Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
asiakas2000
Viestit:7
Liittynyt: 16 Huhti 2019, 21:10

Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Lukematon viesti Kirjoittaja asiakas2000 » 12 Kesä 2019, 18:15

Hei.
Voiko lukuvuodelle myönnetty opintolaina olla pakollista ja mahdollista nostaa kesän aikana ja vaikuttaako se toimeentulotuen saamiseen, jos ei ole tehty pankin kanssa opintolainan nostosopimusta opiskelukauden aikana ja toimeentulotuen hakija on velkaantunut elämisen vuoksi muulla tavoin? Varsinkin kun opiskelija ei ole hakenut lukukauden aikana toimeentulotukea, johon on oikeutettu, koska joka tapauksessa opintolaina vaikuttaa toimeentulotuen myöntämiseen.

Haluaisin myös tietää, jos nostamatta jäänyt opintolaina lasketaan ylijäämäksi ja se on pakko nostaa, onhan se laskettava myös toimeentulotuen laskelmassa takautuvasti siltä ajalla, jolloin on pakollista nostaa opintolainamäärät opiskelukauden aikana, joka vaikuttaa selvästi toimeentulotuen myöntämiseen. Jos pitää huomioida vain viimeiset kaksi kuukautta, koko lukukauden opintolaina ei ole pakollista huomioida nostettavaksi lainaksi toimeentulotuen laskelmassa, jos toimeentulotukea ei huomioida kokonaan takautuvasti ja se on erityisen pätevä syy sille, ettei opintolainaa ole nostanut eikä toimeentulotukea ole hakenut lukukauden aikana?

Avatar
Vieras

Re: Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 12 Kesä 2019, 19:12

Mikäli opintotukipäätöksessä kerrotaan viimeiseksi nostopäiväksi 31.7.2019, on se silloin mahdollista vielä nostaa. Pakkohan sitä ei ole nostaa, mutta toimeentulotuen näkökulmasta se on kuitenkin ensisijaista.

Avatar
kysymys2019
Viestit:5
Liittynyt: 05 Maalis 2019, 20:07

Re: Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Lukematon viesti Kirjoittaja kysymys2019 » 13 Kesä 2019, 11:05

Kuka tahansa tietää sinun vastauksesi, mutta asiakkaan kysymys oli nyt myös tästä:
Jos pitää huomioida vain viimeiset kaksi kuukautta, koko lukukauden opintolaina ei ole pakollista huomioida nostettavaksi lainaksi toimeentulotuen laskelmassa, jos toimeentulotukea ei huomioida kokonaan takautuvasti ja se on erityisen pätevä syy sille, ettei opintolainaa ole nostanut eikä toimeentulotukea ole hakenut lukukauden aikana?

Minun mielestäni, jos vieraat eivät tiedä vastausta asiakkaan koko kysymykseen, ei kannata sekaantua asiaan, jotta kaikille tulisi selkeä tieto päteviltä asiantuntijoilta.

Avatar
kysymys2019
Viestit:5
Liittynyt: 05 Maalis 2019, 20:07

Re: Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Lukematon viesti Kirjoittaja kysymys2019 » 13 Kesä 2019, 13:19

Oletko tietoinen tästäkin: Opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä Suomessa, joka ovat pakotettu nostamaan lainaa ja velkaantumaan perustoimeentulon eteen, Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Joel Lindqvist sanoo

Opintolaina on tarkoitettu opiskeluajan kulujen rahoittamiseen, ei elämiseen opintojen ulkopuolella, hän huomauttaa.
"Kun kesä etenee, useampi tuohtuu linjauksesta"

Mieluummin on jätettävä vastaaminen Kelan henkilökunnalle, jotta kaikki turhautuneet ihmiset saavat oikean vastauksen. Kyseessä saattaa olla yksilöllisiä tapauksia, vaikka ohjeistus on yleinen.

Vieras kirjoitti:Mikäli opintotukipäätöksessä kerrotaan viimeiseksi nostopäiväksi 31.7.2019, on se silloin mahdollista vielä nostaa. Pakkohan sitä ei ole nostaa, mutta toimeentulotuen näkökulmasta se on kuitenkin ensisijaista.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:10135
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 13 Kesä 2019, 14:56

Hei asiakas2000!

Opintolaina on opiskelijalle ensisijainen tulo ja se huomioidaan sinulle tuloksi kesän ajalle, jos sitä on mahdollista edelleen nostaa. Yleensä opintolainan voi nostaa 31.7. asti.

Jos sinulla on siis esimerkiksi opintolainaa nostamatta 9 kuukauden ajalta eli 5850€, niin silloin tämä huomioitaisiin tuloksesi, koska se on sinun käytettävissäsi olevaa tuloa. Koko lukuvuoden laina huomioidaan siis tuloksi kesän ajalle, jos sitä ei ole aikaisemmin nostanut.

Toimeentulotuen myöntämisestä opiskelijalle on kerrottu Kelan sivuilla:
www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
asiakas2000
Viestit:7
Liittynyt: 16 Huhti 2019, 21:10

Re: Opintolaina toimeentulotuen laskelmassa

Lukematon viesti Kirjoittaja asiakas2000 » 13 Kesä 2019, 18:49

Hei.

Haluaisin myös tietää, jos nostamatta jäänyt opintolaina lasketaan ylijäämäksi ja se on pakko nostaa, onhan se laskettava myös toimeentulotuen laskelmassa takautuvasti siltä ajalla, jolloin on pakollista nostaa opintolainamäärät opiskelukauden aikana, joka vaikuttaa toki selvästi toimeentulotuen myöntämiseen.

Vai pitäisikö huomioida vain viimeiset kaksi kuukautta toimeentulotukea takautuvasti, jos koko lukukauden opintolaina on pakollista huomioida tulona toimeentulotuen laskelmassa?

Jos toimeentulotukea ei huomioida kokonaan takautuvasti, onko se erityisen pätevä syy sille, ettei opintolainaa, jota ei ole nostanut, huomioida kokonaan tuloina vai huomioidaanko tuloina vain viimeisillä kahdella toimeentulotuen kuukaudella?

Kiitos etukäteen vastauksesta.