Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Mitenmenee

Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Mitenmenee » 23 Maalis 2020, 11:12

Ehdin maaliskuussa olla 2 päivää Kelan kuntoutuksessa, ennenkuin se keskeytettiin koronatilanteen takia. Tällä viikolla piti alkaa toisen kuntoutuksen työkokeilu, jonne en nyt sitten pääsekään.
Kuntoutusrahan maksamista päätettiin nyt kuitenkin tässä poikkeustapauksessa jatkaa kesään asti. Tähän saakka olen siis saanut hyvin pientä ansiosidonnaista päivärahaa ja puolisolla ei ole ollenkaan tuloja, koska toiminimiyritys ei enää tuota mitään ja te-toimisto on tutkinut hänen työttömyyspäivärahahakemustaan (rahat maksaa Kela) jo pian toista kuukautta (eikö sitäkin voisi jo tässä poikkeuksellisessa tilanteessa viimein ratkaista ennen lisääntyvää ruuhkaa...!).
Perheemme on ollut kriittisen rahatilanteen takia kaksi viimeistä kuukautta myös toimeentulotukiasiakkaana. Tukea on maksettu tänä vuonna helmikuulta ja maaliskuulta. Tammikuulta tuli hylky.
Maaliskuun toimeentulotuki maksettiin jo maaliskuun alkupuolella. Ehdin hakea myös huhtikuun toimeentulotukea nyt ennenkuin tämä kuntoutusrahakuvio selvisi. Liitteitä voi toimittaa vielä 26.3. asti.
Sain kuntoutusrahoista nyt päätöksen, että maaliskuun lopun kuntoutusraha (alkaen 25.3.) maksetaan huhtikuun viimeisellä viikolla (huomenna jo alkukuun yhdestä päivästä), mutta maksupäivien ja bruttosummien lisäksi päätökseen ei oltu laitettu minkäänlaista nettosummaa. Lisäksi oli huomautus, että koska olen saanut toimeentulotukea, niin kuntoutusraha maksetaan Kelalle.
Miten tämä nyt sitten käytännössä menee?
Vähennetäänkö jotain jostain ja kuinka paljon?
Kuntoutuspäiviltähän ei kuitenkaan makseta ansiosidonnaista ja huhtikuussa en saa sitä enää ollenkaan, vaan olen ihan kuntoutusrahan varassa.
Toimeentulotukea maksettiin ihan normaalisti maaliskuun maksuna. Helmikuussa ansiosidonnaisen maksu jäi tosin sitten kokonaan pois, kun tammikuun maksu aikaistui kuntoutuksen takia tammikuun loppuun.
Jätetäänkö nyt sitten toimeentulotuki vain maksamatta, jos tulojen katsotaan menevän yli, vai vaikuttaako jotenkin suoraan kuntoutusrahan maksuun? Ja mikä on nyt sitten tässä tilanteessa kannattavinta? Toimeentulotukihakemus ei kuitenkaan ole vielä käsittelyssä, joten sen voi kai vielä peruakin, jos menee lopulta ihan kannattamattomaksi byrokratiaksi ja jos lopulta vain häviää jotain.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12453
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 23 Maalis 2020, 14:57

Hei Mitenmenee!

Neuvoisin sinua olemaan yhteydessä Kelan asiakaspalveluun. Tilannettasi on hankala kommentoida näkemättä päätöksiä. Jos olet yhteydessä, voimme katsoa tilannettasi tarkemmin.

www.kela.fi/soita-kelaan

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Mitenmenee

Re: Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Mitenmenee » 24 Maalis 2020, 13:30

No, kun puhelimella ei pääse läpi ja viesteihin ei aina vastata.

Ihmettelen vaan sitä, että toimeentulotuki, joka näköjään määräytyy edellisen kuukauden tulojen mukaan katsotaankin yhtäkkiä näin, että eliminoi kokonaan kuukauden lopussa maksettavan tuen ja vaikuttaa vielä seuraavankin kuukauden tuloihin. Haluaisin päästä toimeentulotuesta nyt kertaheitolla eroon. Sitä on maksettu minulle ainoastaan 2 kuukaudelta. Tulevina kuukausina sitä ei kaikesta päätellen makseta ja puolison yrityksen vuoksi, kun takarajaksikin on jo tammikuussa määrätty toukokuu.
Tätä menoa jään kuitenkin toimeentulotukikierteeseen ja mitä oletettavimmin myös pitkiksi ajoiksi ilman tuloja, mikä vaarantaa taas tulevaisuudessa työkokeilun (sitten, kun se joskus jatkuu), koska työmatkojen ollessa liki 100 km suuntaansa jo niihin on oltava riittävästi rahaa, työvaatetuksen ym. hankkimisesta puhumattakaan.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12453
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 25 Maalis 2020, 10:32

Hei Mitenmenee!

Kertomasi perusteella kuntouturahan käsittely on ollut kesken, kun toimeentulotuesta on annettu päätös. Tällöin toimeentulotuki päätöksellä on maininta, että tuki on myönnetty ennakkomaksuna odotettavissa olevaa tuloa vastaan. Tämä tarkoittaa, että saman kuukauden ajalle myönnettävä tuki (kuntoutusraha) voidaan kuitata Kelalle takaisin. Jos maaliskuun toimeentulotuessa on tämä maininta, maaliskuun ajalle myönnettäviltä kuntousrahapäiviltä tuki voidaan periä Kelaan. Tukea voidaan periä enintään toimeentulotuen verran. Jos huhtikuulle ei ole toimeentulotuen päätöstä, jossa tuki olisi myönnetty ennakkomaksuna, huhtikuun päiville kohdistuva kuntoutusraha maksetaan sinulle itselle.

Koska kuntoutusrahaa ei makseta kokonaisuudessaan sinulle itselle, voi olla että toimeentulotukeen on oikeus myös huhtikuulta. Päätöksellä tulee huomioida tulona vain sinulle itselle maksuun tuleva kuntoutusrahan määrä.

Valitettavasti en pastalla pysty arvioimaan tämän tarkemmin tilannettasi ja summia, jotka olisi tulossa maksuun.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Mitenmenee

Re: Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Mitenmenee » 25 Maalis 2020, 20:35

Ottaako Kela siis nyt huhtikuun tuessa laskelmiin mukaan tulona myös sen kuntoutusrahan, joka jo tulleen päätöksen mukaisesti tulee maksuun huhtikuun lopussa?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12453
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja kuntoutusraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 26 Maalis 2020, 14:33

Hei, Mitenmenee!

Jos etuus (esim. kuntoutusraha) maksetaan kuukauden viimeisenä pankkipäivänä (30.4.), huomioidaan se tuloksi seuraavan kuukauden (toukokuun) laskelmalla, jolloin sen myös katsotaan olevan käytettävissä. Jos sinulla on jo maksupäätös kuntotusrahasta ja se maksetaan hutikuun osalta aiemmin kuin edellämainitusti, huomioidaan se sinulle tulona huhtikuun toimeentuklotukilaskelmalla.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi