Vuokranormit 2019 ?

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki 17 Joulu 2018, 09:44
Hei TTT70!

Vuokranormien muutoksia on tulossa vuodelle 2019 seuraavien kuntien osalta: Vantaa, Espoo, Kauniainen ja Helsinki. Tarkemmin nämä ensi vuoden kohtuulliset vuokra-asumisen kuntakohtaiset rajat julkaistaan sivuillamme vuoden vaihteessa.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 02 Tammi 2019, 12:53
Miten nämä vuokranormit on laskettu? Miksi ne nousevat joka vuosi vain pääkaupunkiseudulla? Ei nimittäin omalta paikkakunnalta ole löytynyt vielä yhtäkään asuntoa joka sopisi tähän vuokranormiin vaikka 2 vuotta olen etsinyt.
Kirjoittaja Vieras 08 Tammi 2019, 16:50
Vuokranormit on laskettu niin että pohjana on käytetty kuntien omia normeja vuodelta 2016 ja niitä on sitten hieman painotettu kyseisen kunnan asumistuen tiedoissa olevien keskimääräisten vuokrien mukaisesti.

Eli jos kunnan normi oli aikoinaan vaikkapa 500e ja asumistuessa keskiarvo olikin 550e niin kelan normi vuodelle 2017 oli sitten vaikkapa 520e tms. Jos erotusta ei ollut paljoa niin kunnan normi kopioitiin suoraan kelan normiksi.
Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki 10 Tammi 2019, 09:38
Vieras kirjoitti:Miten nämä vuokranormit on laskettu? Miksi ne nousevat joka vuosi vain pääkaupunkiseudulla? Ei nimittäin omalta paikkakunnalta ole löytynyt vielä yhtäkään asuntoa joka sopisi tähän vuokranormiin vaikka 2 vuotta olen etsinyt.

Hei!

Kelan määrittelemät vuokranormit perustuvat kuntien ilmoittamiin vuoden 2016 normeihin tai kunnalle laskettuun prosenttipisteeseen (yleisen asumistuen saajat 09/2016). Prosenttipisteet on laskettu kuntakohtaisesti ruokakuntakoon mukaan yleisen asumistuen saajien tiedoista ja pyöristetty euron tarkkuudella.

Pääkaupunkiseudun normeihin kohdistui suurin korotuspaine, koska vuokrataso on muuta Suomea korkeampi.

Ystävällisesti
Satu | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 10 Tammi 2019, 10:15
Eli laskettu yleisen asumistuen saajien perusteella?

Asumistukea voi saada:

omistusasuntoon
vuokra-asuntoon
asumisoikeusasuntoon
osaomistusasuntoon.

Onko pistelaskussa käytetty ainoastaan vuokra-asunnossa asuvien asumiskuluja? Tottakaihan omistus-, asumisoikeus- ja osaomistusasunnoissa on paljon pienemmät kulut kun lainoja ei oteta laskelmoissa huomioon?!
Kirjoittaja Vieras 11 Tammi 2019, 06:27
Laskelmassa on käytetty matemaattista painotusta jolla on kompensoitu sitä että osa asumistuen saajista asuu alivuokralla, omistusasunnossa tai asumioiskeus tai osaomistusasunnossa. Kyseessä ei ole keskearvo kaikista asumistuen saajista.

Ps. Asuntolainan korot huomioidaan asumistukea määritettäessä.
Kirjoittaja Vieras 11 Tammi 2019, 21:06
Tänään oli Kauppalehden sivuilla uutinen, liittyy myös tähän aiheeseen:

"Asumistuki omistusasujille jatkanut paisumistaan - asunnon ostaneet voivat maksattaa Kelalla myös lainojaan ja korkojaan

Jos Kela korvaa rahoitusvastiketta, jolla lyhennetään asunnon hankkimiseksi otettua taloyhtiölainaa, kartutetaan tuensaajan henkilökohtaista omaisuutta sosiaaliturvalla.

"Näin voidaan todeta. Niin tapahtuu omistusasuntojen kohdalla. Toisaalta vuokra-asuntojen kohdalla asumistuella voidaan epäsuorasti kartuttaa vuokranantajan omaisuutta", Hassel sanoi."

Ja tärkeintä varmaan olisi, että tämän viimeisen vaihtoehdon eli toimeentulotuen varassa elävät löytäisivät jostain kohtuuhintaisen vuokra-asunnon? Ja "kohtuuhinta" on määritetty kaikista asumistukea saavista, ei päävuokralaisina olevista? Eihän tässä ole mitään järkeä?
Vastaa