Liikamaksun takaisinperintä

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Pimu12
Viestit:1
Liittynyt: 20 Maalis 2019, 11:21

Liikamaksun takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Pimu12 » 20 Maalis 2019, 11:30

Hei! Minulle maksettiin tammikuussa liikaa toimeentulotukea, ja helmikuulle sain toimeentulotuen ja nyt maaliskuu tukea laskettaessa on havaittu tämä tammikuinen liikamaksu.
Peritäänkö liikamaksu kokonaisuudessaan maaliskuun ja seuraavien kuukausien toimeentulotuesta niin kauan kunnes liikamaksu on "maksettu"?. Tämähän tarkoittaisi käytännössä sitä että maaliskuussa jään tulojen kanssa miinukselle ja sekä myös huhti ja toukokuussa, jolloin talous vaikenee ja pahenee joka kuukausi eteenpäin. minulla kun ei käytännössä ole tuota tammikuun liikarahaa taskussa.. 2lapsen kanssa yksin ja tuloton. Eikö perusosa ja välttämätön meno (vuokra) pitäisi olla taattu aiemmasta liikamaksusta huolimatta?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12453
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Liikamaksun takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Maalis 2019, 13:40

Hei Pimu12!

Toimeentulotukea harvemmin peritään takaisin vaan yleensä tehdään tarkistus ja mahdollinen ylijäämä siirretään seuraavalle kuukaudelle tuloksi. Nyt en kuitenkaan osaa sanoa mikä sinun tukesi tilanne on näkemättä tarkemmin tietojasi. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
TunnusovSIMAahbn2wb
Viestit:2
Liittynyt: 05 Huhti 2020, 18:14

Re: Liikamaksun takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja TunnusovSIMAahbn2wb » 05 Huhti 2020, 18:35

Hei!
Miten toimitte seuraavassa tilanteessa: Toimeentulotuella oleva henkilö saa pienen perinnön, mitä ei voi realisoida rahaksi, Jos perintö voidaankin joskus tulevaisuudessa myydä ja henkilö saa siitä esim 2000 Euroa rahaa. Hänellä ei kuitenkaan ole siinä vaiheessa ole tarvetta toimeentulotuelle kuukausiin tai vuosiin. Peritäänkö aiempi toimeentulotuki? Entä, jos henkilö saa perinnön saadessaan toimeentulotukea?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12453
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Liikamaksun takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 06 Huhti 2020, 14:42

Hei Sirpa!

Ennakkopäätöstä en pysty tästä antamaan, vaan tilanne selvitetään tarkemmin hakemuksesta.

Aikaa realisointiin annetaan riippuen realisoitavasta tuotteesta. Jos siinä vaiheessa ei saa enää toimeentulotukea, kun perintö on realisoitu, niin lähtökohtaisesti sitä ei lähdetä perimään aikaisemmin maksetusta toimeentulotuesta.
Se voitaisiin huomioida seuraavan toimeentulotuen tuloksi riippuen hieman siitä onko varallisuutta silloin jäljellä ja miten pitkä aika myymisestä on.

Tilanne on sama myös silloin, kun saa perinnön sinä aikana kun saa toimeentulotukea.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi