Hallituksen epidemiakorvaus

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Karok

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Karok » 15 Loka 2020, 20:19

Vieras kirjoitti:
15 Loka 2020, 18:56
kela laittoi jo viestiä toiseen ketjuun tästä asiasta, että miksi puolitettu jne. Ihan turhaan valitatte päätöksestä, se ei muutu miksikään, koska se on oikein tehty.
Jep.
Hulluu ois ollukki jos molemmille vanhemmille mahdollisesti maksettu täysmääräisesti. Ps itel myös puolitettiin lasten osalta

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 16 Loka 2020, 10:24

Hei!

Vuoroasumisen tilanteissa lapsen perusosa puolitaan vanhempien kesken. Samalla tavalla käsitellään myös epidemiakorvausta.

Esimerkiksi, jos molemmat vanhemmat saavat toimeentulotukea ja lapsi asuu vuoroviikoin vanhempien luona ja molemmilla vanhemmilla on oikeus epidemiakorvaukseen, lapsesta yhteensä maksettavaksi summaksi tulee 75€. Jos korvaus maksetaan täysimääräisenä, niin silloin lapsesta, joka asuu vuoroviikoin molempien vanhempien luona maksettaisiin yhteensä 150€.

Jos ei ole tyytyväinen päätökseen, niin siitä voi tehdä valituksen:
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet-muutosta

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Riutta

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Riutta » 26 Loka 2020, 10:34

Ei kai tukea makseta tuplasti molempiin perheisiin lapsista jos vain toinen vanhempi om toimeentulotuen asiakas? Vuoroviikoin siis asuminen, ja vain toinen vanhempi on pienituloinen?

Avatar
Vieras

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 26 Loka 2020, 11:22

Jos ei saa toimeentulotukea, niin ei tietenkään makseta.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 26 Loka 2020, 15:14

Hei Riutta!

Kertomassasi tilanteessa myönnettäisiin lapsista samalla tavalla puolikas tuki, vaikka vain toinen vanhemmista on oikeutettu toimeentulotukeen.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Verovampyyri

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Verovampyyri » 28 Loka 2020, 07:57

Vieras kirjoitti:
13 Loka 2020, 07:45
Näkyykö tuki jo kaikilla?

Mietin, kun tt -tukea on meille maksettu läpi vuoden, olen itse pienipalkkainen ja mies jäi työttömäksi alkukeväästä Koronan vuoksi niin olenme olleet oikeutettuja 20-100€ tukeen joka kuu. Saimme syyskuulle ensin myöntävän päätöksen mutta päätös tarkistettiin kun edellisessä päätöksessä oli vain arvio syyskuun ansiopäivärahasta. Päätös olikin 63€ ylijäämäinen ja tuloihin oli laskettu mukaan myös yht. 311€ toimeentulotukea (syyskuussa tuli kaikki mahdolliset laskut) ja syyskuun päätös hylätty niin, että jos tuota toimeentulotukea ei olisi ollut olisimme oikeutettuja toimeentulotukeen, Olivat tosiaan ehtineet maksaa jo tuen aiemmin kuukaudesta. Tälle kuukaudelle on myönteinen päätös voimassa.

Voiko ihan oikeasti olla niin, ettemme ole korvaukseen oikeutettuja?
Tähän tahtoisin itsekin saada vastauksen. Aiheuttaisiko Kelan itse sotkema liikamaksu sen, ettei tuensaaja enää olisikaan oikeutettu väliaikaiseen epidemiakorvaukseen?

Yllä kirjoittaneen pariskunnan pitäisi kyllä saada korvausta syyskuun ajalta yhteensä 150 euroa, mutta menetys olisi lokakuun osalta sama 2×75 euroa henkeä kohti. Luultavasti 63 euron ylijäämä alensi lokakuun toimeentulotukea 13 eurolla, jolloin hakijat hyötyivät siitä 50 euron (huomioimatta jätettävän osan) verran. Jos liikamaksu tosiaan avaa porsaanreiän, lokakuun ajalta korvausta ei maksettaisi, koska syyskuun ajalta hakijoilla ”ei ole oikeutta toimeentulotukeen”. Sellaisen ”pikku virheen” vuoksi Kela saattaisi siis säästää yhteensä 100 euroa (2×75−50 euroa). Ilman ylijäämää syys- ja lokakuun korvaukset olisivat yhteensä 300 euroa. Nollaa lähentelevän ylijäämän tapauksessa säästöä olisikin siis syntymässä jo lähes 150 euroa.

Toisin kuin Kela asiasta tiedottaa, eduskunnan hyväksymä lakiehdotus on muodoltaan erilainen kuin Kelankin siteeraama muoto, joka on alkuperäisen hallituksen esityksen mukainen. Lopullinen laki nimittäin pitää sisällään sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdottaman muutoksen: sen sijaan että epidemiakorvaukseen olisivat oikeutettuja ne, ”jotka ovat saaneet – – perustoimeentulotukea”, valiokunnan muutoksen jälkeen tuki voidaan myöntää niille, ”joilla on ollut oikeus – – perustoimeentulotukeen”. Muutos vaikuttaa vähäpätöiseltä, mutta nämä muotoilut tulkittaisiin mahdollisesti eri tavoin, vaikka muualla lain esitöissä puhutaankin nimenomaisesti perustoimeentulotuen saajista epidemiakorvauksen kohteina.

