Kotihoidontuki ja työttömyys vs. puolison joustava hoitoraha + oma työmarkkinatuki

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Mamma-aivo

Kotihoidontuki ja työttömyys vs. puolison joustava hoitoraha + oma työmarkkinatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Mamma-aivo » 09 Marras 2019, 17:13

Hei,

Vanhempainvapaani päättyy marraskuun lopussa, jonka jälkeen jään työttömäksi. Saan tällöin työmarkkinatukea ja kotihoidontukea, jos olen ymmärtänyt oikein. Ja kotihoidontuki vähennetään työmarkkinatuesta, jolloin tilille verojen jälkeen kilahtava summa on minimissään n. 420 €/4vko.

Puolisoni on yrittäjä. Hän tekee töitä n. 30 h viikossa, joten joustavan hoitorahankin ehdot olisi helppo täyttää. Tällöin minä saisin työmarkkinatukea verojen jälkeen minimissään n. 595 €/4vko ja puolisoni joustavaa hoitorahaa vähintään sen n. 160 €/kk.

Olenko syöttänyt summat laskuriin väärin ja ymmärtänyt tämän tukiasian aivan päin mäntyä, vai onko tuessa tosiaan noin järjettömän suuri ero? Eihän työttömänä sitten kannata edes hakea kotihoidon tukea, jos saatava rahamäärä kuukautta kohden tippuu n. 175 €. Vai ymmärsinkö tämän nyt jotenkin väärin?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29785
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kotihoidontuki ja työttömyys vs. puolison joustava hoitoraha + oma työmarkkinatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 11 Marras 2019, 13:57

Hei Mamma-aivo!

Voit halutessasi hakea kotihoidon tukea ja työttömyysetuutta yhtä aikaa. Kotihoidon tuki vähennetään työttömyysetuudesta kuten jo mainitsitkin. Jos teidän asuinkunnassa maksetaan kuntalisää, sitä ei vähennetä työttömyysetuudesta. Etuuksien määriä ei Kerttu voi tässä luvata koska niihin vaikuttaa esim. perheenne tulot. Toki, jos haet molemmat etuudet yhtä aikaa, on työttömyysetuus täyttä tukea pienempi, mutta saathan sinä silloin kotihoidon tuen työttömyysetuuden lisäksi.

Näiden lisäksi puolisosi voi hakea joustavaa hoitorahaa, jos hänellä on YEL- tai MYEL-vakuutus.

Talviterveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi