Äitiyspäivärahan määräytyminen

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
MSI

Äitiyspäivärahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja MSI » 04 Elo 2020, 07:47

Hei,
Lapseni aloitti päivähoidon 08/19 ja olen työskennellyt tästä lähtien täyspäiväisesti. Ajatukseni oli aloittaa osittainen hoitovapaa loppuvuodeksi -20 (80%). Olen kuitenkin raskaana, eli otetaanko tulevaa vanhempainrahaa laskiessa huomioon nämä tulot, jos olen osittaisella hoitovapaalla ja palkkani on pienempi vai voidaanko ne ohittaa ja käyttää vain tuloja joita olen saanut 100% työstä ennen osittaista hoitovapaata?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30187
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiyspäivärahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Elo 2020, 10:34

Hei MSI!

Vanhempainpäiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos siis aloitat 80% työajan, niin huomioidaan palkka vuositulossa sen mukaan. www.kela.fi/vanhempainrahat-maara-ja-ma ... -vuositulo.

Jos perheessä on alle 3-vuotias lapsi, niin vanhempainpäiväraha voi määräytyä myös edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleiden työtulojen mukaan, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta. Käsittelijä tutkii automaattisesti tämän.

Tietyissä erityistilanteissa päiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3kk tulojen perusteella. Tällöin edellytetään, että 3 kuukauden tulot kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo. Erityistilanteista on kerrottu tarkemmin sivuillamme täällä: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-erityistilanteet.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi