Mahdollinen karenssi ja opiskelu

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Karenssisaikkuopiskelu

Mahdollinen karenssi ja opiskelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Karenssisaikkuopiskelu » 16 Huhti 2021, 04:31

Hei!
Kysyisin vähän monimutkaisemmasta tilanteesta täällä. Olen ollut osa-aikatöissä, ja nyt pitkällä sairaslomalla murtuman takia. Työnantaja ei voi tällä hetkellä tarjota työkykyäni vastaavaa työtä, eikä murtuma ole hetkeen parantumassa.
Olen hakenut sitten kouluun, ja irtisanoudun töistä jos saan opiskelupaikan (työvoimakoulutus). Mahdollinen karenssi tässä tulee.

Alennetaanko tälläisessä tilanteessa yleensä toimeentulotuen määrää? Kuitenkin yritän toimia sen eduksi että pääsisin takaisin työelämään. Lääkäri myös suositellut alanvaihtoa. Jos en saa toimeentulotukea tässä tilanteessa täytenä minulta lähtevät aika varmasti luottotiedot.

Haluaisin vain vastauksen tähän täällä alkuun, voin lähteä selvittelemään myöhemmin toki itse kelan kanssa jos tilanne tulee ajankohtaiseksi.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14167
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Mahdollinen karenssi ja opiskelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 16 Huhti 2021, 11:05

Hei Karenssisaikkuopiskelu!

Toimeentulotuen alentaminen eli toimeentulotuen perusosan alentaminen on poikkeuksellinen toimenpide, sillä toimeentulotuki on viimesijainen taloudellisen tuen muoto. Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloaan esimerkiksi ansiotyöllään, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla tai muulla tavalla. Kun harkitaan perusosan alentamista, lähtökohta kuitenkin on, jokaisella on velvollisuus kykynsä mukaan pitää huolta itsestään ja omasta elatuksestaan.

Laissa mainittu perusosan alentamiskriteerit täyttävä toiminta voi olla kieltäytymistä tai laiminlyöntiä. Henkilön laiminlyönti voi olla luonteeltaan aktiivista, tietoista tarjouksen välttelyä, tai passiivista, ryhtymättömyyttä yhteydenottoon tai muuhun vastaavaan toimenpiteeseen.

Ennen perusosan alentamista hakijalle annetaan mahdollisuus kuulemalla kertoa oma näkemyksensä tilanteesta ja syistä, joiden vuoksi perusosaa ei pitäisi alentaa tai se olisi kohtuutonta. Jos perusosan alentaminen tekisi asiakkaan kokonaistilanteen kohtuuttomaksi, perusosaa ei tule alentaa.

Tällä palstalla emme voi ottaa tilanteeseesi tarkemmin kantaa. Kerroit kuitenkin, että tavoitteesi on päästä takaisin työelämään, joten kyseessä ei vaikuttaisi olevan oman elatuksen huolehtimisesta kieltäytyminen tai laiminlyönti.

Ystävällisin terveisin
Päivikki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi