Vuokavakuus luottotiedottomalle

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Filosofi

Vuokavakuus luottotiedottomalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Filosofi » 31 Heinä 2020, 20:54

Hei!

Jos saan koulutuspaikan Helsingin yliopistosta ja muuttaisin sinne toiselta paikkakunnalta, maksaako Kela korotetun vuokravakuuden, joka HOAS:lla on kolmen kuukauden vuokra kun on luottohäiriömerkintöjä? Palkkatuloja, säästöjä tai mahdollisuutta säästää ei ole.

Avatar
Vieras

Re: Vuokavakuus luottotiedottomalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Elo 2020, 08:22

Toimeentulotukilain 7b pykälä ei anna Kelalle mitään harkintavaltaa vuokravakuuden eikä muuttoavustuksen myöntämisen suhteen kun siinä lainkohdassa jo heti aluksi sanotaan että "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:" eikä laki anna Kelalle valtaa arvioida tuota tarvetta eikä sen suuruuttakaan. Sellaista yleistä harkintavaltaa jota Kela kuvittelee omaavansa ei ole olemassa vaan laki antaa viranomaiselle sitä harkintavaltaa joissain asioissa ja joissain ei. Jos harkintavaltaa käytetään ohi lain se on harkittua mielivaltaa varsinkin silloin jos se on viranoamisen ohjeissa. Ohjeet ei voi olla ristiriidassa lain kanssa ja jos ovat niin sillon lakia on noudatettava ohjeiden sijaan.
Ja se lainkohta löytyy tuolta
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 1412#L2P7b
Jokainen lukutaitoinen ymmärtää tuosta ettei harkintavaltaa ole ja kaikki hylyt on laittomia. Valtaa ei ole edes kysyä mitään perusteita muutolle.
Hyvät ihmiset, älkää tyytykö Kelan mielivaltaisiin päätöksiin vaan valittakaa niistä ja jos Kela häviää niin tehkää rikosilmoitus sillä se on ainoa tapa saada mielivalta loppumaan.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12986
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Vuokavakuus luottotiedottomalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 03 Elo 2020, 15:04

Hei Filosofi!

Ennakkopäätöstä vuokravakuuden maksamisesta en pysty antamaan. Kolmen kuukauden vuokravakuus on mahdollista maksaa, mutta sinun kannattaa selvittää tilannettasi vielä tarkemmin hakemuksessa.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Vuokavakuus luottotiedottomalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Elo 2020, 17:31

Aina on perusteet vuokravakuuden saamiselle silloin kun sitä tarvitsee ja tarpeellisen suuruisena kuten laki sanoo, Kelan ohjeet ei perustu lakiin vaikka kaiken viranomaistoiminnan pitäisi perustua. Jos Kela antaa virheellisiä neuvoja niin postaan ne laillisuusvalvojalle tiedoksi, yksi huomautus on jo tullut mutta se ei näytä riittävän vaan Kela kerjää niitä lisää.

Avatar
Vieras

Re: Vuokavakuus luottotiedottomalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 04 Elo 2020, 10:34

Tuo tiedetään jo.