Kotihoidontuki ja jakson pituus

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
kyselijaa2

Kotihoidontuki ja jakson pituus

Lukematon viesti Kirjoittaja kyselijaa2 » 01 Huhti 2021, 14:43

Hei!

Täytyykö kotihoidon tuen ajanjakso, jolle sitä haetaan, olla tasakuukausia? Vai maksetaanko vajaista kuukausista vain prosentuaalisesti vähemmän? Tilanne siis toki se että täysi kuukausi tulee joka tapauksessa alkuun.

Avatar
Vieras

Re: Kotihoidontuki ja jakson pituus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Huhti 2021, 14:49

Kotihoidon tuki maksetaan kerran kuukaudessa jälkikäteen kuukauden viimeisenä pankkipäivänä. Näet päätöksestä, milloin on etuuden ensimmäinen maksupäivä. Päätös lähetetään sinulle kotiin, ja löydät sen myös verkkoasiointipalvelusta. Kela toimittaa tiedon maksamastaan lastenhoidon tuesta tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä.

Kotihoidon tukea ei makseta kuukautta lyhyemmältä ajalta. Tukijakson ei tarvitse alkaa kalenterikuukauden alusta. Kuukauden vähimmäisaika täyttyy myös esimerkiksi silloin, kun äidin ja isän yhteenlaskettu tukijakso kestää yhtäjaksoisesti vähintään kuukauden. Vähimmäisaika täyttyy myös silloin, kun kotihoidontuki jatkuu isyysrahakauden jälkeen niin, että kotihoidon tukien jaksot kestävät yhteensä vähintään kuukauden.

Avatar
Vieras

Re: Kotihoidontuki ja jakson pituus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Huhti 2021, 14:52

Tukea ei myönnetä kuukautta lyhyemmältä ajalta (LKYTL 1128/1996 14 §3 mom.). Kuukauden jaksoa tarkasteltaessa huomioidaan lastenhoidon tukienkokonaismyöntöaika. Tukeen on siten oikeus, jos perheelle myönnetyn kotihoidon tuen,yksityisen hoidon tuen, osittaisen hoitorahan ja joustavan hoitorahan yhteenlaskettumyöntöaika on vähintään yksi kuukausi. Riippuen kuukaudesta, päivien määrätvaihtelevat ja esimerksiksi helmikuussa 28 päivää on yksi kuukausi. Joskus harvemmintukea on haettu kahdelle lyhyemmälle jaksolle ja tällöin myöntöaika voi koostuakahdesta kuukautta lyhyemmästä jaksosta. Näissä tilanteissa kuukaudeksi lasketaan30 kalenteripäivää. Tukeen on oikeus myös silloin, kun perheen vanhemmillemyönnetään tuki yhteensä vähintään kuukaudeksi. Kotihoidon tuen myöntöajaksilasketaan myös aika, jolta kotihoidon tuen hoitorahaa ei jää maksettavaksivanhempainpäivärahakaudella yhteensovituksen vuoksi. (LKYTL 1128/1996 4 § 5mom).

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31845
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kotihoidontuki ja jakson pituus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Huhti 2021, 08:51

Hei kyselijaa2!

Kuten Vieras kertoikin, kotihoidontukea ei makseta kuukautta lyhyemmältä ajalta, mutta jos tukijakson kokonaispituus on vähintään kuukauden, maksetaan tukijakson loppu myös vajaalta kalenterikuukaudelta. Jos esimerkiksi tuki olisi haettu ajalle 1.4.-15.5.2021 olisi kokonaistukiaika yli kuukauden, joten toukokuusta tuki maksettaisiin 15.5.2021 asti.

Jos tukea ei makseta koko kalenterikuukaudelta (esim. tukioikeus alkaa tai päättyy kesken kalenterikuukauden), maksetaan tällaiselta kuukaudelta tukena 1/25 sen määrästä jokaiselta sellaiselta arkipäivältä (maanantai-lauantai), jolta perhe on tukeen oikeutettu.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi