Pitääkö etävanhemman elättää lapsi opintolainalla?

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
lahellahermoromahdusta

Pitääkö etävanhemman elättää lapsi opintolainalla?

Lukematon viesti Kirjoittaja lahellahermoromahdusta » 01 Loka 2019, 22:31

Etävanhempi on opiskelija, ja saa opintorahaa ja yleistä asumistukea. Lapsi on hänellä osan ajan kuukaudesta. Jos etävanhempi saisi toimeentulotukea, saisi hän lapsen ruokarahaa niille päiville joina lapsi on hänen luonaan. Voiko opiskelija saada mistään tukea tähän? Jos opiskelija hakee toimeentulotukea, hänen tulokseen lasketaan myös opintolaina ja toimeentulotukioikeutta ei synny. Eli opiskelijan pitää nostaa opintolainaa ostaakseen lapselleen ruokaa?
Lapsen huoltajan saama opintoraha on toki 75 eurolla suurempi kuin lapsettoman opiskelijan saama opintoraha, mutta etävanhemman tilanne on silti huomattavan epäreilu. Jos taas lähivanhempi olisi opiskelija, saisi hän asumistuen kahdelle hengelle, lapsilisän, elatustuen ja sen korotetun opintorahan. Etävanhempi ei saa kuin yhden hengen asumistuen ja oman opintorahansa, ja silti tästä pitäisi vielä jotenkin elättää myös lasta kun lapsi asuu hänen luonaan osan ajan kuukaudesta?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12599
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Pitääkö etävanhemman elättää lapsi opintolainalla?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 02 Loka 2019, 08:39

Hei!

Toimeentulotuki on laskelmallinen etuus. Jos huomioitavat nettotulot ovat pienemmät kuin huomiotavat menot, voi toimeentulotukea jäädä maksuun. Opiskelijan toimeentulotuki laskelmassa tulona huomioidaan opintolaina sekä opintoraha. Niiltä päiviltä kun lapsi on etävanhemman luona, huomioidaan menoina lapsen ravintomenojen osuus perusosasta eli ruokaraha tapaamispäiviltä ja matkoista aiheutuvat menot, jotka yleensä huomioidaan edullisimman matkustustavan mukaan. Muuta erillistä etuutta ei Kelasta ole mahdollista saada kyseisessä tilanteessa. Täydentävää toimeentulotuki oikeutta voi myös selvittää oman kunnan sosiaalitoimesta.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi