Toimiva maahanmuutto

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Viktorm 1979
Viestit:4
Liittynyt: 06 Touko 2020, 17:32

Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Viktorm 1979 » 08 Touko 2020, 20:22

Hei. Tulin Suomeen Ukrainasta kolme vuotta sitten töihin. Kaksi vuotta olen työskennellyt maatalousalalla. Sain työsopimuksen rakennusyritykseltä viime kesänä. Täytin hakemuksen maahanmuuttovirastossa ja olen kutsunut minuun seitsemän vuoden ikäisen poikani ja äitinsä, jonka kanssa olen eronnut. Tällä hetkellä minulla on Kela-kortti, enkä ole asukkaiden lupaa muuttovirastosta. Voin elää Suomessa odotusajalla, mutta en voi työskennellä ennen kuin saan positiivisen päätöksen. Tämä odotusaika on jo 9 kuukautta, eikä kukaan tiedä milloin päätös on valmis. Poikani ei ole vielä asunut. Päätös hänestä on valmis samaan aikaan kun on valmis päätös minulle. Ja hänellä ei ole Kelan korttia. Hänen äitinsä on myös huoltaja. Olemme molemmat huoltajia. Hän sai oleskeluluvan joulukuuhun 2020 saakka. Ja hän sai työpaikan. Tällä hetkellä elämme yhdessä syyskuusta 2019. Haluaisin kysyä: voisiko joku meistä odottaa Kelalta tukea?
Terveisin, Viktor

Hello. I came to Finland from Ukraine three years ago to work. Two years i have worked in agriculture area. I got work contract from construction company last summer. I filled out application in migration office and i have invited to me my son who is seven years old and his mother with who i divorced. Currently i have Kela card and have not residents permit from migration office. I can live in Finland in waiting time but i can't work until time when i will get positive decision. This waiting time is 9 months already and nobody knows when decision will be ready. My son has not residents permit yet. Decision for him will be ready in the same time when will be ready decision for me. And he has not Kela card. His mother is guardian also. We are guardian both. She got residents permit until December 2020. And she got a job. Currently we are living together from September 2019 . I would like to ask: could someone one of us expects any support from Kela?
Regards, Viktor

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:825
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 11 Touko 2020, 15:54

Hei Viktor!

Kirjoitan vastaukseni sekä suomeksi että englanniksi (You can find my answer in English below).

Tilanteesi vaikuttaa sen verran monimutkaiselta, etten pysty antamaan sinulle tarkkaa vastausta antamiesi tietojen perusteella. Jotta sinun ja perheesi oikeudet Kelan etuuksiin voidaan selvittää, suosittelen, että otat henkilökohtaisesti yhteyttä Kelaan. Voit soittaa kansainväliset tilanteet-palvelunumeroon tai varata puhelinajan.

In order to give you a clear answer, I would need more detailed information on your family's situation. That's why I recommend you to contact Kela in person. You can call us (choose the number for international situations) or book a phone appointment.

Ystävällisin terveisin,
Best regards,
Johanna | Kela international issues
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Viktorm 1979
Viestit:4
Liittynyt: 06 Touko 2020, 17:32

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Viktorm 1979 » 12 Touko 2020, 09:51

Kiitos.
Terveisin, Viktor

Avatar
Satu-Maria
Viestit:3
Liittynyt: 23 Heinä 2020, 13:57

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Satu-Maria » 23 Heinä 2020, 15:02

Hei, ystäväni on au pairina Suomessa ja hän saa palkkaa sen vähimmäismäärän 280 euroa kuussa . Hän on haluaisi kuitenkin rinnastaa oman ammattillisen pätevyyden (psykologin koulutus Turkissa) Suomessa ja on jo maksanut siitä aiheutuvia kuluja Opetushallitukseen 279 euroa. Hän opiskelee nyt myös suomen kielen kurssilla, koska Valviran ohjeen mukaan hänen tarvitsee kehittää suomen kieltä. Tätä varten hänen täytyy myös osallistua yleiseen kielitutkintoon, joka maksaa hänelle 123€. Hän asuu au pairina perheessä ja tekee siellä työtä perheen vammaisen lapsen kanssa. Perhe on myös samankielinen kuin tämä au pair, jolloin lapsi saa parhaan edun. Au pair oleskelulupa loppuu maaliskuussa 2021.
Hän asuu perheessä, mutta palkka ei riitä hänen henkilökohtaisiin menoihin. Hänen pitää itse maksaa omat puhelinmaksut, hammaslääkärit, vaatteet ja osittain myös ruokaa, koska perhe tarjoaa vain iltaisin hänelle aterian. Hän tarvitsee myös bussikorttia, jotta voi osallistua suomen kielen opintoihin.
Onko hänen mahdollista saada perustoimeentulotukea näihin kuluihin? Ohjeistuksessa on maininta, etteivät au pairit yleensä saa sitä, mutta hänen kohdallaan kuluja on paljon johtuen ammatin pätevöitymiseen vaatimista syistä.

Avatar
Vieras

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Heinä 2020, 15:38

Täällä ei tehdä ennakkopäätöksiä.Vain hakemuksen jättämällä tilanne selviää.

Avatar
Vieras

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Heinä 2020, 15:47

Kuulostaa siltyä että hän haluaa jäädä suomeen asumaan eikä palata au pair jakson jälkeen kotmaahansa.Miksi hän haluaa opiskella suomenkieltä jos hän palaa elämään kotimaahansa.Miksi ei hae maahanmuuttovirastosta oleskelulupaa jos jää suomeen mahdollisesti elämään.

Avatar
Satu-Maria
Viestit:3
Liittynyt: 23 Heinä 2020, 13:57

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Satu-Maria » 24 Heinä 2020, 10:48

Vieras kirjoitti:
23 Heinä 2020, 15:47
Kuulostaa siltyä että hän haluaa jäädä suomeen asumaan eikä palata au pair jakson jälkeen kotmaahansa.Miksi hän haluaa opiskella suomenkieltä jos hän palaa elämään kotimaahansa.Miksi ei hae maahanmuuttovirastosta oleskelulupaa jos jää suomeen mahdollisesti elämään.
Kyllä todellakin hän haluaa jäädä Suomeen ja aikoo hakea oleskelulupaa, koska hän haluaa myös saada ammattiinsa pätevyyden Suomessa ja tutkintonsa rinnastamisen. Kysymykseni ei koskenut tätä, vaan nykyistä toimeentuloaan vielä ollessaan au pairina. Menot, joita hän nyt maksaa itse, kun au pairin palkka ei niihin ei riitä. Au pair ei ole vain työntekijä perheessä, vaan hänen velvollisuuksiinsa kuuluu myös tutustua maan kulttuuriin ja kieleen. Mutta hän tarvitsee suomen kielen opintoja, juurikin tuon ammatillisen pätevyyden saamiseen Suomessa.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12986
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimiva maahanmuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 24 Heinä 2020, 10:55

Hei Satu-Maria!

Palstalla emme voi tehdä ennakkoratkaisuja. Ystäväsi kannattaa tehdä hakemus toimeentulotuesta, jotta oikeus tukeen tutkitaan.

Hänen kannattaa huomioida, että kaikki menot eivät ole perustoimeentulotuessa huomioitavia menoja. Esimerkiksi tutkintoon liittyvät kustannuksia ei huomioida tukea laskettaessa. Toimeentulotuessa puhutaan myös perusosasta, joka on kiinteä summa menoista, jotka ovat jokapäiväisiä elämän välttämöttämiä menoja. Näitä ovat esimerkiksi ruoka, vaatteet, puhelimen kättö ja paikallisliikenne. Niitä ei huomioida erikseen laskujen perusteella.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi