Pienet säästöt

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
vieras0009

Re: Pienet säästöt

Lukematon viesti Kirjoittaja vieras0009 » 07 Touko 2020, 23:24

kertoimen käytöllä ei ole mitään tekemistä kuun viimesen päivän saldon kanssa

Avatar
Vieras

Re: Pienet säästöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Touko 2020, 03:29

Juu ei olekaan mutta pointti tässä nyt oli tuo käytäntö, joka vaihtelee keltä kysyy asiasta. Yhteen väliin käytettiin kertoimia 1-3 kk ja sitten jälleen muuttui vaikka olisit yhtä soittoa useamman vuoden saanut työmarkkinatukea. Eikös tuon idea ollut että jäisi tuo toinen työmarkkinatuki huomioitta, kun tämä osuu jollekin kuukaudelle kahdesti.

Luulisi että näihin olisi joko kyllä tai ei vastaus. Eikä kaikkea mikä vaihtuu usein ja riippuu käsittelijästä.
Esim olet 2 vuotta työttömänä ja jossain välissä aletaan käyttää tuota kerrointa 21,5 kun maksu osaa kohdalle kahdesti kk. Tämän jälkeen saat vaikka tammikuussa 21,5 kertoimella, helmikuu onkin 20 ja maaliskuu taas 21,5 jne.
Toinen on että jos tuota kerran käytetään jatkossa ja silti hylätään osalta hakemukset kun raha osuu 2 kertaa samalle kuukaudelle. Omalla logiikalla tässä tulee takkiin jos otetaan joka kuukausi rahaa enemmän mitä saa ja sitten kuitenkin uudestaan tuo summa ja hylätään hakemuksia tällä perusteella ja välillä tämäkin on talletus tai jotain mitä lie keksitään.

Mitä noihin säästöihin tulee niin en käsitä miksi välillä sanotaan että 50 € on ok. Välillä saa säästää perusosasta ja välillä ei saa säästää mitään?

Ja sori nyt olen tosiaan huono selittää asioita, mutta toivottavasti joku tajusi jotakin :)

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12788
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Pienet säästöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 08 Touko 2020, 14:52

Hei!

Kelan ohjeistus työttömyysturvan kertoimen käytössä on, että kun kerrointa 21,5 on asiakkaan kohdalla ryhdytty käyttämään, sitä käytetään johdonmukaisesti niin kauan kuin sama työttömyyskausi jatkuu, Samaa kerrointa käytetään myös silloin, kun asiakas saa seuraavan kerran kaksi työttömyysturvan maksuerää samassa kuussa.
Asiakkaalle tulee aina tiedottaa kertoimen käytöstä ennen jaksotuksen aloittamista.

Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus ja siihen vaikuttavat lähtökohtaisesti kaikki tosiasiallisesti käytettävissä olevat tulot/varat. Lähtökohtaisesti varallisuus siis otetaan toimeentulotuen laskelmassa tulona huomioon, mutta jos asiakas pystyy esim. tiliotteelta näyttämään toteen, että kyseessä on aikaisemmin maksetusta toimeentulotuesta säästetty raha, ei tätä osuutta säästöistä oteta huomioon varallisuutena.
Toimeentulotuessa selvitetään tapauskohtaisesti, mikä summa säästöistä voidaan saatujen selvitysten perusteella jättää mahdollisesti huomioimatta, eli tilanne selvitetään aina tarkemmin hakemuksen ja toimitetun selvityksen perusteella.

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Nolla

Re: Pienet säästöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Nolla » 15 Heinä 2020, 10:46

Käytännössä päätös riippuu siitä, kuka hakee toimeentulotukea. On tiettyjä ryhmiä, jotka merkitsevät enemmän. Yksinäiset Suomalaiset ovat alinta kastia. Tuloja myös vyörytetään ensin kokeeksi ja huomioitavia menoja jätetään huomioimatta. Tuloja myös ilmoitetaan väärin Kelan puolesta. Päätös on luettava tarkkaan ja haettava siihen muutosta välittömästi verkkopalvelussa. Valitukseen kannattaa etsiä pykälät netistä.