Vuokra ja vedet

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Miranda1989

Vuokra ja vedet

Lukematon viesti Kirjoittaja Miranda1989 » 21 Touko 2019, 12:34

Hei!
Meillä muutto on edessä perheen koon muuttamisen vuoksi.
Asuinaluella 3 hengen perheen ennimmäisasumismenot saa olla 773 euroa. Ymmärtäkseni, vedet maksetaan vuokran päälle.
On tässä kaksi asuntoa, joista yhden vuokra on 810e, mutta se sisältää vedet, ja sitten toinen asunto, jonka vuokra on 770, mutta siihen päälle vielä vesi 20e/hlö ja niin tulee yhteensä 830 euroa asunnosta.

Jos muutetaan asuntoon, jonka vuokra on 810 sisältäen vedet, niin hyväksyykö Kela asumismenot todellisen suuruisina? Tuleehan tämä asunto kuitenkin halvemmaksi, kuin se toinen.

Olis kiva tietää, miten tämä kaikki menee, ennen loppullista päätöstä ja muuttoa. Kyllä se ensimmäinen asunto, jossa vuokra 810 mielyttää enemmän. Ja se on myös halvempi, kun se toinen vaihtoehto.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:10922
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Vuokra ja vedet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Touko 2019, 13:17

Hei Miranda1989!

Vuokran lisäksi voidaan asumismenoksi hyväksyä vesimaksu, joka on enintään 21,60 euroa/henkilö. Toimeentulotukihakemuksen käsittelyssä ratkaistaan, miten asumismenot huomioidaan päätöksessä. Jos vuokramenot ylittävät kohtuulliset asumismenot, Kela voi ohjata sinut etsimään edullisempaa asuntoa. Sinulla on yleensä 3–6 kuukautta aikaa hakeutua edullisempaan asuntoon. Siihen saakka Kela voi huomioida asumismenot todellisten menojen mukaan.

Huomaathan, että jos haet Kelasta vuokravakuutta, tulee vuokrattavan asunnon olla kunnan kohtuullisen vuokratason mukainen.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
167176

Re: Vuokra ja vedet

Lukematon viesti Kirjoittaja 167176 » 24 Touko 2019, 08:47

Kelan toimeentulotukiohjeen mukaan vesimaksut tulee tuon normimäärän lisäksi. Tuossa tapauksessa enimmäismäärä on 773+(3x21,60) eli 837,80 euroa eikä tuokaan ole ehdoton koska nuo normit on ohjeellisia ja varsin jälkeen jääneitä kun suurimmassa osassa kunnista niitä ei ole korotettu ollenkaan sen jälkeen kun ne tuli voimaan 2017 vuoden alusta ja ne on otettu kuntien normeista joita ei ole korotettu "valovuosiin". Tuo vuokran kohtuullinen määrä on aina tapauskohtainen eikä pelkkiä normeja voi soveltaa sellaisenaan eikä pienistä normin ylityksistä voida vaatia muuttamaan koska muuttokulut "syövät" tuon säästön pitkäksi ajaksi.

Tuosta 21,60 euron vesimaksusta jota sitäkään ei ole tarkistettu aikoihin väänettiin Kelan kanssa vuonna 2017 kun vesimaksuni oli 25 euroa/kk. Asumiskulut yhteensä oli satasen verran alle normin ja silti Kela yritti kohtuullistaa tuota vesimaksua. Kela-raukka luovutti kun sai lausuntopyynnön hallinto-oikeudesta. Sen jälkeen on Kela maksanut mukisematta muka ylikalliin vesimasun minulle mutta koska ei hallinto-oikeudesta tullut päätöstä Kelan raukkamaisen luovuttamisen vuoksi niin on erittäin todennäköistä että muita asiakkaita huijjataan edelleen.

"Huomaathan, että jos haet Kelasta vuokravakuutta, tulee vuokrattavan asunnon olla kunnan kohtuullisen vuokratason mukainen."
Tuollainen menettely ei perustu lakiin vaan lain mukaan vuokravakuus on myönnettävä tarpeellisen suuruisena eikä laki anna Kelalle valtaa edes arvioida muuton eikä siten vuokravakuudenkaan tarpeellisuutta.
Lain sanamuoto "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:" ja kohta 1 "välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;" johin kuuluu muuttoavustus ja vuokravakuus ei kyllä anna mitään valtaa Kelalle päättää muuton tarpeellisuudesta.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:10922
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Vuokra ja vedet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 27 Touko 2019, 10:40

Hei 167176!

Kiitos viestistäsi.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi