Ansiosidonnainen/työt/toinen lapsi

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Hepulii

Ansiosidonnainen/työt/toinen lapsi

Lukematon viesti Kirjoittaja Hepulii » 04 Syys 2019, 19:28

Hei, olen raskaana ja la aika on keväällä. Olen tällä hetkellä esikoisen kanssa kotona kotihoidontuella ja miehellä on vakkarityö.
Tarkoitus nyt on hakea töitä piakkoin rahapulan takia äitiyslomaan asti, mutta olen niin sekaisin etten tiedä mitä on järkevintä tehdä.

Osa sanoo etten saa töitä eli sen suhteen olis järkevää ottaa Ansiosidonnainen sekä kotihoidontuki..
Toiset taas sanoo et on typerää ottaa molemmat, kun kotihoidontuki pitää sut kotona ja turhaa maksaa ansiosidonnaista siitä..

Eli siis mikä nyt on järkevä vaihtoehto?
1. Ansiosidonnainen on 960 miinus verot
2. Kotihoidontuki ja lisä on nyt 443 miinus verot

Jos pääsen töihin raskaana, niin täytyy kuitenkin sanoa työnantajalle etten voi aloittaa ennen kuin lapsi saadaan hoitoon, mutta emme halua laittaa häntä hoitoon turhaan/ennen "mahdollista työtä" eli siinä tapauksessa etten saisi töitä ja maksetaan hoitopaikasta vissiin täysihinta ja rahatilanne ei anna siinä kohtaa periksi/makaisin kotona etsimässä töitä kun lapsi on hoidossa kun voisin samalla hoitaa lasta ja etsiä töitä ja kun hoitopaikkaa haetaan 4kk ennen ellei halua 2vkon hommalla mennä että se voi olla toisella puolella paikkakuntaa.
Eli tässä haetaan nyt neuvoa että kannattaako ottaa molemmat vai toinen ?
Ja miten kannattaa hoitaa tä työnhakuprosessi ja miten hommaan kannattaa varautua jos töitä ei tuu.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28117
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Ansiosidonnainen/työt/toinen lapsi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Syys 2019, 09:13

Hei Hepulii!

Kotihoidon tukea voi hakea niin kauan, kun lapsi on alle 3-vuotias ja hänellä ei ole kunnallista hoitopaikkaa. Mikäli ilmoittaudut samaan aikaan työttömäksi työnhakijaksi ja haet ansiosidonnaista päivärahaa, molempia tukia voidaan maksaa samaan aikaan, mutta kotihoidon tuki vaikuttaa työttömyysetuuden määrään.

Yleensä hoitoraha ja hoitolisä pienentävät työttömyysetuuden määrää. Mikäli kotihoidon tuki sisältää kuntalisän, se ei pienennä työttömyysetuutta. On siis mahdollista, että kotihoidon tuki + ansiosidonnainen ovat käytännössä saman verran kuin pelkkä ansiosidonnainen olisi. Kotihoidon tuen vaikutuksesta ansiosidonnaiseen tulee tiedustella tarkemmin työttömyysetuuden maksajalta.

Kerttu ei voi sanoa miten kannattaa tehdä, koska tilanteeseen vaikuttaa myös toiveenne hoitopaikan ja työn suhteen. Työttömyysetuus ymmärtääkseni tuo myös edellytyksiä työnhaun suhteen. Eli kuinka paljon omat toiveet ja tukien maksimointi ovat ristiriidassa keskenään. Mikäli tavoite on saada mahdollisimman iso tulo, ansiosidonnainen toki nostaa tulojen kokonaismäärää.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi