Silmälasit

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
AnnaKarenina
Viestit:12
Liittynyt: 24 Syys 2018, 23:02

Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja AnnaKarenina » 01 Elo 2020, 22:16

Hei miten haen avustusta silmälaseihin Kelasta? Olen kuullut, että silmälasit pitää tilata jostain tietystä optikkoliikkeestä? Mitkä ne ovat Espoossa? Tarvitsenko silmälääkärin lausunnon ja kuinka vanha se saa olla, jotta on validi? Paljonko silmälasiavustus on euroissa? Saako rahat tilille vai maksuosoituksena? Minun tarpeeni on kahden viikon kuluessa, koska olen jo tilannut silmälasit, mutten ole vielä saanut niitä. Toivottavasti nyt on sopimusliike se mihin menin asioimaan. Eikö sen maksuosoituksen voi esittää noutaessa ne silmälasit vai?

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Elo 2020, 22:25

Silmälasit

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea silmälasien hankintaan. Saat maksusitoumuksen Kelan kilpailuttamaan optikkoliikkeeseen.

Voit ostaa optikkoliikkeestä maksusitoumukseen merkittyä hintaa kalliimmatkin silmälasit, mutta Kela korvaa vain sitoumuksen mukaisen hinnan. Maksat siis ylittävän osan itse.

Jos ostat silmälasit ilman maksusitoumusta, silmälasien kustannuksista voidaan huomioida enintään se summa, jonka lasit olisivat maksusitoumuksella tulleet maksamaan Kelan kilpailuttamassa optikkoliikkeessä.

Silmälasien hankintaan voi saada perustoimeentulotukea 3 vuoden välein. Erityisen painavasta syystä tukea voidaan myöntää useammin.

Ilmoita hakemuksen Lisätiedot-kohdassa, jos tarvitset maksusitoumuksen silmälaseihin.

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Elo 2020, 22:27

Useimmiten ensisijainen optikkoliike on Instrumentarium/Nissen, kuten myös Espoossa. Muitakin liikkeitä käytetään, joten etukäteen asiaa ei voida varmaksi sanoa. Kannattaa odottaa päätös ja maksusitoumus niin siinä on kerrottu mihin liikkeeseen se on myönnetty.

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Elo 2020, 10:12

Nämä maksusitoumuspaketit on Kela kilpailuttanut tosi minimihintaiseksi eli tuskin onnistuu sitoumuksella maksu enää jos tilaus on jo tehty. Sen "minimihinnan" voi sitten saada kyllä kun laittaa ostoksestaan tiedot Kelaan. Moni on pettynyt sillä summa on pieni. Optikkoala on yhtä "suurta huijausta" koko ala jonka huomaa "tarjouksissa" jossa pitäisi ostaa toiset tai kolmannetkin lasit samalla itselle tai kaverille vaikka tarve on vain yksille lasille.

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Elo 2020, 10:41

Maksusitoumuksesta yli menevän hinnan voi maksaa itse, simppeliä.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12986
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 03 Elo 2020, 10:23

Hei AnnaKarenina!

Kelasta voidaan myöntää silmälaseihin toimeentulotukea, jos ne ovat silmäsairauden tai puutteellisen näkökyvyn takia tarpeelliset. Silmälasien hankintaa varten myönnetään optikon maksusitoumus, jolla asiakas voi hankkia silmälasit. Kela on tehnyt optikkoliikkeiden kanssa sopimuksen optikkoliikkeistä tehtävistä silmälasihankinnoista. Yleensä optikkoliikkeenä on Instrumentarium tai Nissen, mutta se mihin liikkeeseen maksusitoumus myönnetään, selviää päätöksestä.

Jos ostat silmälasit ilman maksusitoumusta, silmälasien kustannuksista voidaan tosiaan huomioida Kelassa enintään se summa, jonka lasit olisivat maksusitoumuksella tulleet maksamaan Kelan kilpailuttamassa optikkoliikkeessä.

Jos optikolla käynti ei riitä, vaan asiakkaan tulee käydä silmälääkärillä, voidaan sen käynnin kustannuksiin myöntää toimeentulotukea vain, jos optikon lausunnon perusteella silmälääkärikäynti on välttämätön silmälasien määräämiseksi. Hakemuksen liitteeksi ei siis tarvita silmälääkärin selvitystä, jos optikolla käynti on riittävä.

Ilmoita silmälasien tarpeesta toimeentulotuen hakemuksen lisätiedoissa, jotta asia voidaan Kelassa tarkistaa.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Elo 2020, 17:41

Kela juoksutti turhaan optikolla koska optikko ei voi määrätä silmälaseja jos on ollut silmäleikkauksessa ja pitäisi se Kelalle riittää kun sen kertoo. Varsinkin kun on ollut 5 kertaa silmäleikkauksessa. Tuohon verrattuna hölmöläisten valon kanto säkillä on varsin fiksua puuhaa.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12986
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 04 Elo 2020, 10:39

Hei!

Käytäntö toimeentulotuessa on se, että maksusitoumus on optikolle ja optikko kirjoittaa todistuksen, jos tulee käydä silmälääkärillä, joka sitten tulisi toimittaa Kelalle.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 04 Elo 2020, 10:49

"Käytäntö toimeentulotuessa on se, että maksusitoumus on optikolle ja optikko kirjoittaa todistuksen, jos tulee käydä silmälääkärillä, joka sitten tulisi toimittaa Kelalle. "
Hölmöläisetkin nauraa tuollaiselle käytännölle ja lisäksi tulee turhia kuluja veronmaksajille turhan optikkokäynnin vuoksi. Ei tuossa taida hyvän hallinnon periaatteetkaan toteutua mutta kuten tunnettua on Kelassa käytössä paha hallinto.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 434#O1L2P7

Avatar
Vieras

Re: Silmälasit

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 04 Elo 2020, 14:16

Hain aikoinaan maksusitoumusta simälääkärille kun tiedossa oli ettei optikko voi määrätä laseja. Hylky tuli ja päätöksessä sanottiin että ensin pitää käydä optikolla mutta ei annettu maksusitoumusta tuon hylyn sijaan optikolle vaan se piti hakea erikseen ja sitten optikon lausunnon jälkeen vielä piti hakea maksusitoumusta silmälääkärille. Kyllä hölmöläiset nauraa tuollekin touhulle. Kyllä Kelan pitäisi uskoa asiakasta varsinkin kun asiakas joutuu valehtelusta vastuuseen, sen sijaan Kela ei joudu vastuuseen mistään.