Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
uupunutyrittaja
Viestit:6
Liittynyt: 07 Joulu 2019, 20:15

Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja uupunutyrittaja » 03 Syys 2020, 16:12

Hei,

Mulla olisi nyt hankala tilanne. Työkyvyttömyyseläkehakemus hylättiin, olen hyvin tukalassa tilanteessa taloudellisesti ja sairauteni vuoksi. Nyt sitten koitan selvitä, ja tässä 7 kysymystä:

1. Vanhempani eivät käsittääkseni voi esim. siirtää tililleni rahaa. Jos he siirtävät, toimeentulotuen määrä pienenee?
Olenko ymmärtänyt oikein?

2. Voiko kuitenkin esim. äitini maksaa vaikkapa kännykkälaskuni tai nettilaskun?
Jos tämä on sallittua, minun pitää kai lähettää lasku hänelle. Hän ei siis voi siirtää summan vertaa tililleni?
Vai voiko , jos siitä tehdään selvitys kelalle?

3. Voiko joku muu vaikkapa ostaa puolestani kaupasta ruokaa? Kelalta saamani rahat eivät yksinkertaiseti riitä tällä hetkellä.
(tästähän te ette saisi tietoa mutta mä nyt yritän selvittää mikä on ok, mikä ei)

4. Mitä jos lainaan rahaa, vaikkapa vanhemmilta, kun yksinkertaisesti toimeentulotuen määrä ei vain riitä ruokaan ja menoihin? Kuinka tällöin toimittaisiin, ja pienentääkö tuo toimeentulotukea jolloin siitä ei olisi hyötyä?

5A. Tilanteeni on sellainen, että aivan välttämättömät kulut joita ilman en voi elää, (asuntolaina ja korot, yhtiövastike, kotivakuutus ja sähkö) ovat noin 837€ kuussa.
Työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki on 802€ kuussa.
Jos kukaan ei voi siirtä tililleni tuota puuttuvaa 35€, mitä tapahtuu? Mitä vaihtoehtoja on?

En yksinkertaisesti voi pian maksaa kaikkia laskuja vaikka en ostaisi yhtään ruokaa tai mitään muuta, ja sitten pitäisi kai päättää lähteekö kämppä alta, meneekö sähköt poikki vai elänkö ilman kotivakuutusta.
Onko kelan kanta tällöin että ainoa mahdollisuus on myydä omistusasunto ja siirtyä vuokralle? Onko tähän mitään muuta ratkaisua?

Voiko hakea kelata tukea nettimaksuun tai puhelinliittymään jos niihin ei yksinkertaisesti ole muuten varaa ja tarvitsenhan niitä esim. kelan verkkoasiointiin?

Mitähän teen tuon puuttuvan 35€ kanssa?

5B.
jos otankin vain työmarkkinatuen enkä toimeentulotukea, ratkaiseeko se tuon aiemman ongelman kun nyt vanhempani voivat siirtää tililleni rahaa? Työmarkkinatuen kanssa kela ei käsittääkseni katso tiliotteita, ja periaatteessa vanhempani voisivat tukea elämääni vaikka 1000€ kuussa?
Olisiko tämä kelan kannalta hyväksyttävää?

5C. Saan nyt yleistä asumistukea, työmarkkinatukea ja toimeentulotukea. Voinko jättää toimeentulotuen hakematta, vai onko asumistuki ja toimeentulotuki ikään kuin samaa pakettia? Voinko saada työmarkkinatuen ja asumistuen ilman toimeentulotukea?


Suuret kiitokset selvennyksistä! Ehkä tästä vielä selvitään.

Avatar
Vieras

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Syys 2020, 16:56

Kela huomioi kaikki tulot ja varat.Voit saada työmarkkinatukea ja asumistukea ilman toimeentulotukea.Toimeentulotukea ei ole pakko hakea ja sitä ei huomioida työmarkkinatuessa ja asumistuessa.Kun et hae toimeentulotukea niin voit ottaa vastaa lahjarahaa ja se ei vaikuta työmarkkinatukeen ja asumistukeen.Mutta jos haet toimeentulotukea niin kaikki lahjaksi saamasi raha tulkitaan tuloksi.Ja joudut tehdä niistä selvityksen kelalle mikä voi aiheuttaa sen ettet saa tulojen takia toimeentulotukea.Joten jos saat suuremman summan lahjaksi niin pääset helpommalla koska ne ei vaikuta työttömyysetuuteen eikä asumistukeen.Mutta itse teet sen päätöksen.Mutta minä tekisin noin.

Avatar
Epätietoinen85
Viestit:69
Liittynyt: 02 Maalis 2017, 06:08

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Epätietoinen85 » 03 Syys 2020, 20:05

Nettimaksu ja puhelinmaksut sisältyvät perustoimeentulotukeen eli niihin ei kelasta saa erikseen mitään, korkeintaan "ohjeistavat" hoitamaan nettiasioinnin kirjastossa tai kelan konttorissa jos siihen ei rahat muuten riitä. Mikäli sinulla on kelan päätös perustoimeentulotuesta voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea oman kuntasi sosiaalitoimistosta. Sosiaalitoimistosta saa usein myös tietoa paikallisista "leipäjonoista" ja muista vähävaraisille tarkoitetuista palveluista.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13233
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 04 Syys 2020, 09:49

Hei, uupunutyrittäjä!

