Halvempi asunto

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Veesa1

Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Veesa1 » 23 Touko 2019, 19:39

Sain kelasta toimeentulotukipäätöksessä kehoituksen halvempaan asuntoon. Paikkakunnalla maksimi hyväksyttävä on 499e. Vuokrani on 559,52e johon sisältyy vesi. Millä laskukaavalla kela laskee tuo ylimenevän osan? Jos veteen hyväksytään 18e ydeltä hengeltä kk, niin onko ylimenevä osa tuo 60,52e vai 42,52e? Näin pienistä summistako kela todella kehoittaa heti etsimään halvemman asunnon, vaikka ei olisi edes jatkuva toimeentulotuen saaja? Jos se on tuo 60,52e summa, niin miten kela selittää tuon veden joka kuuluu vuokraan? En siis saa tttukea säännöllisesti joka kk, vaan harvoin.

Avatar
justkysytty

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja justkysytty » 23 Touko 2019, 20:07

juurikin eilen tätä asiaa väännettiin kelan kanssa... ohje eilen meille oli että paikkakunnan normi ja vesimaksu 21,60 eur on normi minkä he hyväksyvät, ja kyllä juurikin kaikki ylikalliissa asunnossa saavat muuttokehoituksen, budjetissa leikattiin tämän tuen osalta noin 33 miljoonaa euroa, tosin kelan rahoitus ei kuulu budjettiraameihin joten ei tuon luulis olevan ongelma, valtio syytää sinne lisää rahaa kun tarvis on, mutta kela pyrkii toimimaan niin kuin tuottoa tavoitteleva yritys, (kiitos siiitä ed.hallituksen ja sen johtohahmojen) ja toisaalta kelan palkkamenohin osoitettiin just 11,6 miljoonaa euroa lisää, kun työmäärä on kasvanut (onneks nuo muutaman kympin ylitykset ja siitä aiheutuva jatkuva paperirumba ei työllistä yhtään :))

Avatar
Vieras

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Touko 2019, 07:20

Jos ei saa jatkuvasti toimeentulotukea vaan on hilkulla että joskus saa niin luulisi olevan ihan omien etujen mukaista hakea sitä halvempaa eikä taistella sitä ajatusta vastaan.

Samalla sitten kertoo mitä asian eteen on tehnyt kun toimeentulotukea hakee.

Avatar
Veesa1

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Veesa1 » 24 Touko 2019, 13:34

Kysymys oli siitä että olin hakenut tttukea ensimmäistä kertaa ja heti sain kehotuksen. Tiedän esim kaverini jolla myös menee yli, mutta ei ole saanut kehoitusta vaikka oli tttuen saajana yhtäjaksoisesti yli puolivuotta. Ettei vaan olisi käsittelijöstä kiinni nämä asiat? Jos kerta koskee kaikkia, niin ei näköjään koske. Itse en tule siis tukea joka kk hakemaan, todella harvoin 1-2 kertaa vuodessa.

Avatar
Vieras

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Touko 2019, 16:53

No et sinä ole samassa asemassa kuin kaverisi.
Ns "kanta-asiakkaat" on aina paremmassa asemassa. Niin on aina ollut myös kunta-aikaan. Sinun kohdalla olisiko laskelmat niin että jos asuisit halvemmassa niin et olisi ollenkaan hakemassa, siinä voi olla syy..

Avatar
Veesa1

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Veesa1 » 24 Touko 2019, 17:42

No on outoa jos toisia ns suositaan. Jos on lait jne kaikkia pitäisi kohdella samoin ja kaikki pitäisi olla samalla viivalla. Kaverini siis oli yli puolivuotta tttuki asiakkaana, mutta nyt ei ole ollut vuoteen kun sai töitä. Minusta ehkä sellaisia enemminkin voisi pitää "kanta-asiakkaana" jotka saavat tukea vuosikaudet yhtäjaksoisesti. Kohdallani ei voi olla syy ainakaan se että jos olisi halvempi niin en saisi tukea ollenkaan. Koska laskelmassa kuitenkin tukea jää vielä vaikka olisi halvempikin. Kiinnostaa tietää tuo miten kela laskee tuon veden, kun se kuuluu vuokraan, että onko minulla nyt ollut vajaa 40e vai noin 60e tuo ylitys.

Avatar
Vieras

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Touko 2019, 19:25

Minkä verran kaverillasi vuokra ylittää vuokranormin? Asuuko samalla paikkakunnalla kuin sinä? Kuuluuko hänellä vesimaksu vuokraan vai onko erikseen? Vuokranormitkin muuttuu vuosittain. Lisäksi on muitakin asioita mitkä voi vaikuttaa.

Ja onhan tuo reilu 40e sitten jo isompikin summa, jos hakisit tukea kuukausittain. Kuten varmasti moni tekee.

Avatar
Veesa1

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Veesa1 » 24 Touko 2019, 22:13

Samalla paikkakunnalla, normi 499e. Hänen vuokra 520 ja erikseen maksettava vesimaksu 16e. Ottaako kela sitten tuon oikean kulutuksen 16e vedestä vai tuon mikä yleisesti huomioon 21,60e. Jokatauksessa meidän erot ovat pienet. En tiedä mitä ne muut asiat sitten voisi olla. Jospa itse kela vastaisi näihin.

Avatar
Vieras

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 25 Touko 2019, 08:22

Kohtuullisten asumismenojen ylittäminen perustuu aina yksilölliseen harkintaan. Kela ei näe täällä palstalla kaverisi päätöstä ja tietoja.

Kaverisi tulee itse olla yhteydessä kelaan ja kysyä miksi hänen asumismenojaan ei ole kohtuullistettu jotta perusteet selviää. Sinulla ei ole ilman valtakirjaa oikeutta saada tietoja kaverisi päätöksen taustoista ellei kaverisi selitä niitä sinulle.

Avatar
vieras772200

Re: Halvempi asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja vieras772200 » 26 Touko 2019, 08:32

ylisuuret asumismenot eivät perustu yksilölliseeen harkintaan jos ei ole tosi suuresta vammasta tai apuvälineistä kysymys, jos paikkakunnalla ei ole halvempia tarjolla silloinkin kuitenkin edellytetään asuntojonoon hakeutumista ja jos halvempi löytyy on se vastaanotettava jollei sulla ole suurinpiirtein todistusta presidentiltä että tämä asunto jossa jo asut on just paras sun tarpeisiis, se onko kaupat tai bussipysäkit lähellä ei meinaa mitään, ainoa mitä katotaan on sen asunnon vuokra, kela taitaa pyrkiä poistamaan koko sosiaalisen aspektin toimeentulotuesta...