Uusi muoto on sinänsä hyvä, jos toimeentulotukea maksetaan takautuvasti esimerkiksi pitkien käsittelyaikojen tai Kelan antaman virheellisen päätöksen vuoksi, koska tällöin voisi automaattisesti saada takautuvasti myös epidemiakorvauksen. Mutta olettaen korvauksen myöntämisen riippuvan vain siitä, onko vai eikö ole lopulta oikeutettu perustoimeentulotukeen korvausta edeltävältä kuukaudelta, saattaa liikaa maksetun toimeentulotuen – tai muunkin tuen – vuoksi jäädä täysin paitsi korvauksesta, jos tukea on maksettu senttikin liikaa. Tämä olisi mielestäni melko kohtuuton seuraus. Jää kuitenkin nähtäväksi, kallistaako uusi ”on ollut oikeus”-sanamuoto hieman lohdullisempaan tulkintaan, jossa korvauksen saamiseksi riittäisi oikeus, joka on ollut olemassa lain tarkoittamalla tavalla.

Menetetty korvaus ja harmitus eivät ole kuitenkaan ainoat mahdolliset liikamaksun seuraukset. Mitä jos korvaus myönnetään toimeentulotuen liikamaksusta huolimatta, vaikka ei pitäisi? Yhdelle hengelle kahden kuukauden ajalta liikaa maksettua epidemiakorvausta ei välttämättä perittäisi takaisin, koska se ei ylittäisi Kelan takaisinperinnän ohjeistusten vähäistä määrää eli 150 euroa. Jos liikaa maksettu korvaus ja toimeentulotuki ylittää tuon rajan, onnea vain perinnän ja ulosoton kanssa. Toimeentulotukiasiakkaille ei myöskään tehdä maksuohjelmia, vaan summat peritään kerralla. Laihana lohtuna on rajallisesti suojaava ulosmittauskielto.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 29 Loka 2020, 10:48

Hei, Verovampyyri!

Yleisesti: Jos asiakkaan perustoimeentulotukipäätös hylätään tarkistuksen johdosta, henkilöllä ei ole oikeutta perustoimeentulotukeen eikä myöskään väliaikaiseen epidemiakorvaukseen.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Huoh_taas
Viestit:2
Liittynyt: 29 Loka 2020, 13:18

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Huoh_taas » 29 Loka 2020, 13:26

Tällainen hullun hauska tilanne täällä. Elokuulle on haettu tt-tuki ja sitä on myönnetty 200€. Hakija laittaa elokuun lopulla muutoshakemuksen, koska todellinen elokuun palkkatulo olikin 50€ pienempi kuin päätöksessä oli arvioitu. Kela hylkää muutoshakemuksen, perusteena on, että palkanmuutos huomioidaan vasta syyskuulle. No anyway, elokuun tt-tuki 200€ ja maksupäivä jne pysyy ennallaan. Tuki saapuu tilille 1.8 ja kaikki tähän mennessä ok.
Mutta, nyt kela hylkää syyskuun epidemiakorvauksen, koska emme ole olleet oikeutettuja perustoimeentulotukeen maksua edeltävänä kuukautena eli elokuussa. (Näin luki päätöksessä). Puhelimessa kerrotaan, että tilanne johtuu muutoshakemuksen hylkäämisestä.
Aivan käsittämätöntä!
Kelan sivuilta kopioitua: "Epidemiakorvauksen saamisen edellytyksenä on maksuajankohtaa edeltävänä kuukautena saatu perustoimeentulotuki."
Noinkin yksinkertaisen ehdon voi näköjään tulkita monella eri tapaa...

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 30 Loka 2020, 10:20

Hei Huoh_taas!

Jos toimeentulotuki hylätään tarkistuksen seurauksena, niin silloin tosiaan ei ole enää oikeutta väliaikaiseen epidemiakorvaukseen.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Epätietoinen85
Viestit:116
Liittynyt: 02 Maalis 2017, 06:08

Re: Hallituksen epidemiakorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Epätietoinen85 » 02 Marras 2020, 18:15

Soitin kelaan ja kysyin miksi asiointipalvelussa ei näy tulevissa maksuissa marraskuun epidemiakorvausta eikä siitä ole mitään mainintaa muuuallakaan. Tiedän täyttäväni ehdot tuen saamiseen joten kysyin kelan virkailijalta missä vika, hän vastasi että olen tukeen oikeutettu eikä asiassa ole mitään epäselvää mutta hän ei osannut sanoa miksi epidemiakorvauksesta ei ole kohdallani tehty mitään päätöstä. Kysyin että mitäs nyt tehdään ? Johon virkailija kehotti tekemään epidemiakorvaus hakemuksen mikäli rahat ei ole tilillä 16.11.2020 En huomannut kysyä mistä tälläisiä epidemiakorvaus hakemus kaavakkeita saa ( kelan sivuilla lukee että kyseistä korvausta ei tarvitse hakea erikseen ) ja mikäli hakemus on vapaamuotoinen niin mitä sen pitää sisältää ?