Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
BuuMuu

Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Lukematon viesti Kirjoittaja BuuMuu » 05 Marras 2019, 14:34

Hei,
Haluaisin tietää miten yrittäjyys vaikuttaa kotihoidontuen saamiseen.
Mieheni ja hänen bändikaverinsa ovat perustaneet oy:n yhtyeelle. Oy ei maksa palkkaa kenellekään. Oy:n tulot ovat kertaluonteisia ja epäsäännöllisiä.
Onko mieheni oikeutettu saamaan kotihoidontukea jos hän jää hoitovapaalle? Riittääkö Kelalle vain Y8-lomake?

Avatar
Vieras

Re: Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 05 Marras 2019, 18:39

Jos ihmiset malttaisivat lukea Kelan hyvät ohjeet, niin tämäkin asia selviäisi: kotihoidontuen ainoa ehto on, että alle 3-v lapselle ei ole varattu kunnallista hoitopaikkaa. Siihen ei vaikuta oy:n perustaminen eikä hoitovapaa. Hoitovapaa sovitaan aina työnantajan kanssa, Kelalla ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Kotihoidontukea taas voi saada, vaikka tekisi töitä yötä päivää, kunhan lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa.

Avatar
BuuMuu

Re: Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Lukematon viesti Kirjoittaja BuuMuu » 05 Marras 2019, 19:59

Kiitos vastauksesta.

Avatar
mkj18
Viestit:1
Liittynyt: 29 Tammi 2018, 17:33

Re: Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Lukematon viesti Kirjoittaja mkj18 » 05 Marras 2019, 23:09

En tiedä kuuluisiko tämän ihan tämän keskustelun perään, mutten osaa täällä oikein navigoida.. elikkä mikä ero on käytännössä yksityisen hoidon- ja kotihoidon tuessa, onko toinen tuki isompi tai kannattavampi? Saan yksityisenä hoitajana lasten kodeissa (hoitorinki) ilmeisestikin tuota yksityisen hoidon tukea, vaikka olin käsittänyt että ennemminkin se olisi ollut kotihoidon tuki, joka tapauksessa luettiin juuri lehdestä että Espoon kunta kaavailee kuntalisän lopettamista yli 2-vuotiailta kenties 1.3.2020 alkaen ja mietitään miten tuo tulisi vaikuttamaan toteutuessaan kuvioihimme, kun emme ole vielä edes ensi vuodelle hakemuksia laittaneet. Koskisikohan tuollainen leikkuri nimeomaan kotihoidon tuen kuntalisää vai myöskin yksityisen hoidon tuen kuntalisää?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30198
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Marras 2019, 15:13

Hei BuuMuu!

Ketjussa olikin jo vastattu, että kotihoidon tukea voi saada alle 3 vuotiaasta lapsesta, jos hänelle ei ole varattuna kunnallista hoitopaikkaa. Kotihoidon tuki koostuu hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä sekä mahdollisesta kuntalisästä. Tulot vaikuttavat ainoastaan tulosidonnaiseen hoitolisään. Hoitorahaan tuloilla ei ole vaikutusta.

Jos haet hoitolisää, niin hakemuksen liitteeksi tulee täyttää Y8-lomake, eli yrittäjän tuloselvitys niiden tietojen osalta mitä pystyy tällä hetkellä antamaan. Kohdassa 6 pyydetään antamaan oma arvio yritystuloista.


Hei mkj18!

Jos lapsi on alle 3-vuotias ja hän on yksityisessä hoidossa, voi vanhempi valita hakeeko kotihoidon tukea vai yksityisen hoidon tukea yksityiseen päivähoitoon. Kotihoidon tuki maksetaan aina vanhemmille ja yksityisen hoidon tuki maksetaan aina hoitajalle/hoitopaikkaan.

Se kumpi on edullisempi tuki riippuu monesta asiasta. Neuvoisinkin tekemään vertailun sivuiltamme löytyvällä laskurilla. Laskuriin pääsee tästä linkistä: https://asiointi.kela.fi/WHLaskenta/las ... ?locale=fi

Kuntalisiin liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä omaan kuntaan, koska kunta on niistä päättävä taho.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
TietoaVailla7
Viestit:1
Liittynyt: 08 Marras 2019, 10:47

Kummalle vanhemmalle kotihoidontuki?

Lukematon viesti Kirjoittaja TietoaVailla7 » 08 Marras 2019, 10:57

Hei Kela-Kerttu,

voivatko vanhemmat keskenään päättää, kummalle kotihoidontuki maksetaan? Vanhemmilla yhteishuoltajuus, mutta eri kunnissa kirjoilla. Suunnitteilla lasten kirjojen vaihtaminen toiselle vanhemmalle, mutta voiko silti kotihoidontukea saada se vanhempi, jonka luona lapset eivät ole virallisesti kirjoilla? Molemmat vanhemmat yksimielisiä asiasta.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30198
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Yrittäjyys ja kotihoidontuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 11 Marras 2019, 08:43

Hei TietoaVailla7!

Kotihoidon tukea voi hakea vain se vanhempi tai muu huoltaja, joka asuu lapsen kanssa samassa taloudessa.

Toisin sanoen siis teidän tilanteessa lähivanhempi voi hakea kotihoidon tuen ja hän voi hakemuksessa ilmoittaa, että sinä hoidat lasta. Tuki maksetaan hakijalle eli lähivanhemmalle.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi