Millä laskukaavalla kohtuullisen vuokran osuus lasketaan kun sähkö sisältyy vuokraan

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Kikikana
Viestit:2
Liittynyt: 23 Kesä 2021, 07:49

Millä laskukaavalla kohtuullisen vuokran osuus lasketaan kun sähkö sisältyy vuokraan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kikikana » 23 Kesä 2021, 07:56

Kuten otsikkokin sanoo, kaipaan tietoa miten voin laskea onko vuokrani kohtuullinen perustoimeentulotuen näkökulmasta sähkön sisältyessä vuokraan. Vuokran, vesimaksujen ja erillisen sähkömaksun rajat löytyvät helposti, mutta sähkön sisältymisestä vuokraan ei löydy tietoja. Ja huomioidaanko sähkö eläkkeensaajan asumistuessa kun laskurissa ei kysytä erikseen kuuluuko se vuokraan, vaikka normaalissa asumistuessa tätä kysytään? Tukia on mahdotonta arvioida ennakkoon kun laskukaavanne eivät ole julkisesti helposti löydettävissä

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14463
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Millä laskukaavalla kohtuullisen vuokran osuus lasketaan kun sähkö sisältyy vuokraan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 23 Kesä 2021, 15:36

Hei Kikikana!

Kelan sivuilta löytyy alla olevasta linkistä toimeentulotuen etuusohje jossa kohdassa 1.7.4.4 Kohtuulliset asumismenot – Kelan asumisnormi kerrotaan aiheesta tarkemmin.
www.kela.fi/documents/10192/3464829/Toimeentulotuki.pdf
” Asumisen kustannukset otetaan huomioon tarpeellisen suuruisina. Tarpeellisten asumismenojen määrä arvioidaan todellisten kustannusten perusteella, jos kustannukset eivät ole kohtuuttomat.
Kohtuullisuusarvioinnissa tarkastellaan asumismenojen kohtuullisuutta ja tarpeellisuutta. Kohtuullisten asumiskustannusten arvioimiseksi Kelassa on määritelty kuntakohtaiset asumisnormit, jotka määräytyvät toimeentulotukiperheen koon tai asunnossa asuvien henkilöiden mukaan.
Asumisnormin päälle voidaan hyväksyä erikseen maksettava vesi-, taloussähkö ja kotivakuutusmaksu todellisen suuruisena, mikäli niitä ei pidetä kohtuuttomina. Vesimaksulle, taloussähkölle sekä kotivakuutuksen kustannuksille on määritelty Kelassa valtakunnalliset viitteelliset raja-arvot käsittelyn tueksi. Asumisnormin päälle voidaan hyväksyä myös kohtuulliset saunamaksut. Kohtuullisena määränä pidetään enintään 10 € / kk.”

Kela.fi sivuilla on kerrottu myös perustoimeentulotuen asumismenoista:
www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot#kuntarajat

Tässä kuntakohtaiset kohtuullisena pidettävät määrät asumismenoille.

Siirrän kysymyksesi eläkkeensaajan asumistukeen liittyen eläke palstalle.
Löydät kysymyksesi jatkossa täältä

Ystävällisin terveisin
Marjo | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Marinaa

Re: Millä laskukaavalla kohtuullisen vuokran osuus lasketaan kun sähkö sisältyy vuokraan

Lukematon viesti Kirjoittaja Marinaa » 24 Kesä 2021, 09:48

Älkää luottako nuihin Kela hiirien neuvoihin.Tänään minulle soitettiin vaikka asia oli itsestään selvyys.Ihme ja kumma kerkesin jopa vastaamaan puhelimeen kun he kuvittelevat että ollaan aina luuri korvassa.Kuitenkin hän vain luki jostakin hyvin hitaasti jotain neuvoja kun itse ei näyttänyt olevan asiasta edes perillä.eli he vain tulkkaavat asiat omaperäisesti eivätkä lue lakia ollenkaan.Itse laitoin oitis luurin kiinni ja sanoin että kiitos soitosta minulle aika on kallista joka sekuntti.Miksi ihmeessä laitetaan vain soitto kun asian voi laittaa viestillä.siellä taas jotkut ihmeen pikkutytät töissä jotka tekee omaperäisiä päätöksiä.Luetaan vain ja keksitään hymäillen...hmmmmmm ..niin odota kun luen...vastauksia....näin toimii Kela kertut.Valitus jokaisesta heidän toimista on tehtävä.