Maksu

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
6543211

Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja 6543211 » 28 Huhti 2021, 14:29

Hei! Minulla on sellainen tilanne että saan kuntoutusrahaa ja toimeentulotukea.
Kun hain kuntoutusrahaa, muuttui maksupäivät muutamaan otteeseen niin, että maksupäivä johon olin varautunut siirtyikin kuun loppuun, joten jouduin elämään asumistuella siihen asti että saan kuntotusrahan(joka meni vuokraan.) Tilanne on huono, kun saan kuntoutusrahan aina kuun lopussa, jolloin vuokraan tulee aina se maksumuistutus lisä koska vuokra myöhästyy nyt joka kuukausi. Tilannetta ei olisi syntynyt, jos maksupäivät olisivat olleet samat kun alkuperäisessä päätöksessä. Maksupäiviähän ei voi muuttaa, mutta voisinko saada toimeentulotukea kuntoutusrahan verran, joka sitten kuitattaisiin kuntoutusrahasta pois. Vuokran antajani tietää tilanteesta mutta laskuttaa silti maksumuistutus maksun.

Avatar
Vieras

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 28 Huhti 2021, 14:44

Toimeentulotuen määrä riippuu sun tuloista ja menoista.Et voi alkaa kelaa määräilee paljon sun pitäis saada toimeentulotukea.

Avatar
kukavaane

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja kukavaane » 28 Huhti 2021, 18:17

Ehdottamasi käytäntö ei ole mahdollista. Toimeentulotukea ei voida kuitata kuin etuutta odotettaessa.

Kannattanee yrittää säästää rahoista niin, että pystyt maksamaan edellisen kuun rahoilla vuokraasi. Ja asumistukesi kai menee jo vuokranantajalle.

Avatar
6543211

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja 6543211 » 28 Huhti 2021, 19:45

Kiitos kommenteista. En siis tietenkään kelaa ole määräämässä paljon minun pitäisi saada. Juuri tuota tarkoitin että voiko toimeentuloa maksaa samalla tavalla kuin odotettavissa olevaa etuutta maksaessa vaikka olisi jo päätös etuudesta. Ei auta siis muu kun maksella muistutuslaskuja ja toivoa että vuokranantajalle tämä on ok, eikä esimerkiksi heitä pihalle jatkuvasti myöhässä olevien vuokrien takia. Säästäminen on tällä hetkellä mahdotonta juuri sen takia että maksupäivien muutos sekoitti hieman raha asioita. Tilanne kyllä varmasti rauhottuu kesään mennessä.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14672
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 29 Huhti 2021, 08:39

Hei 6543211!

Nämä on hankalia tilanteita kyllä juuri tuolta osin. Perustoimeentulotukena voidaan maksaa ennakkomaksuna kuntoustusraha tilanteessa, jossa päätöstä ei ole vielä tehty, joten tässä tilanteessa se ei ole enää mahdollista.

Kannattaa vielä olla yhteydessä kunnan sosiaalitoimistoon, jos sieltä saisi vielä täydentävää/ennaltaehkäisevää toimeentulotukea joka helpottaisi tilannettasi maksujen osalta.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Touko 2021, 08:40

Liekkö on edes laillinen tuollainen maksu noin pienestä myöhästymisestä ?
Selvittäisin tuon asian. Se että saa laskun niin ei välttämättä ole sen tae.

Joka tapauksesssa melkoisen joustamaton on vuokranantaja.

Avatar
Vieras21

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras21 » 28 Heinä 2021, 21:34

Hei!

Helsingissä 5 henkilön kohtuulliset asumisenot on 1175. Onko perustoimeentulotuen maksun suuruudessa eroa, jos alivuokraan vanhemmat niin että he maksavat oman osuuden vuokrasta tai sitten että jomman kumman vanhemman nimelle tehdään se perustoimeentulotukipäätös, jossa huomioidaan sen kohtuullisen asumismenon eli 1175 euroa? Otetaanko silloin minun työttömyysturvan tulon huomioon vaikka perustoimeentulotuki lain mukaan jokainen täysi-ikäinen lapsi kuuluu omaan päätökseen?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14672
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 29 Heinä 2021, 15:06

Hei Vieras21!

Kohtuulliset asumismenot määräytyvät sen mukaan, monta henkilöä toimeentulotuki perheeseen kuuluu. Täysi-ikäinen lapsi muodostaa oman toimeentulotuki perheen ja näin ollen hakee omaa toimeentulotukea, jos samassa asunnossa asuu myös vanhemmat. Myös tulot ja menot huomioidaan ainoastaan toimeentulotuki perheen mukaan. Asumismenojen huomioiminen sekä mahdollinen kohtuullistaminen tutkitaan tarkemmin Kelassa hakemuksella.

Yleisessä asumistuessa lapsi sekä vanhemmat kuuluvat aina samaan ruokakuntaan eli asumistuki on silloin yhteinen.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras21

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras21 » 29 Heinä 2021, 17:58

Hei!

Voiko koko vuokra eli kohtuullisen asumismenon huomioida pelkän vanhempien nimellä, johon ei kuulu sitten täysi-ikäisten lapsien tulot?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14672
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Maksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 30 Heinä 2021, 14:53

Hei Vieras21!

Ymmärsinköhän kysymyksesi oikein? Tarkoitatko, että jos asunto (vuokrasopimus) on ainoastaan vanhempiesi nimissä ja he hakevat toimeentulotukea? Sinä itse et maksaisi vuokraa ollenkaan?

Jos te kaikki asutte samassa asunnossa ja itse olet jo täysi-ikäinen, ja te kaikki haette toimeentulotukea, ette ole samaa toimeentulotukiperhettä. Sinun täytyy hakea oma toimeentulotuki ja vanhempasi yhdessä hakevat tarvittaessa oman toimeentulotuen. Sinun tulosi eivät vaikuta vanhempiesi toimeentulotukipäätökseen.

Jos vanhempasi maksavat koko vuokran, ja sinulla itselläsi ei ole ollenkaan vuokranmaksuvelvollisuutta, jätetään sinun toimeentulotukilaskelmalta vuokran osuus kokonaan pois.

Ystävällisin terveisin
Sinikka | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi