Osittainen hoitovapaa ja varallaolo-tunnit

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
MilliP
Viestit:2
Liittynyt: 21 Huhti 2020, 19:11

Osittainen hoitovapaa ja varallaolo-tunnit

Lukematon viesti Kirjoittaja MilliP » 01 Touko 2020, 10:45

Hei,
Työhöni sisältyy virka-aikaan tapahtuvan aktiivityön lisäksi viikottain puhelimen päässä varalla oloa iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä varalla olo ei ole aktiivityöaikaa, mutta mikäli puhelin soi, niin silloin varalla olo muuttuu aktiivityöksi. Puhelimeen siis vastataan esim. kotoa eikä ole tarvetta lähteä työpisteelle.
Miten varalla olo -työtunnit huomioidaan osittaisen hoitovapaan työtuntien laskemisessa? Teen siis 4-päiväistä työviikkoa keskimääein 30 h/viikko ja lisäksi on tätä varalla oloa.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29658
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Osittainen hoitovapaa ja varallaolo-tunnit

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Touko 2020, 08:41

Hei MilliP!

Kerttu ei pysty antamaan ennakkopäätöstä asiasta.

Kela ei päätä siitä, onko varallaolo työaikaa vai ei, vaan siitä päättää työnantaja. Työnantajan tulee antaa hakemuksen liitteeksi selvitys työajasta.

Työaikalainsäädännössä kuitenkin todetaan, että sellaista varallaoloaikaa, jossa työntekijä on ns. kutsuvalmiudessa eli tavoitettavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa kutsua töihin, ei pääsääntöisesti lasketa työajaksi. Jos työntekijä kuitenkin kutsutaan työhön varallaoloaikana, ei kysymys enää ole varallaolosta vaan työnteosta. Keskustele asiasta työnantajasi kanssa.

Osittaisessa hoitorahassa olennaista on viikoittainen työaika sekä se, onko työaika keskimäärin enintään 30 tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi vai muusta syystä. Maksetuilla korvauksilla ei ole merkitystä.

Mikäli joinakin viikkoina työaika 30h/vko ylittyy, niin toisina viikkoina sen täytyisi alittua, jotta tunnit tasaantuvat. Osittaisen hoitorahan työajan edellytys tulee täyttyä etuusjakson aikana.

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi