Puolison tulojen vaikutus.

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Alder

Puolison tulojen vaikutus.

Lukematon viesti Kirjoittaja Alder » 11 Huhti 2019, 09:09

Hei, jos tilanne on se että henkilö A) asuu henkilön B) kanssa, ja kummatkin ovat toimeentulotuella, mutta sitten henkilö B) hakeutuu ammatilliseen koulutukseen, ja joutuu ottamaan ensinnäkin opintotukea, ja myöskin opintolainaa - vaikuttavatko nämä opintotuki ja opintolaina myös henkilön A toimeentulotukeen?

Jos vaikuttavat niin miten? olisihan kuitenkin tässä tapauksessa kohtuutonta vaatia henkilöä B kustantamaan henkilön A eläminen opintolainallaan, joka siis on nimensä muikaisesti lainattua rahaa.

Entä asumistuki, onko siihen vaikutusta?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:10960
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Puolison tulojen vaikutus.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 11 Huhti 2019, 14:36

Hei Alder!

Avio- ja avopuolisoille toimeentulotuki on yhteinen etuus, jossa molempien tulot ja huomioitavat menot vaikuttavat etuuden laskentaan. Opintoraha ja opintolaina ovat huomioitavia tuloja toimeentulotuessa.

Yleinen asumistuki tulee tarkistaa, jos ruokakunnan tulot nousevat 400e/kk tai laskevat 200e/kk. Opintolainaa ei huomioida tulona asumistuessa.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Alder

Re: Puolison tulojen vaikutus.

Lukematon viesti Kirjoittaja Alder » 11 Huhti 2019, 19:22

Tarkoittaako tämä siis sitä, että jos toinen henkilö (B) saa opintotukea ja asumistukea niin - silloin henkilö A ei saa toimeentulotukea? vai että sen määrä on pienempi.

Tämä ei kyllä ole kansantaloudellisesti kovin järkevää, sillä tälläisessä tilanteessa henkilöiden A ja B on järkevämpää muuttaa erilleen, joka on näin edespäin aina Kelallekin luonnollisesti kalliimpaa maksaa kahdelle ihmiselle erilliset asumistuet.

Tiedän että tämän keskustelupalstan moderaattorit eivät näitä lakeja säädä, mutta kunhan totean sen "ääneen" siinä epätoivoisessa toivon tuulahduksessa, että jospa joku vaikkapa eduskunnassa lähtisi tätä asiaa ajamaan niin, että toisen A:n tai B:n tulot eivät vaikuta toisiinsa, jolloin ekologinen ja taloudellinen kimppa asuminen oletettavasti lisääntyisi.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:10960
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Puolison tulojen vaikutus.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 12 Huhti 2019, 10:31

Hei Alder!

Jos toinen saa opintotukea ja asumistukea niin ei se ole automaattisesti este perustoimeentulotuen hakemiselle. Tuolloin vain molempien tulot ja huomioitavat menot vaikuttavat etuuden laskentaan. Voitte halutessanne tehdä arvion toimeentulotuen laskurilla.

Mukavaa alkavaa viikonloppua!

Terveisin
Satu | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi