Varaton äiti

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Piippu
Viestit:2
Liittynyt: 27 Helmi 2019, 17:34

Varaton äiti

Lukematon viesti Kirjoittaja Piippu » 27 Helmi 2019, 17:43

Hei,

Läheiseni kuoli varattomana ja aiomme hakea tukea hautajaisiin. Mistä tukea kuuluu ensin hakea? Miten? (Asiointi aavistuksen hankalaa,koska henkilö,jolle haetaan,on kuollut),mikä lomake? Entä mitä liitteitä pitää hakemuksessa olla?
Missään ei ole kunnon ohjeita tällaiseen tilanteeseen ainakaan helposti saatavilla ja tämä asia stressaa muutenkin. Tätä menoa on jo jäät sulaneet ennen,kuin vainaja saadaan haudan lepoon.

Avatar
Vieras

Re: Varaton äiti

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Helmi 2019, 18:21

Varattoman vainajan hautaamiseen saat parhaiten ohjeet ottamalla yhteyttä vainajan kotikunnan sosiaalitoimistoon. Sieltä saat tiedon, mitä kustannuksia huomioidaan ja kuinka paljon. Monella kunnalla on sopimus jonkin toimiston kanssa.

Yleensä kunta vaatii, että vainajalle haetaan ensin perustoimeentulotuen päätös kelasta. Sen jälkeen voi hakea täydentävää toimeentulotukea kunnasta. Joissakin kunnissa vaaditaan ensin perunkirjoitus.

Vainajan hautaamisessa on tärkeää muistaa, ettei ota laskuja omalla nimellään.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12439
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Varaton äiti

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 28 Helmi 2019, 11:01

Hei, Piippu!

Osanottoni sinulle.

Vainajan kotikunnan sosiaalitoimi voi myöntää avustusta hautajaiskuluihin (täydentävä toimeentulotuki), joten ole ensisijaisesti yhteydessä sinne. Avustusta hautauskuluihin voi tiedustella myös mm. työnantajalta, vakuutusyhtiöiltä, ammattiliitolta, tai Valtiokonttorilta.

Usein kunnat vaativat Kelan perustoimeentulotuen ratkaisemista ennen hautausavustusten käsittelyä. Hakemuksen voi jättää vainajan omainen, kuolinpesän hoitaja tai sosiaalitoimen työntekijä. Jos kuollut henkilö on ollut avio- tai avoliitossa, hakijana voi olla vainajan puoliso.

Hakemukseen voi toimittaa normaalit perustoimeentulotuen liitteet. Jos tositteita ei ole saatavilla (esim. vainajan tiliotteet), hakemus voidaan ratkaista myös puutteellisin tiedoin.

Hakemuksen (liitteineen) voi toimittaa esim. Kelan palvelupisteelle.

www.kela.fi/toimeentulotuki-kokonaisuus

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi