Skötsel av dement anhörigs ärende

Vem kan få vårdbidrag? Hur får man pensionärsrabatt? Vem kan få barnförhöjning?

Moderator: FPA | pensionsförmåner

Användarvisningsbild
Davidsson
Inlägg:0
Blev medlem: 06 jun 2018, 18:35

Skötsel av dement anhörigs ärende

Oläst inlägg av Davidsson » 06 jun 2018, 18:42

Min far har flyttat från hyreslägenhet till åldringsvårdens dygnetruntboende. Han har bostadsbidrag och vårdbidrag från fpa. Hur skall vi anhöriga göra för att avsluta dem? Han har inga bankkoder vi kan logga in med och själv är han inte pga demens förmögen att sköta sina egna ärenden.

Användarvisningsbild
FPA | pensionsförmåner
Inlägg:167
Blev medlem: 14 dec 2015, 13:00

Re: Skötsel av dement anhörigs ärende

Oläst inlägg av FPA | pensionsförmåner » 07 jun 2018, 10:26

Hej Davidsson!

Tack för dina frågor. Om din far har bostadsbidrag behöver ni inte nödvändigtvis avsluta detta, utan istället ansöka om justering så kan man granska hans beslut. Förutsättning är att han fortfarande har boendeutgifter.
Ansökan hittar du här.

Vårdbidrag är inte baserat på var kunden bor, utan syftet med vårdbidraget för pensionstagare är att underlätta det dagliga livet för pensionstagare som har en funktionsnedsättning eller en långvarig sjukdom. Avsikten är också att stödja deras funktionsförmåga, rehabilitering och vård.

Vårdbidraget för pensionstagare är graderat i tre nivåer: vårdbidrag med grundbelopp, vårdbidrag med förhöjt belopp och vårdbidrag med högsta belopp. Vilket av de här beloppen du kan få påverkas av hur mycket hjälp, handledning och tillsyn du behöver. Om din far behöver mera tillsyn och vård än tidigare i och med flytt till serviceboende kan det även vara skäl att granska detta. Förändringarna kan inverka på bidragets belopp. Mera information om vårdbidraget finns här.

Om din far inte är förmögen att sköta sina egna ärenden längre rekommenderar jag att ni lämnar in en fullmakt för skötsel av ärenden hos FPA.

Ni kan även vara i kontakt med vår kundservice om ni har mera frågor angående situationen.

Ha en bra fortsättning på sommaren,

Vänliga hälsningar
Linda FPA | pensionsförmåner
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!