Muutto ja asunnon hankinta

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Ljola

Muutto ja asunnon hankinta

Lukematon viesti Kirjoittaja Ljola » 16 Syys 2019, 13:11

Hei, Kelan sivulla lukee että jos asumismenot on yleistä tasoa suuremmat, sinulta voidaan pyytää selvitystä edullisemman asunnon hankkimisesta. Jos perheessa on 5 hlöä (2 aikuista ja 3 lasta, poika ja 2 tyttöä), niin millaisia kriteerejä meidän täytyy laittaa hakemukseen? Esim. 5+ huonetta, vai täytyykö meidän hyväksyä esim. pieni kaksio tai kolmio?
Toinen kysymys on se, että olisiko mahdollistaa saada Kelan muuttoavustusta, jos me muutetaan toiselle kaupungille lasten koulun takia? Lasten äidinkieli on venäjä, lapset saivat koulupaikat suomalais-venäläisesta koulusta toiselta paikkakunnalta.
Perheen äidille on myös tarjottu työharjoituspaikkaa toiselta paikkakunnalta, onko se painava syy saada muuttoavustusta? Ja jos on, niin kuinka pitkä työharjoittelu täytyy kestää?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12453
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Muutto ja asunnon hankinta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 17 Syys 2019, 09:47

Hei Ljola!

Kannattaa tutustua tarkemmin muuttoavustukseen, samoin kuin vuokravakuuteen oheisista linkeistä, siellä on hyvin kerrottu tilanteista milloin kyseisiä menoja voidaan toimeentulotuessa huomioida:

www.kela.fi/toimeentulotuki-muuttokustannukset
www.kela.fi/toimeentulotuki-vuokravakuudet

Hakemukseen kannattaa selvittää tilanne lasten koulusta sekä äidin työllistymismahdollisuudesta/työharjoittelusta.

Kela pääsääntöisesti huomioi normin mukaiset asumismenot menona. Mikäli teillä on yleistä tasoa suuremmat asumismenot joudutte maksamaan enemmän omavastuuta vuokranmäärästä.
Selvitys edullisemman asunnon hankkimisesta on esim. kunnan asuntojonossa oleminen ja asunnon hakeminen, siitä voi esittää liitteen hakemuksen yhteydessä.

Lue lisää asumismenojen huomioimisesta: www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot

Terveisin
Riikka | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi