Tulojen sovittelu ja suojaosa verovuoden vaihtuessa

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
riitta1
Viestit:13
Liittynyt: 25 Huhti 2015, 13:40

Tulojen sovittelu ja suojaosa verovuoden vaihtuessa

Lukematon viesti Kirjoittaja riitta1 » 22 Loka 2019, 14:30

Aikaisemmin osa-aikatyön tulot soviteltiin sille työttömyysajan ilmoitusjaksolle, jolloin tulot oli ansaittu. Nykyään sovittelu tehdään palkan maksuajankohdan mukaiselle ilmoitusjaksolle. Tämä aiheuttaa hämminkiä joulukuussa. Normaalisti minulle maksetaan kuukauden palkka aina seuraavan kuukauden 15. päivä, mutta verovuoden vaihtumisen vuoksi joulukuun palkka maksetaankin jo joulukuun lopussa sen toiseksi viimeisenä pankkipäivänä. Näin ollen joulukuussa tulee maksuun sekä marras- että joulukuun palkat. Työttömyysajan ilmoitusjakso on tapauksessani kalenterikuukausi. Onko siis joulukuun palkassa lainkaan sitä 300 € suojaosaa, jos olen jo marraskuussa ansainnut niin paljon ja molemmat palkat sovitellaan saman kuukauden työmarkkinatuen kanssa?

Sama ongelma mietityttää toimeentulotuen kohdalla. Vaikka tt-tuelle on palstalla oma aihealueensa, tuntuu järkevämmältä liittää se tähän, koska kysymykset liittyvät olennaisesti toisiinsa. Tt-tukea laskettaessa kuun viimeisen pankkipäivän tulot lasketaan seuraavalle kuukaudelle, mutta verovuoden vaihtuessa viimeinen palkka maksetaan jo sitä edellisenä päivänä. Jos kahden kuukauden palkat lasketaan saman kuukauden tuloksi, ei joulukuun palkassa ole lainkaan sitä 150 € "etuoikeutettua tuloa" joka ei vähennä toimeentulotuen määrää. Minun oikeustajuni mukaan joulukuun palkka pitäisi huomioida tammikuun laskelmissa sekä työmarkkinatuen että toimeentulotuen osalta ja ottaa joulukuun laskelmiin vain marraskuun palkka, mutta millaiset ovat etuuskäsittelijöille annetut ohjeet tällaisissa tapauksissa?


Kysymys siirretty työttömyysetuuksien palstalta ja siihen vastattu jo työttömyyspäivärahan osalta.

Avatar
repe81

Re: Tulojen sovittelu ja suojaosa verovuoden vaihtuessa

Lukematon viesti Kirjoittaja repe81 » 24 Loka 2019, 10:00

Koko sovittelujaksolla maksettu palkka lasketaan yhteen ja saat tavallaan vain yhden suojaosan kahden kuun palkasta. Näin häviät 150 € entiseen laskentatapaan verrattuna. Että tervetuloa vaan vitutuskerhoon

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12461
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Tulojen sovittelu ja suojaosa verovuoden vaihtuessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 25 Loka 2019, 14:32

Hei riitta1!

Toimeentulotuen osalta tutkitaan tapauskohtaisesti se miten tulot tullaan huomioimaan laskelmalla, sitä ei voida ennakoida.

Voit tutustua etuusohjeeseen oheisesta linkistä. Palkkatulojen huomioimisesta tällä hetkellä löytyy tietoa esim. sivulla 86.

www.kela.fi/documents/10192/3464829/Toimeentulotuki.pdf

Lisätietoa tulojen huomioimisesta:

www.kela.fi/toimeentulotuki-miten-tulot ... aikuttavat

Terveisin
Riikka | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
riitta1
Viestit:13
Liittynyt: 25 Huhti 2015, 13:40

Re: Tulojen sovittelu ja suojaosa verovuoden vaihtuessa

Lukematon viesti Kirjoittaja riitta1 » 01 Marras 2019, 11:58

Aika outo vastaus Kelalta. Jos olisin kysynyt tulojen huomioimisesta yleisesti, niin vastaus "tutkitaan tapauskohtaisesti, ei voi ennakoida" olisi ollut paikallaan. Kysyin kuitenkin etuusohjeen kantaa tiettyyn yksilöityyn tilanteeseen. Vastauksessa saamastani linkistä löytyi yksiselitteinen ohje, jonka mukaan mitään harkintavaltaa ei ole vaan toiseksi viimeisenä pankkipäivänä maksettu palkka lasketaan aina saman kuun tuloksi, mikä siis johtaa siihen, ettei kuukauden palkasta jää itselle mitään, koska ansiotulovähennys on jo tehty edellisen kuun palkasta. Millä perusteella tätä ei nyt sitten voi ennakoida? Miksi Kela ylipäätään vastaa kysymyksiin, jos vastaaja ei itse osaa lukea linkittämiään ohjeita ja antaa suoraa vastausta?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12461
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Tulojen sovittelu ja suojaosa verovuoden vaihtuessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 04 Marras 2019, 09:12

Hei riitta1!

Etuusohjeessa tosiaan kerrotaan, kuinka menetellään loppukuusta saatujen tulojen suhteen: "Jos tulo on saatu kuukauden viimeisenä pankkipäivänä, se lasketaan seuraavan kuukauden tuloksi, koska sen katsotaan olevan tuolloin tosiasiallisesti käytettävissä. Toiseksi viimeisenä pankkipäivänä tai aikaisemmin saatu tulo on maksukuukauden tuloa."

Jos haluat päätöksen perustoimeentulotuesta, sen tekee Kelan käsittelijä saatuaan hakemuksesi ja siihen tarvittavat liitteet. Tällä palstalla emme anna ennakkopäätöksiä.

Mukavaa viikon alkua!

Ystävällisesti
Maarit | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi