Europeiska sjukvårdskortet = försäkring?

Vad ersätts av en privatläkares arvode eller av tandvård? Vad får man för ersättningar för läkemedel? Vilka resor ersätts?

Moderator: FPA | förmåner under sjukdomstid

Användarvisningsbild
CMLU

Europeiska sjukvårdskortet = försäkring?

Oläst inlägg av CMLU » 02 dec 2018, 18:22

Hej, jag ska flytta till Nederländerna för ett halvårs utbytesstudier. Täcker/motsvarar det europeiska sjukvårdskortet som försäkring om det skulle ske personliga skador utomlands?

Användarvisningsbild
FPA | förmåner under sjukdomstid
Inlägg:184
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:59

Re: Europeiska sjukvårdskortet = försäkring?

Oläst inlägg av FPA | förmåner under sjukdomstid » 04 dec 2018, 12:51

Hej CMLU!

Tack för din fråga. Om du har ett europeiskt sjukvårdskort bör du få medicinskt nödvändig sjukvård då du reser eller vistas tillfälligt i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz. Med medicinskt nödvändig vård avses vård eller behandling som inte kan vänta tills du har återvänt hem.

Du kan använda det europeiska sjukvårdskortet i EU- och EES-länderna och i Schweiz inom den offentliga hälso- och sjukvården och på sådana privata läkarmottagningar och sjukhus som har ingått sjukförsäkringsavtal.

Europeiska sjukvårdskortet är ingen försäkring.
När du visar upp det europeiska sjukvårdskortet för vårdgivaren borde du få vården till samma pris som de som bor i landet. Du betalar då motsvarande klientavgift som den lokala befolkningen betalar och det land där du fått vård fakturerar FPA för de övriga kostnaderna.


Med vänlig hälsning
Linda | FPA förmåner under sjukdomstid
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst !