Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
tienaaminen

Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja tienaaminen » 15 Heinä 2020, 19:57

Hei, täällä palstalla on vastauksia liittyen ns. satunnaisiin tuloihin. Esim. kirpputoritulot ja avustukset lasketaan nähtävästi näihin, joita saa tienata max. 50e yksinasuva ja 100e per perhe ilman että vaikuttaa toimeentulotuen määrään.

Lasketaanko siis niin että myyntituloja + avustuksia saa olla vain tuo 50/100e kuussa? Vai avustuksia 50/100 ja myyntituloja myös 50/100?

Ja miksi siis kirpparituloja ei lasketa ansiotuloon kun niiden saanti kuitenkin edellyttää myyntityötä? Entä vaikka käsitöiden myynti pienimuotoisesti ilman yritystä, onko tämä myös satunnaista tuloa vai ansiotuloa?

Onko myös kaikki keikkatyö siis satunnaista tuloa?

Miten määritellään tämä ero ansiotulon ja satunnaisen tulon välillä? Onko siinä olennaista se että on jokin toinen taho joka maksaa korvausta jonkin homman teosta? Vai onko olennaista tulon veronalaisuus? Esim. kyselytutkimuksia voi tehdä niin että tulo on vain satunnaista kun sitä ei kerry paljoa kerralla, mutta silti se on korvausta tehdystä työstä ja verotuksessa ansiotuloa.

Tämä on aika olennaista sen kannalta että moni toimeentulotuella oleva työtön tai sairauden vuoksi työrajoitteinen voisi aktivoitua enemmän tienaamaan näitä tuloja ja parantamaan tilannettaan ja olojaan ja ylläpitämään työkykyä, jos erilaisia tuloja enemmän laskettaisiin tuohon ansiotulojen 150e hyväksyttyyn määrään.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13208
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 20 Heinä 2020, 08:41

Hei!

Näitä tosiaan kysellään paljon, satunnaista tuloa voi olla monenlaista ja sen vaikutus vaihtelee myös etuuksittain.

Tulot huomioidaan nettomääräisenä riippumatta siitä, onko tulo verollista vai verotonta. Tulo voi olla esimerkiksi palkkatuloa, yritystuloa, Teosto-palkkioita, kokemusasiantuntijan palkkioita, omaishoitajan palkkiota, etuutta, pääomatuloa, kirpputorituottoa tai satunnaista avustusta. Palkkatulosta tehdään 150 euron ansiotulovähennys.

Lisäksi on tuloja, joita ei huomioida:
www.kela.fi/toimeentulotuki-tulot-jotka-eivat-vaikuta

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, joten lähtökohtaisesti kaikki tulot huomioidaan laskelmalla, poislukien nuo ei huomioitavat tulot. Muutoin tilanne tutkitaan tarkemmin hakijan tekemän hakemuksen perusteella, ja samalla arvioidaan tulojen satunnaisuutta esimerkiksi muissa etuuksissa.

Jos tuen saaja ei ole varma tilanteesta, niin kannattaa tehdä tarkistushakemus tai pyyntö tarkistuksesta, niin Kela tutkii onko mahdollisesti saadulla tulolla vaikutusta etuuteen.

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Kumpikampi

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kumpikampi » 20 Heinä 2020, 14:47

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
20 Heinä 2020, 08:41
Tulo voi olla esimerkiksi palkkatuloa, yritystuloa, Teosto-palkkioita, kokemusasiantuntijan palkkioita, omaishoitajan palkkiota, etuutta, pääomatuloa, kirpputorituottoa tai satunnaista avustusta. Palkkatulosta tehdään 150 euron ansiotulovähennys. -- Jos tuen saaja ei ole varma tilanteesta, niin kannattaa tehdä tarkistushakemus tai pyyntö tarkistuksesta, niin Kela tutkii onko mahdollisesti saadulla tulolla vaikutusta etuuteen.
Eikös täällä kysytty juurikin, että mitkä lasketaan palkkatuloiksi ja mitä muiksi? Miksei Kela osaa vastata? Eihän se nyt voi niin olla, että pitää koettaa onneaan vasta hakemuksella, että miten omat tulot lasketaan. Eikä voi olla käsittelijästä kiinni. Eli Kelalla on pakko olla joku ohjeistus, mihin tuloluokkiin kukin tulo lasketaan. Vai mitä?

Eli rautalankana: mitkä tulot kuuluvat ansiotulojen puolelle ja mitkä muihin, mikä on satunnaista avustusta, ja mitkä ovat kunkin tuloluokan vähennyssummat?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13208
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Heinä 2020, 10:14

Hei Kumpikampi!

Kelan etuusohjeet löytyvät osoitteesta www.kela.fi/kelan-etuusohjeet_ohjeet-etuuksittain. Toimeentulotuen etuusohjeissa on kerrottu kattavasti eri tuloista, niiden huomioimisesta ja vähennyksistä. Asiaan kannattaa tutustua tarkemmin siellä.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
ViimesijainenKansalainen

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja ViimesijainenKansalainen » 21 Heinä 2020, 11:12

241-sivuisen ja sisällysluetteloltaankin 6-sivuisen dokumentin sivulta 108 alkaa luku Huomioon otettavat tulot. Sieltä löytyy tännekin copy-pastetut kohdat:

"Tulo voi olla esimerkiksi ansiotuloa (palkkatuloa, yritystuloa, Teosto-palkkioita, omaishoitajan palkkiota, kokemusasiantuntijan palkkiota, sijaislapsesta saatua hoitopalkkiota tai vastaavaa), etuutta, pääomatuloa, kirpputorituottoa tai satunnaista avustusta."

"Jos ansiotulot ja avustukset ovat vähäisiä, ne jätetään huomioimatta. Laskelmassa tulot huomioidaan siltä osin kuin ne ylittävät edellä mainitut vähäiset määrät."

MUTTA:

Edelleenkään ei ole esitetty, mitkä tulot luetaan ansiotuloiksi, mitkä avustuksi jne. Eli mihin esim. kirpputorituotto kuuluu?

Ja mitkä ovat ne niin sanotut vähäiset määrät kustakin tuloluokasta? Jos ja kun niitä on eri tuloluokille eri määrät, niin pitäähän siihen olla selkeä sääntö, mitkä tulot huomioidaan missäkin tuloluokassa.

Dokumentissa on linkki kohdassa "Lue lisää tulojen huomioimisesta", mutta kuulkaas Kelan ihmiset, me normikansalaiset emme pääse kirjautumaan tuohon teidän Kelan sisäiseen järjestelmään, josta löytyvät ne tarkemmat lisätiedot.

Kyllä toimeentulotuen hakijoilla on oikeus tietää omien oikeuksiensa toteutumisesta. Turhaa kuormittaa oikeusasiamiestä tai oikeuskansleria sillä, että jatkuvasti pistetään tutkimaan, onko noudatettu hyvää hallintotapaa jne.

Eli yrittäkää nyt edes! Lista tuloluokista sekä tuloista, jotka kuhunkin tuloluokkaan lasketaan, plus kullekin tuloluokalle määritelty ns. vähäinen määrä. Kiitos! (Herättää ihmetystä ja epäilystä, että niiden tietojen pitää ylipäätään olla kansalaisilta piilossa jossain.)

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13208
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 22 Heinä 2020, 14:22

Hei, ViimesijainenKansalainen!

Kattavaa luetteloa ei ole tarjota, koska sellaista ei olisi mahdollista tehdä. Lähtökohta on se, että kaikki tulo huomioidaan ja veronalainen tulo on ansiotuloa. Voit olla yhteydessä verottajaan sen osalta, että mikä tulo luetaan ansiotuloksi.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Voiyhrenkerran

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Voiyhrenkerran » 22 Heinä 2020, 19:40

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
22 Heinä 2020, 14:22
Kattavaa luetteloa ei ole tarjota, koska sellaista ei olisi mahdollista tehdä.
Pyysikö joku mahdotonta kattavaa luetteloa? Antakaa se ei-kattava, joka on teille mahdollinen. Esmes sieltä Kelan sisäisestä järjestelmästä ne kategoriat ja kutakin koskevat vähennykset. Kiitti.

Sampo

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13208
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 24 Heinä 2020, 10:19

Hei Voiyhrenkerran!

Olemme jo edellä vastanneet tuloihin liittyen ja ohjanneet sinut Kelan etuusohjeisiin. Muuta listausta tuloista ei ole antaa, ei edes mainitsemastasi linkistä.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Heinä 2020, 10:40

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
24 Heinä 2020, 10:19
Olemme jo edellä vastanneet tuloihin liittyen ja ohjanneet sinut Kelan etuusohjeisiin.
Juu, niin olette vastanneet. Siinä vastauksessanne sanoitte myös:
"Toimeentulotuen etuusohjeissa on kerrottu kattavasti eri tuloista, niiden huomioimisesta ja vähennyksistä."

