Sjukhusvistelse och bostadsbidrag

Vem kan få bostadsbidrag?

Moderator: FPA | pensionsförmåner

Användarvisningsbild
Dotter

Sjukhusvistelse och bostadsbidrag

Oläst inlägg av Dotter » 02 dec 2018, 12:56

Påverkar sjukhusvistelse bostadsbidraget för pensionärer? Min mamma har sedan i somras varit på sjukhus men har kvar sin hyreslägenhet. Hon fick nyligen brev från FPA om årsjustering av bostadsbidraget som ska inlämnas inom kort. På blanketten skulle man fylla i om man vårdats på sjukhus de senaste månaderna. Påverkar detta hennes bostadsbidrag och på vilket sätt i så fall? Hon kommer nu inom de närmaste veckorna att komma hem från sjukhuset.

Användarvisningsbild
FPA | pensionsförmåner
Inlägg:174
Blev medlem: 14 dec 2015, 13:00

Re: Sjukhusvistelse och bostadsbidrag

Oläst inlägg av FPA | pensionsförmåner » 04 dec 2018, 13:21

Hej Dotter!

Tack för din fråga. Om man börjar få vård på institution som bekostas med offentliga medel, kan FPA betala bostadsbidrag för pensionstagare i högst 9 månader. En förutsättning är att man fortfarande har boendeutgifter.

I detta fall tror jag inte att det påverkar din mammas bostadsbidrag eftersom det berör en period under 9 månader. Orsaken till att man vill reda ut hur länge man varit på sjukhus eller institution beror också på om ens maka/make har folkpension och den är beräknad enligt familjeklassen. dvs en lägre inkomstgräns.
Då kan personen som bor hemma få sin folkpension justerad enligt inkomstgränsen för ensamstående personer om maka/maken varit in för vård mer än 3 månader.

Ring gärna vår kundbetjäning om det fortfarande uppstår frågor kring ansökan.

Vänliga hälsningar
Linda FPA | pensionsförmåner
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!