Perustoimeentulotuessa tosiaan huomioidaan kaikki tulot ja varat. Jos lainaat rahaa esim. vanhemmiltasi, tulisi hakemuksen liitteeksi toimittaa velkakirja, jotta käsittelyssä nähdään, että kyseessä on velka. Kännykkälaskua ja nettilaskua ei huomioida perustoimeentulotuessa erikseen, niiden katsotaan kuuluvan perusosalla huomioitaviin kustannuksiin, myöskään ruokakustannuksia ei erikseen huomioida laskelmassa. Kuten olitkin jo saanut neuvoa, perustoimeentulotukea ei ole pakko hakea. Työmarkkinatuessa ja yleisessä asumistuessa ei huomioida vanhemmilta saatuja lainoja. Kelasta haettavan perustoimeentulotuen lisäksi voit hakea täydentävää toimeentulotukea oman kuntasi sosiaalitoimesta.

Toivotaan parasta, että asiasi järjestyvät.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Heikki90

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Heikki90 » 07 Syys 2020, 08:34

Hei aloittaja. Huomasin viestisi ja haluan antaa tsempit. Olin itse joskus samassa tilanteessa ja kyllähän se tukalalta tuntui. Joskus tuntuu, että "puhtain paperein" pelaavaa vain rankaistaa.

Monet anoivat itsellenikin vinkkejä, että pyydä porukoilta käteistä jne älä ilmoita sivutuloja verottajalle.

Kyseiset neuvot ja sääntöjen rikkominen eivät kauas kanna. Jokaisen pitää pelata yhteisillä säännöillä, niillä kyllä selviää.

Haluan sanoa kannustavan sanan, että itsellä tuo todella tiukka tilanne oli se pohjakosketus, jonka jälkeen alkoikin sitten ylämäki. Tiukka rahatilanne pakotti pistämään omat raha-asiat kuntoon. Muutaman vuoden päästä tuosta ahdingosta olinkin jo todella hyvässä tilanteessa.

Usko tai älä, oma asennoituminen toimeentuloon ja rahan käyttöön on ratkaisevan tärkeää.

Tsemppiä ihan älyttömästi sinne ja voimia, todennäköisesti tämä ahdinko on sinullekin joskus vain paha muisto.

Alla muutama hyvä blogi ja juttu, josta lukea mm. säästövinkkejä ja oman talouden hallintaa:

https://fiksukuluttaja.fi/saastaminen/p ... astaminen/
https://korkovartija.fi/saastovinkit/
https://www.veerasaloheimo.fi/miten-saa ... -helposti/
https://kukkaronrouva.fi/blogi/saastaminen/

Avatar
uupunutyrittaja
Viestit:6
Liittynyt: 07 Joulu 2019, 20:15

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja uupunutyrittaja » 08 Syys 2020, 15:03

Heikki90 kirjoitti:
07 Syys 2020, 08:34
Hei aloittaja. Huomasin viestisi ja haluan antaa tsempit. Olin itse joskus samassa tilanteessa ja kyllähän se tukalalta tuntui. Joskus tuntuu, että "puhtain paperein" pelaavaa vain rankaistaa.
thanks man <3 kyl tää tästä. pitää vaan selvitellä miten.

Avatar
Vieras

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 10 Syys 2020, 08:32

Myy asunto.
Lainan koron ja yhtiövastikeen plus sähköt saat toimeentulotukeen maksuun. Perusosasta menee lainan lyhennys, netti yms.

Avatar
hyggemon

Re: Kysymyksiä toimeentulotuesta, kun se ei riitä vaikka en ostaisi yhtään ruokaa

Lukematon viesti Kirjoittaja hyggemon » 15 Syys 2020, 10:06

Älä missään nimessä myy asuntoa siksi, että saisit toimeentulotukea, jos tilanteesti on väliaikainen. Se ensinnäkin aiheuttaa mahdollisen myyntivoiton takia sen, että tulosi riittävät Kelan laskelmien mukaan pitkäksi aikaa, eikä oikeutta toimeentulotukeen synny. Toki jos asunnon myyminen on muuten järkevää ja myyntivoitolla tulisi väliaikaisesti toimeen, miksi ei.

Parasta olisi jättää toimeentulotuki hakematta, jos voit saada tilapäisesti riittävästi rahaa esim. perheenjäseniltä eikä se aiheuta skismaa ihmissuhteisiin. Toisena vaihtoehtona haet toimeentulotuen, jolloin pitää huolehtia siitä että raha ei liiku tilillä. Kenellekään ei tarvitse kertoa tai selvittää kuka ruokaostoksesi kaupassa maksaa, mutta Kela voi tulkita tiliotteista yllättävän paljon. Esim. rahan riittämättömyys ruokaostoksiin muiden tiliotteella näkyvien laskujen maksujen jälkeen viestii että joku muu maksaa kulujasi.