sähkö laskun kohtuullistaminen

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
petritri
Viestit:1
Liittynyt: 09 Maalis 2017, 13:48

sähkö laskun kohtuullistaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja petritri » 10 Maalis 2017, 21:15

Mitä tarkoittaa sähkölaskun kohtuullistaminen? Kyseessä omakotitalo, jossa sähkö lämmitys. Mitari ei erittele talous sähköä ja lämmitys sähköä erikseen, vaan laskussa on kokonais kulutus. Esim. 200e/kk. Tästä huomioidaan 140e kohtuullistamisen jälkeen.

Avatar
Kivinentie

Re: sähkö laskun kohtuullistaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kivinentie » 13 Maalis 2017, 15:26

Eli se on tuo minkä itse juuri sanoit. Kelan ei tarvi käyttää harkintaa noissa asioissa vaan se tekee just niin kuin pykälät sanoo ja siellä sanotaan että 140€/kk on kohtuullinen sähkönkulutus yksin asuvalle henkilölle. Muusta viis.

Avatar
Vieras

Re: sähkö laskun kohtuullistaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Maalis 2017, 23:02

Kivinentie kirjoitti:Eli se on tuo minkä itse juuri sanoit. Kelan ei tarvi käyttää harkintaa noissa asioissa vaan se tekee just niin kuin pykälät sanoo ja siellä sanotaan että 140€/kk on kohtuullinen sähkönkulutus yksin asuvalle henkilölle. Muusta viis.
Toimeentulotukilaissa sanotaan, että tuollaiset menot huomioidaan "tarpeellisen suuruisina". Jos lainsäätäjä olisi halunnut taata vaikkapa sähkölaskut valtakunnallisesti yhtenäiseen tiettyyn euromääräiseen summaan asti, kyseiset rajat olisi voitu säätää lakiin. Näin ei ole tietoisesti tehty. Tarve kun ei ole kaikkialla ja kaikkina aikoina sama. Pykälissä ei ole euromääriä kohtuulliselle sähkönkulutukselle, vaan pykälät on kirjoitettu niin, että huomioitava summa on laitettu riippumaan tarpeesta.

Kohtuullistamisella tarkoitetaan sitä, että lasku on Kelassa arvioitu suuremmaksi kuin "tarpeellisen suuruiset" menot kyseisen menolajin osalta Kelan arvion mukaan olisivat.

Jos toimeentulotuen hakija on kohtuullistamisasiasta tai jostain muusta toimeentulotukipäätöksen osasta eri mieltä, on päätöksen saamisen jälkeen mahdollista tehdä oikaisuvaatimus: http://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet-muutosta Jos joku tekee kohtuullistamispäätöksestä oikaisuvaatimuksen, oikaisuvaatimuksessa kannattanee perustella sitä, minkä takia omassa tapauksessa kustannusten "tarpeellinen suuruus" on ollut korkeampi kuin mitä kohtuulliseksi esitetty raja. Jos epäilee oman kulutuksen suuruuden johtuvan vaikkapa siitä, että kyse on talviajan sähkölaskusta, asuinpaikkakunnasta tai asumisesta sellaisessa vanhassa rakennuksessa, jossa ei ole lämmön talteenottoa, kannattanee omaan tilanteeseen liittyvät taustat tuoda esiin oikaisuvaatimuksessa, jotta oikaisuvaatimuksen käsittelijät pystyvät huomioimaan annetut tilannekohtaiset lisäselvitykset päätöksessään.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:10802
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: sähkö laskun kohtuullistaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 22 Maalis 2017, 13:37

Hei Vieras,

kiitos kysymyksestäsi. Kohtuullistaminen tarkoittaa sitä, ettei laskua ole hyväksytty kokonaisuudessaan. Kerroit, että laskusta on huomioitu 140 euroa.
Kela käyttää asumismenojen osalta normeja ja ylimenevän osuuden maksat itse.

Kohtuullisen määrän arviointiin Kelassa vaikuttavat perheen koko ja asunnon sijaintikunta.

Ystävällisesti
Hanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi