Toimeentulotukeen vaikuttavat

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Julkku

Toimeentulotukeen vaikuttavat

Lukematon viesti Kirjoittaja Julkku » 02 Loka 2019, 22:33

Hei! En löydä mistään oikein kunnolla vastauksia näihin kysymyksiin. Kela pyytää tiliotetta, mutta mistä kela voi tietää, onko hakijalla toinenkin tili jonka tiliotetta ei laita? Miten tästä rangaistaan? Paljonko tilillä saa olla rahaa, että voi saada toimeentulotukea, jos ei saa esim työttömyyskorvaustakaan tai muuta? Miten vaikuttaa toimeentulotukeen jos avopuoliso saa työttömyyskorvausta? Pitääkö joka kuukausi laittaa myös hänen tiliotteensa? Asuntomme vuokran määrä ylittyy 115€ siitä sallitusta määrästä, miten tämä käytännössä vaikuttaa toimeentulotukeen ja asumistukeen?

Avatar
Essex

Re: Toimeentulotukeen vaikuttavat

Lukematon viesti Kirjoittaja Essex » 03 Loka 2019, 08:13

Ei see kela mistään tiedäkkään onko muita tilejä. Mutta sulla on velvollisuus ilmoittaa kaikki tilit. Ja jos jätät ilmoittamatta/toimittamatta tiliotteet kaikista...toisin sanoen ilmeisesti sulla on useampi tili ja haluat piilotella rahoja, se on petos. Petoksen rangaistuksesta voit katsoa tarkempaa tietoa rikoslaista.
Kela voi omalta osaltaan periä tuen pois jos ja kun selviää että et olisi ollut siihen oikeutettu.
Jos asutte samassa osoitteessa totta kai avopuolison tulot vaikuttaa.
Netissä on laskureita millä voi katsoa onko oikeutta tuleen vai ei.
Ja se, että vuojra ylittää sallitun määrän merkkaa sitä että asutte liian kalliissa, kela voi vaatia vaihtamaan halvempaan ja sitä ylimenevää osaa ei oteta huomioon menona toimeentulotuessa eikä myöskään asumiskustannuksen asumistuessa.
Ihan simppeliä juttuja.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12452
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotukeen vaikuttavat

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 03 Loka 2019, 14:37

Hei Julkku!

Sinulla itselläsi on tosiaan velvollisuus toimittaa kaikista tileistä tiliotteet toimeentulotukihakemuksen liitteeksi. Kela voi huomata esim. tilisiirroista toisen tilin olemassaolon ja silloin tiliotteita pyydetään erikseen. Jos etuuksia käyttää väärin tai jättää tahallaan ilmoittamatta esim. tuloista, Kela voi ilmoittaa väärinkäytökset poliisille.

Oikeus toimeentulotukeen katsotaan hakemuksen ja selvityksiesi perusteella. Puolisosi tulot huomioidaan laskelmassa tulona koska toimeentulotuki on teidän yhteinen. Sinun tulee myös toimittaa selvitykset hänen tuloista ja menoista sekä tiliotteet.

Kerroit, että vuokranne on suurempi kuin Kelan vuokranormi, joten asumismenot voidaan todennäköisesti huomioida hetken aikaa täysimääräisinä ja teitä kehotetaan hakemaan halvempaa asuntoa. Jos sitä ei tee, huomioidaan vuokrasta vain normin verran. Yleisessä asumistuessa on myös olemassa enimmäisasumismenorajat ja asumismenot huomioidaan tähän rajaan saakka.

Mitään selkeää rajaa pankkitilin saldoille ei ole vaan asia katsotaan tapauskohtaisesti.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi