Vårdbidrag för pensionär/synskadad

Vem kan få vårdbidrag? Hur får man pensionärsrabatt? Vem kan få barnförhöjning?

Moderator: FPA | pensionsförmåner

Användarvisningsbild
pym
Inlägg:0
Blev medlem: 15 apr 2016, 14:53

Vårdbidrag för pensionär/synskadad

Oläst inlägg av pym » 03 nov 2017, 17:37

Min far, född 1932, bor hemma men är synskadad (100% enligt läkarintyg). Behöver han för vårdbidraget grunddel något annat än intyg för sin syskada? Hur ansöker man, hur mycket måste vi förklara hans hjälplöshet? Han har också en nervskada i benen sen många år, och rör sig inte utanför hemmet (där han stapplar fram med rollator), utan behöver hjälp med matinköp mm. Om jag förstår nedanstående rätt har han varit berättigad till stöd i många år redan (sen han förlorade synen), men vi har inte vetat om den här möjligheten! Hans pension är liten så han skulle verkligen behöva den här slanten
"Perushoitotuki 61,71 e/kk
Henkilölle, joka tarvitsee vähintään viikoittain apua tai ohjausta ja valvontaa henkilökohtaisissa toiminnoissa (esimerkiksi pukeutuminen, peseytyminen).
Sokealla (SIC!) ja liikuntakyvyttömällä on aina oikeus vähintään perushoitotukeen."

Användarvisningsbild
FPA | pensionsförmåner
Inlägg:175
Blev medlem: 14 dec 2015, 13:00

Re: Vårdbidrag för pensionär/synskadad

Oläst inlägg av FPA | pensionsförmåner » 06 nov 2017, 09:07

Hej pym!

Vårdbidrag för pensionstagare kan, precis som du skriver, beviljas till grundbelopp åt en person som pga sjukdom eller skada har ett veckovist behov av annan persons hjälp i personliga göromål.
Ifall personen är blind finns alltid rätten till åtminstone vårdbidrag med grundbelopp. Ansökan avgörs på basen av läkarutlåtandet och den egna ansökan.

Ansökan görs på blankett E256r eller via etjänsten, ifall din far har personliga nätbankskoder. Det lönar sig att i ansökan försöka redogöra så konkret som möjligt för hur din fars vardag ser ut - vilka personliga görmål gör han själv, och med vilka göromål har han annan persons hjälp.
Till ansökan bifogas ett läkarutlåtande C, som är högst 6 månader gammalt.

Ifall din far har hemservice eller hemvård kan man också bifoga utredningar över de kostnaderna.
Retroaktiv ansökningstid är huvudsakligen 6 månader, men man kan redogöra i ansökan för orsaken till att man inte ansökt tidigare, så utreds möjligheten till en längre retroaktiv tid på basen av helhetssituationen.

Ansökan kan postas till FPA, eller lämnas till en FPAbyrå. Från vår hemsida hittar du postadresser. Ifall du har fler frågor kring vårdbidraget är du även välkommen att kontakta FPAs kundbetjäning, t.ex via telefon.

Jag önskar dig en trevlig kommande vinter!

Hälsningar
Tanja FPA | pensionsförmåner
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!