Perusosa yli 18v kotona asuvalla, mutta alivuokralaisena

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Kirjoittaja Muuttoaikeissa 11 Tammi 2017, 01:46
Hei!

Aiemmin kunnassani sai kotona (=vanhemman/vanhempiensa luona) asuva täysi-ikäinen yksinasuvan perusosan, jos hänellä oli kirjallinen vuokrasopimus vuokrasuhteestaan vanhempiensa kanssa ja maksoi todistettavasti kuukausittaisen vuokrasumman omalta tililtään. Miten on nykyään Kelassa?

Tällä hetkellä asun yksin ja saan toimeentulotukea. Joudun mahdollisesti luopumaan nykyisestä vuokra-asunnostani. Jos muutan takaisin vanhempani luo ja teen hänen kanssaan alivuokralaissopimuksen ja esitän tililtäni maksetun vuokran hakemuksessa, niin minkä suuruisen perusosan Kela katsoo minulle kuuluvaksi? Mainittakoon vielä, että vanhempani eivät ole toimeentulotukiasiakkaita, lisäksi meillä on omat ruokamenot.
Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki 12 Tammi 2017, 15:47
Hei "Muuttoaikeissa",

kiitos viestistäsi. Täysi-ikäistä lasta ei lasketa samaksi perheeksi vanhempiensa kanssa, vaikka he asuisivat samassa asunnossa. Täysi-ikäinen hakee perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan. Vanhempiensa luona asuvan yli 18-vuotiaan perusosa on 73 % yksin asuvan henkilön perusosan määrästä eli 356,16 euroa.

Ystävällisesti
Katariina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Muuttoaikeissa 12 Tammi 2017, 18:47
Pyytäisin Kelalta vielä täsmennystä kysymykseeni. Eikö vuokramenot vaikuta millään lailla tuohon oikeuteen saada yksinasuvan perusosa, jos ne kerran todistettavasti maksan. Eikö siinä tapauksessa pitäisi olla oikeus vähintään yhteistaloudessa asuvan perusosaan? Eihän vanhempani minua enää elätä.
Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki 18 Tammi 2017, 13:30
Hei "Muuttoaikeissa",

kiitos tarkentavasta kysymyksestäsi. Jos asut vanhempiesi luona on perusosasi 356,16 euroa, huolimatta siitä että sinulla on vuokrasopimus heidän kanssaan.

Alivuokralaissopimus vanhempiesi kanssa ei vaikuta perusosaan mutta asumismenoja voidaan huomioida joten toimita vuokrasopimus hakemuksesi yhteydessä.

Ystävällisesti
Katariina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja kirsikka67 02 Helmi 2017, 19:46
Onpa "hauskaa" alivuokrasopimus vanhempien kanssa vaikuttaa vuokran huomioimiseen, mutta vanhemman rinnalla päävuokralaisena vieraan asunnossa ei vaikuta.. Asumistuki laskettu kahdelle ja huomioidaan vanhemman tuloksi, mutta vuokra huomioidaan vain yhdeltä. Hohhoijaa.. Järjen käyttö olis kyllä sallittua!
Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki 16 Helmi 2017, 09:28
Hei kirsikka67,

kiitos viestistäsi.

Jos toimeentulotukiasiakas on päävuokralaisena vanhempansa kanssa eli hänellä on vuokravastuu asunnosta ja toimittaa todistuksen vuokran maksamisesta niin kyllä vuokramenot otetaan huomioon toimeentulotuen laskelmassa.

Ystävällisesti
Katariina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja katriina863 29 Touko 2017, 02:04
Mutta sepä vasta onkin mielenkiintoinen yhtälö kun 18-vuotta täyttänyt toimeentulotukea hakeva asuu toimeentulotukea saavan vanhemman luona. Kas näin se käy: Ensin vaaditaan nuorelta alivuokrasopimus, muuten ei saa toimeentulotukea. On vaikka esimerkiksi 4 henkinen ruokakunta, joka saa myös asumistukea. Kela on siis pakottanut nuoren tekemään vanhempansa kanssa alivuokrasopimuksen josta käy ilmi että hän maksaa vuokraa xx euroa kuussa. Neljäsosa asumistuesta lasketaan nuorelle tuloksi, joten tulottomalle nuorelle saadaan laskettua tuloa mitä hän ei tosiasiassa saa, ko neljäsosa ei tule nuoren tilille vaan tämä neljäs osa vähennetään suoraan siitä mitä hän muuten saisi. Käteen jäävä summa on yli 18 vuotiaan kotona asuvan perusosaa pienempi. Kela katsoo että hän maksaa tästä jäljelle jäävästä perusosasta vanhemmalleen vielä erikseen xx euroa vuokraa, jolloin hänellä jäisi vain hiukan yli 100 euroa kuukaudeksi ruokaan ja laskuihin, nuorelle ei kuulemma tarvitse jäädä sitä koko perusosaa vuokranmaksun jälkeen. Samalla toimeentulotukea saavalle vanhemmalle asumistuki lasketaan kokonaisuudessaan tuloksi, mukaan lukien myös siis tämä jo kertaalleen nuorella huomioitu neljäsosa asumistuesta. Ja tämän lisäksi vanhemman toimeentulotukea leikataan alivuokralaissopimuksessa mainittu vuokran määrä koska se katsotaan ylimääräiseksi tuloksi. Ongelmana on vain se että Kela ei ennen vuokrasopimuksen tekoa ilmoittanut että neljäsosa asumistuesta vähenntään nuoren toimeentulotuesta, nuori luuli saavansa vuokra osuuden tilille vanhemmalle maksamista varten. Ja nyt kun 4 osa asumistuesta on häneltä jo kertaalleen otettu hän katsoo maksaneensa vuokran eikä maksa vanhemmalleen mitään. Silloin kun toimeentulotuki oli kunnan maksettavana systeemi oli sellainen että 18 vuotiaan kotona asuvan ei ollut pakko tehdä alivuokrasopimusta ja hänelle laskettiin vuokraosuudeksi, tässä tapauksessa ruokakunnassa 5 jäsentä, viidesosa vuokran omavastuu osuudesta ja vanhempien asumistukea ei laskettu nuorelle tuloksi , eli nuori sai 18 vuotta täyttäneen perusosan ja viidesosan vuokran omavastuu osuudesta tililleen, ja maksoi sitten itse tämän ko omavastuu osuuden vanhemmalleen ja ruuasta sovitusti. En ymmärrä ollenkaan miten toimeentulotuen laskentaperiaate on näin muuttunut kun se on siirtynyt Kelaan. Olen pyytänyt Kelasta selvitystä, mustaa valkoisella mutta asia ei etene ollenkaan, ja minä olen kyllä sitä mieltä että jos muiden perheen jäsenten osalta toimeentulotukea leikataan koska perheessä asuu 18 vuotta täyttänyt toimeentulotukea saava nuori, niin pitäisi kyllä Kelalta löytyä sitten paperi jossa yksiselitteisesti kerrotaan lain ja laskentaperiaatteen muutoksesta.
Vastaa