Vuokra liian kallis tuloihin nähden

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Maria5656

Vuokra liian kallis tuloihin nähden

Lukematon viesti Kirjoittaja Maria5656 » 07 Touko 2021, 11:20

Hei.

Vuokrani on tällä hetkellä noin 60e enemmän kuin hyväksytään, mutta harkinnalla se on otettu kokonaan huomioon. Onko mahdollista pyytää Kelasta vuokranantajalle (kaupunki) jotain tositetta että vuokra on liian korkea ja pitäisi saada edullisempi asunto?

Päätöksessä tosiaan lukee vain se että harkinnalla huomioitu kokonaan.

Avatar
Vieras

Re: Vuokra liian kallis tuloihin nähden

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Touko 2021, 12:46

Jos tykkäät asunnosta niin ei sinun tarvi siitä lähteä kun näin on "harkittu".
Jos taas tulee kehotus hakea halvempaa niin siinähän sitten on todistus kun laittaa päätöksen mutta kyllä ne kaupungin asuntotoimistoissa tietää kelan rajat varmasti joten eiköhä riitä kun näin sanoo vain hakemuksessa.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14308
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Vuokra liian kallis tuloihin nähden

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 07 Touko 2021, 15:24

Hei Maria5656!

Mainitsemaasi tositetta ei erillisesti ole mahdollista saada ja kuten jo kerroit, päätöksessä on asiasta ainakin jonkinlaista mainintaa. Asumisnormit on myös nähtävissä Kela.fi sivuilla osoitteessa: www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot. Voit siis näitä tietoja esittää halutessasi vuokranantajalle.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Vuokra liian kallis tuloihin nähden

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 11 Touko 2021, 10:08

Maksat itse sen eron sitten jos eivät sitä 60€ anna. Kehotus on sanan mukainen, vain kehotus. Ei Kela lakkauta tukia jos et muuta halvempaan, eikä tiettävästi leikkaa perusosaa tuon takiakaan. Ainoa asia jolloin tuo on tärkeä pitää kohtuullisena, on kun muuttaa. Jos yrität halvemmasta muuttaa kalliimpaan, ei Kela varmana myönnä vakuutta eikä varmanakaan jos yli sen kohtuullisen summan. Toki voit vakuuden itse maksaa, koska saathan (toivottavasti) vanhan vakuuden takaisin ja muuttaa Kelan puheista huolimatta ja anoa vuokraan taas tukea. Huomioivat vain siihen kohtuulliseen summaan asti ja loput jää itselle maksettavaksi, eli mikäli sulla ei ole tuloja niin maksat sitten perusosastasi. Kela taas sitten kehottaa muuttaa halvempaan, ja pitäähän sitä myös harkita.