Onko pakko myydä

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
ht33
Viestit:13
Liittynyt: 04 Loka 2019, 01:29

Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja ht33 » 07 Loka 2019, 01:20

Osakkeet, jos on muutamia, joilla ei suurempaa arvoa on silti pakko myydä, mutta myyntipalkkiot on niin isot ettei ole varaa niihin, miten tilanne ratkaistaan ?

Kun omistaa auton, onko se myytävä ennenkuin voi edes hakea tt tukea ?
Milloin ei tarvitse myydä ?
Entä jos ei mene kaupaksi vaikka hinta on kohdallaan esim. koska on vanhempi tms. eikä ole edes rahaa ruokaan, miten tilanne ratkaistaan ?

Omistusasunto onko pakko myydä ?
tt tukea voi silti hakea koska myynnille annetaan aikaa ?
Paljonko aikaa on min - max, onko se sama koko maassa ja mistä riippuu ?
Entä jos asunto ei mene kaupaksi max ajassa esim. koska pieni paikka josta kaikki muuttaa pois, miten tilanne ratkaistaan ?
Kun hinta on järkevä voiko kela pakottaa jonkun tietyn hinnan esim. tiputtaa 10tuhansia, jotta menisi kaupaksi ?

Jos johonkin edellä vastaus on "tilanteen mukaan" tulee silti olla riittävä vastaus, jotta saa käsityksen asiasta.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 07 Loka 2019, 15:45

Hei ht33!

Osakkeet on yleensä realisoitava eli muutettava rahaksi ja ne otetaan huomioon toimeentulotuen laskelmalla niin kauan kuin ne ovat hakijan/perheen käytettävissä. Tarvittaessa varoista voidaan vähentää realisoinnista aiheutuneet kulut, joista hakijan tulee esittää selvitys.

Auton realisoimista joudutaan harkitsemaan tilanteesta riippuen. Autoa ei oteta huomioon toimeentulotuessa esimerkiksi silloin, kun sitä tarvitaan työvälineenä.

Mikäli omistusasunto ei ole hakijan omassa käytössä, kehotetaan asunto pääsääntöisesti realisoimaan. Saatujen selvitysten perustella arvioidaan, onko realisointi taloudellisesti kannattavaa eli saadaanko siitä taloudellista hyötyä tuen hakijalle. Tässä asiassa otetaan myös huomioon kiinteistön sijainti ja kunto. Selvittelyn jälkeen voidaan poikkeuksellisesti harkita, onko omistusasunnon realisointia tehtävä.

Toimeentulotukea voi kyllä hakea ennen omaisuuden realisoimista. Koska toimeentulotuki on viimesijainen taloudellisen turvan muoto, voidaan toimeentulotuessa kuitenkin edellyttää kiinteän omaisuuden realisoimista elantonsa turvaamiseksi. Hankalasti realisoitavan omaisuuden osalta annetaan yleensä aikaa muutamia kuukausia, poikkeuksellisesti aika voi olla pidempikin.

Tämän tarkemmin emme voi tällä palstalla asiaan ottaa kantaa, koska toimeentulotuessa tulee yleensä tarkemmin selvittää hakijan/perheen kokonaistilanne.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Loka 2019, 16:48

Miten käy jos ei ole ilmoittanut jostain syystä vapaaehtoista eläkevakuutusta hakemuksiin jo pidemmän aikaa. Vakuutusmaksuja ei maksettu enää vuosiin ja tähän päivään ollut uskossa ettei rahoja voi nostaa kuin eläkeiässä (15v vanha vakuutus). Kyse ei siis ole tarkoituksellisesti huijauksesta, lähinnä ymmärtämättömyyttä.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 08 Loka 2019, 10:22

Hei!

Anna asiasta selvitys asiointipalvelun kautta hakemuksella, muutosilmoituksella tai viestillä.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
ht33
Viestit:13
Liittynyt: 04 Loka 2019, 01:29

Re: Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja ht33 » 08 Loka 2019, 17:04

Aiempi vastaus osakkeet osalta "yleensä realisoitava" milloin ei tarvitse realisoida ? vastauksena "tapauskohtaisesti" ei vielä sano mitään. tt tuen suhteen on ymmärtääkseni aina tiukkaa, että nämä pitää ensin realisoida eikä siinä selityksillä/tilanteella ole mitään merkitystä.

Auton osalta tilanne ettei ole olemassa julkista siten, että voisi käyttää sitä työhön menoon auton sijasta on varmaan harvoja tapauksia, jossa autoa ei tarvitse myydä. Entä jos ei ole työtä ? tai ei ole näkyvissä että saakaan sitä ? tai auto ei mene kaupaksi vaikka hinta on järkevä ?
Toinen mieleen tuleva on jos on vammautunut niin, ettei pysty liikkumaan muuten eli julkisilla ja pitää olla tätä varten sopiva kulkupeli. Sinänsähän auto ei tuota mitään ja arvo laskee joka päivä. Mitkä muut syyt kuin nuo on sellaisia jonka takia autoa ei tarvitse myydä ? olisi hyvä tietää kaikki, asialla on iso merkitys.

Asunnon suhteen on siis niin, että oma asunto jossa itse asuu ei ole pakko myydä, jotta voi saada tt tukea.

Jos ei ole omassa käytössä "kehotetaan asunto pääsääntöisesti realisoimaan" ei siis voi tietää miten käy siinä tilanteessa.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12410
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 09 Loka 2019, 08:35

Hei ht33!

Valitettavasti ennakkopäätöksiä emme täällä palstalla voi antaa.

Perustoimeentulotuessa varoina ei tosiaan huomioida hakijan tai perheen käytössä olevaa vakinaista asuntoa eikä tarpeellista asuinirtaimistoa. Myöskään autoa mikäli se on tarpeen työn vuoksi ja toimeentulon turvaamiseksi. Voit hakemuksessa antaa selvityksen tilanteestasi.

Ystävällisesti
Satu | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Onko pakko myydä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 10 Loka 2019, 09:40

ht33 kirjoitti:
08 Loka 2019, 17:04
Mitkä muut syyt kuin nuo on sellaisia jonka takia autoa ei tarvitse myydä ? olisi hyvä tietää kaikki, asialla on iso merkitys.
Voimassa olevassa toimeentulotuen etuusohjeessa on linjattu auton realisoimiseen kehottamisen kriteereistä näin:

"Asiakkaalta kysytään hakemuksessa autosta sekä arvio sen arvosta. Autoa ei oteta huomioon toimeentulotuessa, jos autoa tarvitaan henkilön tai perheen työvälineenä.

Realisointiin tulee kehottaa
• kun myynnistä saatava tulo on vähintään noin 5 000 euroa sen jälkeen, kun autoon kohdistuvat velat ja myyntikulut on vähennetty
• aina, jos auto ei ole tarpeellinen työssäkäynnin, kulkuyhteyksien tms. perusteella. Realisointia ei kuitenkaan tarvita, jos myyntikulujen jälkeen ei jää oleellisia varoja jäljelle.

Realisoinnille annetaan aikaa kaksi kuukautta ja päätöksellä kerrotaan asiakkaalle, että määräajan jälkeen omaisuuden arvo on mahdollista huomioida varallisuutena perustoimeentulotuessa, koska kyseessä on helposti realisoitavaksi katsottava omaisuus. Asiakkaan tulee esittää selvitys realisoinnista."