Osittainen hoitoraha ja vuosiloma

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
1 lk vanhempi

Osittainen hoitoraha ja vuosiloma

Lukematon viesti Kirjoittaja 1 lk vanhempi » 10 Huhti 2021, 13:00

Hei!

1-luokkalaisen koululaisen loma-ajan hoidon vuoksi olen hakemassa osittaista hoitorahaa 7 viikolta. Työaikani on tällä ajalla 80 %:n ja vapaan aion pitää kokonaisina päivinä, joita siis kertyy 7.

Jakson keskelle osuu kuitenkin 1 viikko vuosilomaa. Kela-Kerttu on aiemmin ymmärtääkseni ohjeistanut, että jos vuosiloma sisältyy haettuun aikaan, työnantajan todistus kirjoitetaan koko haetulle ajalle (siis myös kattaen lomaviikon). Työaikaa ei kuitenkaan tasata vuosiloman ajalle.

Onko siis oikein ajateltu, että 7 viikon sijaan haenkin hoitorahaa 8 viikon osalta? Silloin vuosilomaviikko osuu jakson sisälle, mutta lyhennetty työaika koskee vain 7 muuta viikkoa? Jos näin, niin pyydän työnantajaani ilmoittamaan vuosilomajakson lisätiedoissa.

Kiitos etukäteen!

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31852
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Osittainen hoitoraha ja vuosiloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 12 Huhti 2021, 15:10

Hei 1 lk vanhempi!

Jos vuosiloma sisältyy haettuun aikaan, oikeus osittaiseen hoitorahaan siltä on on, jos työnantajan todistus on koko haetulle ajalle. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että työaikaa tasataan vuosiloman ajalle. Muista pyytää sellainen työnantajan todistus, jossa lyhennetty työaika on ilmoitettu tunneissa. Osittaisen hoitorahan edellytyksenä on, että keskimääräinen viikoittainen työaikasi on lapsen hoidon vuoksi enintään 30 tuntia viikossa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
1 lk vanhempi

Re: Osittainen hoitoraha ja vuosiloma

Lukematon viesti Kirjoittaja 1 lk vanhempi » 12 Huhti 2021, 15:35

Hei! Kiitos vastauksesta, mutta se ei valitettavasti lainkaan vastaa kysymykseen. Onko ylläoleva lomajakson sisältävä esimerkki siis oikein ajateltu vai ei?

Normaali työaikani on kokopäiväinen 7,5 h x 5 pv viikossa (37,5 h). Kun pidän hoitovapaata päivän viikossa, tunteja jää 30. Tässä ei siis vielä ole mitään epäselvää. Vaan se on epäselvää, että lasketaanko tuo yhden lomaviikon sisältämä 8 viikon jakso niin, että hoitovapaata kertyy muilta 7 viikolta (= 7 pv), mutta ei lomaviikolta, jota ei ole lyhennetty, vaan lomaviikon näennäinen työaika on 37,5 h?

Onko riskiä, että näin toimien mennäänkin metsään ja KELA katsoo, että lomaviikko katkaisee hoitovapaajakson, eikä tarvittavaa vähintään kuukauden jaksoa synny? Vai, onko ok että jakson sisällä on lyhentämätön lomaviikko, kunhan sen jättää pois laskuista (vrt 8 vko -> 7 vko) ? Vai onko niin, että myös lomaviikko pitäisi lyhentää, eli käyttää siihen vain 4 lomapäivää ja saada palkka ja lomaraha 4 päivältä (joilloin viikon 5. päivä on hoitovapaata)?

Nämä kaikki vaihtoehdot ovat minulle täysin ok, kunhan tiedän mikä niistä on oikea ja KELAn hyväksymä ratkaisu.

Kiitos etukäteen tarkemmasta vastauksesta.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31852
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Osittainen hoitoraha ja vuosiloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 13 Huhti 2021, 13:20

Hei!

On ok, että osittaisen hoitorahan sisällä on vuosilomaviikko ja muuna aikana työaika on enintään keskimäärin 30 tuntia viikossa. Osittainen hoitorahaoikeus katkeaa tilanteessa, jos työnantajan todistus ei ole myös vuosilomaviikon ajalle.

Terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi