Lämmitys asia

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Pinkkuli
Viestit:8
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 11:36

Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Pinkkuli » 13 Tammi 2019, 11:56

Olemme asuneet 8/18 lähtien asunnossamme. Vuokra on hieman isompi kuin normit mutta se oli ensin kelalle ok, nyt ei. Olemme työttömiä,luottotiedottomia ja vaikea saada asuntoa.elokuusta asti on huomioitu lämmityskulut toimeentulotuessa,nyt tuli yhtä äkkiä päätös että ei ollenkaan.meitä asuu 3 aikuista,minä,mieheni ja aikuinen poika vanhassa omakotitalossa jossa on maalämpö.talvikuukausina sähkö ja lämmitys kulut suuret.meiltä huomioidaan vain 60e/kk kolmelta hengeltä. Sähkö/lämmitys lasku on 130e/ kk talvella ja sähkönsiirto lisäksi joka toinen kuukausi noin 350e.vuokra on 850e. Tämä oli ainoa asunto minkä saimme kun kävimme katsomassa toista kymmentä asuntoa.myös vuokraa huomioidaan vaan 723e. Sen ymmärrän, mutta en sitä että miksi yhtä äkkiä kieltäydytään maksamasta mitään lämmityksestä? Myöskään polttopuita emme saaneet. Maaliskuussa myös aikuinen työtön,toimeentulotuen varassa elävä tyttäremme muuttaa samaan taloon asumaan kun tilaa on. Miten se vaikuttaa meidän tukiin,katsotaanko silloin että saa olla suuremmat sähkö,lämmitys,vuokra ym.kulut? Nyt saamme asumistukea noin 410e.minä ja mieheni kelan työttömyyskorvauksella,poika pelkällä toimeentulo tuella( 360e) kuin myös jatkossa tyttö.

Avatar
Vieras

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 13 Tammi 2019, 15:07

Kannattaa muuttaa edullisempaan asuntoon jos nykyisen vuokra jo ylittää yksittään kohtuulliset asumiskustannuksen. Todennäköisesti asumiskustannukset on kohtuullistettu eikä silloin tietenkään enää erillisiä lämmityskuluja korvata sillä lämmityskulut sisältyvät kohtuullisiin asumismenoihin.

Jos tytär muuttaa asuntoon niin kohtuullisten asumismenojen normi nousee noin 90e/kk.

Avatar
Pinkkuli
Viestit:8
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 11:36

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Pinkkuli » 13 Tammi 2019, 15:17

Onko vastaaja nyt kelan asiakaspalvelija vai kuka?

Avatar
Pinkkuli
Viestit:8
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 11:36

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Pinkkuli » 13 Tammi 2019, 15:20

Kirjoitinkin jo että emme saaneet muuta asuntoa. Pitäisi olla töitä ja luottotiedot kunnossa. Lisäksi 4 aikuista tarvitsee 3 mh asunnon, niitä ei ole ainoatakaan tarjolla .

Avatar
Pinkkuli
Viestit:8
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 11:36

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Pinkkuli » 13 Tammi 2019, 15:20

Kirjoitinkin jo että emme saaneet muuta asuntoa. Pitäisi olla töitä ja luottotiedot kunnossa. Lisäksi 4 aikuista tarvitsee 3 mh asunnon, niitä ei ole ainoatakaan tarjolla .

Avatar
Pinkkuli
Viestit:8
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 11:36

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Pinkkuli » 14 Tammi 2019, 09:23

Niin voisiko kelan asiakaspalvelija vastata kysymykseeni?

Avatar
Vieras

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Tammi 2019, 13:38

Kysymyksestä ei käy ilmi, onko täysi-ikäisellä lapsella alivuokrasopimus asuntoon, tai että osallistuuko hän muulla tavoin asumismenoihin (vuokraan, sähkölaskuihin ja vesimaksuun). Jos alivuokrasopimusta ei ole tehty eikä lapsi osallistu asumismenoihin, kaikki asumismenot vyörytetään toimeentulotuen etuusohjeen mukaan vanhemmille. Silloin vuokranormi ylittyy vanhemmilla helpommin kuin mitä tilanne olisi, jos osa asumismenoista olisi jaettu myös täysi-ikäiselle lapselle laskelmissa. Toimeentulotuki on perhekohtainen etuus, mutta täysi-ikäinen lapsi kuuluu toimeentulotuessa automaattisesti eri ruokakuntaan kuin vanhempansa, vaikka asuisi samassa asunnossa. Yhden hengen ruokakunnilla (esim. täysi-ikäinen lapsi, vaikka asuu vanhempiensa luona) asumismenonormi per henkilö on yleensä isompi kuin mitä 2 hengen ruokakunnalla (vanhemmat) se on henkilöä kohti.

Jos asunnossa asuu 2+1+1 henkeä, saattaa olla, että sopivalla asumismenojen keskinäisellä jakotavalla pystyy saamaan tuon hintaisen asunnon kokonaan toimeentulotuen normien sisälle. Toimeentulotuen määrä riippuu aikuisten ja täysi-ikäisten lasten yhdessä eläessä menojen kokonaismäärän lisäksi myös siitä, millaiset hakemusasiakirjat toimeentulotuen hakijat ovat tehneet.

Tapauksessa kannattaisi ehkä soittaa Kelan puhelinpalveluun ja kysyä apua siihen, miten asumismenot tapauksessa kannattaisi jakaa vanhempien ja täysi-ikäisen lapsen kesken, jotta asumismenoja tulisi huomioiduksi mahdollisimman paljon yhteensä. Yksinkertaisin asumismenojen jakotapa on se, että menot jaetaan tasan kaikille. Tällöin mm. vuokrasta ja sähkölaskuista jokainen asukas vastaa yhdestä kolmasosasta, jos on kolme asukasta ja yhdestä neljäsosasta, jos on neljä asukasta.

Avatar
Vieras

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Tammi 2019, 13:46

Käyttösähkön normi on 60 euroa kuussa kolmen hengen taloudessa. Jos asumismenot jaetaan sopimuksella ruokakunnittain 2+1 täysi-ikäisen kohdalla, haetaan toimeentulotuki samoin kuin se haettaisiin soluasuntoon, on yhden kolmen hengen talouden sijaan tapauksessa kahden hengen talous (jolla käyttösähkön normi on pääsääntöisesti 50 euroa kuussa) ja yksi yhden hengen talous (jolla käyttösähkön normi on pääsääntöisesti 45 euroa kuussa). Yhteensä siis 95 euroa kuussa. Jos ei alivuokrasopimuksia tee, saa toimeentulotukea usein vähemmän, kuin niitä tekemällä saisi. Lämmityssähkön normit ovat isompia, mutta niissä on sama asia, eli jos vanhemmat ja täysi-ikäinen lapsi asuvat yhdessä ja maksavat lämmitysmenonsa erikseen, sovelletaan yhteensä isompia normeja kuin mitä sovellettaisiin, jos vanhemmat maksavat yksinään lämmitysmenot.

Avatar
Vieras

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Tammi 2019, 14:11

Tapauksesta saattaa kannattaa yrittää tehdä oikaisuvaatimus: https://www.kela.fi/oikaisuvaatimus-kel ... paatokseen

On mahdollista, että käsittelijälle olisi tapahtunut sellainen virhe, että hän ei ole huomannut että kyse on sähkölämmitetystä vuokra-asunnosta. 60 €/kk kuulostaa taloussähkönormin soveltamiselta kolmen hengen taloudessa. Sähkölämmitetyissä asunnoissa sähkönormit ovat korkeammat. Yleensä kohtuullistamisia ei tehdä yhtäkkiä toimeentulotukea samaan asiaan toistuvasti jo saaneelle. Jos sama asia on samalla hakijalla aiemmin hyväksytty kokonaan laskelmalla, Kelan pitää yleensä informoida ensin normin ylityksestä, ja antaa aikaa ennen kohtuullistamisen tekemistä. Viranomaisen tekemiltä päätöksiltä kun voidaan odottaa johdonmukaisuutta saman tuen saajan kohdalla.

Avatar
Pinkkuli
Viestit:8
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 11:36

Re: Lämmitys asia

Lukematon viesti Kirjoittaja Pinkkuli » 14 Tammi 2019, 16:56

Minua vaivaa tämä että kuka kysymyksiini vastaa?? Miksi vastaajana ei lue olevan kela asiakaspalvelija?? Kuka vieras? Haluan vastauksen Kelan asiakaspalvelijalta niinkuin hän on vastannut muittenkin kysymyksiin! Kuinka saan virallisen vastauksen?