Tuollaista kyseisistä etuusohjeista ei kuitenkaan löydy, joten joko valehtelitte tai linkkailette sattumanvaraisesti dokumentteihin, joiden sisällöstä teillä ei itsellännekään ole tietoa. Vai onko minulla päässä vikaa? Ehkä osoitatte, mistä kohtaa alle copy-pasteamastani tekstistä löytyvät KATTAVASTI nuo eri tulot, niiden huomioiminen ja VÄHENNYKSET?

Linkkinne takaa asiasta löytyvä etuusohjeiden luku kokonaisuudessaan:
1.8.2 Huomioon otettavat tulot
Tuloina huomioidaan kaikki saatu tulo nettomääräisenä riippumatta siitä, onko tulo
verollista tai verotonta. Myös ulkomailta saatava tulo on huomioitava. Tulo voi olla
esimerkiksi ansiotuloa (palkkatuloa, yritystuloa, Teosto-palkkioita, omaishoitajan
palkkiota, kokemusasiantuntijan palkkiota, sijaislapsesta saatua hoitopalkkiota tai
vastaavaa), etuutta, pääomatuloa, kirpputorituottoa tai satunnaista avustusta.
Lue lisää tulojen huomioimisesta.
Tuloina otetaan huomioon henkilön ja perheen käytettävissä olevat tulot, lukuun
ottamatta jäljempänä erikseen mainittuja tuloja.
Tulot huomioidaan nettomääräisinä.
Jos ansiotulot ja avustukset ovat vähäisiä, ne jätetään huomioimatta. Laskelmassa
tulot huomioidaan siltä osin kuin ne ylittävät edellä mainitut vähäiset määrät. Myös
veronpalautusten osalta huomioidaan vain vähäisen tulon rajan yli menevä osuus.
Arvioinnin kannalta ei ole merkitystä sillä, onko henkilön tai perheen saamat vähäiset
ansiotulot tai avustukset saatu yhdestä tai useammasta tulolähteestä. Alle euron
ylityksiä ei huomioida. Katso myös Tulot, joita ei huomioida ja Muut tulot.
Esimerkki
Kelan perustoimeentulotukiasiakas Anni saa syntymäpäivälahjaksi
elokuussa veljeltään 40 euroa. Vaikka kaikki Annin käytettävissä olevat tulot
huomioidaan lähtökohtaisesti hänen toimeentulotukilaskelmallaan tulona,
voidaan toimeentulotukilain mukaan vähäiset avustukset jättää tuloina
huomioimatta. Koska Annin saama tulo 40 euroa on vähäiseksi katsottava
määrä (enintään 50 e), sitä ei huomioida hänen tulonaan.
Esimerkki
Jos myös Annin äiti olisi päättänyt lahjoittaa Annille elokuussa 40 euroa,
hänen yhteenlaskettujen elokuun avustusten määrä olisi ollut yhteensä 80
euroa, joka ylittää vähäiseksi katsottavan määrän (enintään 50 e). Näin ollen
kyseiset tulot (80 e) huomioidaan Annin laskelmalla tulona siltä osin kun ne
ylittävät 50 euron rajan eli hänen tulokseen katsotaan 30 euroa.
Alle 18-vuotiaiden lasten tulot otetaan huomioon vain silloin, kuin ne ovat vähäistä
suurempia ja säännöllisiä. Esimerkiksi kesätöitä ei pidetä säännöllisinä tuloina.
Tällaisissa tilanteissa lapsen tulona otetaan huomioon vain se osa, joka kattaa hänen
perusosansa ja hänelle kirjatut muut perusmenot.
Tuo "Lue lisää..." linkki johtaa osoitteeseen, johon meillä asiakkailla ei ole pääsyä:
https://tyotilat-sinetti.kela.fi/organi ... on=default

Eikö siis teidän omissakaan dokumenteissa ole asiasta tuon tarkemmin?

Avatar
ViimesijainenKansalainen

Re: Selvyyttä eri tulojen tyyppeihin

Lukematon viesti Kirjoittaja ViimesijainenKansalainen » 24 Heinä 2020, 10:42

Aika outoa, jos Kela ei itsekään tiedä, miten kukin tulo tulisi huomioida, ja mitkä ovat vähennykset.