Kuntoutusraha, toimeentulotuki, ylimääräinen tulo

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
laskelmatoikeinko

Kuntoutusraha, toimeentulotuki, ylimääräinen tulo

Lukematon viesti Kirjoittaja laskelmatoikeinko » 19 Touko 2020, 12:59

Saimme huhti-toukokuun tukien päätöksen oikaisun jälkeen toimeentulotukea muutaman satasen. Tuki maksettiin toukokuun alussa.
Ainoa tuki itselläni on siis maaliskuulta saakka ollut kuntoutusraha, jota maksetaan nyt toukokuun loppuun saakka. Kuntoutusrahan määrä ja samalla koko perheen tulojen määrä on näin ollen toukokuun osalta ollut Kelan tiedossa jo maaliskuulta lähtien. Puolisoni on täysin tuloton.

Jäin kuitenkin ihmettelemään alunperin väärin laskettua toimeentulotukea nyt myös toukokuulta, koska tähän kuukauteen ei kohdistu minkäänlaista tukien takaisinottoa ja ennakkomaksuja.
Alkuperäisissä laskelmissa tuloikseni oli siis otettu huhtikuun ja toukokuun lopulla maksettava 25 päivän kuntoutusrahajakso nettona, kuten kuuluikin ja summat olivat siis etukäteen Kelan tiedossa.
Kuitenkaan viimeistä toukokuun ,25 päivän jälkeistä 5 päivän kuntoutusrahajaksoa ihan toukokuun lopussa, ei oltu otettu laskelmissa ollenkaan huomioon, miksiköhän?
Ei kai sitä nyt vaan taas aiota ottaa kokonaan pois sen perusteella, että saimme toukokuun alussa nyt tämän korjatun toimeentulotuen?
Summat eivät kuitenkaan ole ollenkaan yhtenevät, joten toukokuun alussa saadun toimeentulotuen kanssa ei mielestäni voi silti olla mikään ennakkomaksu kyseessä, eihän siitä ollut edes päätöksessä mainintaa...?
Vai kuuluuko 25. päivän jälkeinen tulo jo seuraavan kuukauden puolelle, jos normaali kuntoutusrahan maksupäivä on ollut aina 24. päivä?
Muita tuloja ei ole päätöksentekovaiheessa tiedossa ollut.

Huhtikuun loppupuolella maksetusta kuntoutusrahastahan (jakso alkoi 25.3.) siis vähennettiin maaliskuun kuntoutusrahojen osuus sen perusteella, että olimme saaneet maaliskuun alussa toimeentulotukea ennakkomaksuna kuntoutusrahaa vastaan, jonka määrä ei vielä alkukuusta ollut tiedossa.
Näiden kuvioiden ei kai kuitenkaan pitäisi vaikuttaa enää mitenkään toukokuulle?

Nyt sitten tässä korjatussa toukokuun laskelmassa oli myös tämän 25 kuntoutusrahan nettosumma muutettu alkuperäisestä nettosummasta parisataa euroa, eli alkuperäisessä päätöksessä ilmoitettua pienemmäksi. Tässä oli siis kuitenkin verojen osuus laskettu jo alunperin aivan oikein, joten siitäkään ei ole kyse.
Sitäkin jäin nyt vielä ihmettelemään.
En ole uskaltanut kysyä puhelinpalvelusta, koska pelkään joutuvani maksamaan jotain takaisin ja se ei ole mitenkään mahdollista, koska rahaa ei kertakaikkiaan ole.
Mitä tapahtuu, jos Kelassa on laskettu väärin? Joutuuko asiakas kuitenkin korvaamaan?

Kuntoutusrahani jatkuu kesäkuussa, jos kuntoutus jatkuu jo silloin. Aikataulu on vielä auki. Pitäisi saada ensin työkokeilun työsopimus, että kuntoutusrahan jatkamisesta voitaisiin tehdä uusi päätös, mutta kun palveluntuottaja on edelleen lomautettuna, niin sopimuksen saanti ja aikataulu on vielä täysi arvoitus. Työpaikkaan pääsisi jo kesäkuun alussa, mutta ei ilman palveluntuottajan kanssa tehtyä sopimusta.

Jos kuntoutus ei heti jatku, niin käytän ansiosidonnaisen jäljellä olevia päiviä (30 vrk). Ansiosidonnainen (jonka kk nettosumma pienempi kuin kuntoutusraha) kesäkuulta maksetaan kuitenkin vasta heinäkuun alussa, joten pahimmassa tapauksessa meillä ei olisi kesäkuussa tuloja ollenkaan.

Pakollisia laskuja on nyt toukokuun lopussa n. 800 euron edestä. Mitään niistä ei voi enää siirtää/jättää maksamatta. Perheen ainoa tulo nyt siis kuntoutusrahani 1000 euron pintaan netto. Tästä pitäisi sitten jäädä vielä rahaa lapsen elatukseen (kun puoliso ei pysty nyt osallistumaan siihen millään tavalla, eli olen käytännössä yksinhuoltaja ilman yksinhuoltajalle kuuluvia elatusmaksuja ja tukia, mm. lapsilisään). Puoliso on tuloton Kelan oman päätöksen takia, eli hänelle kuuluva tuki siirtyi kuukausilla).
Jos kuntoutus jatkuu kesäkuussa, saan kesäkuun kuntoutusrahan kuitenkin vasta kuun lopussa, joten parisataa euroa on sinne saakka koko perheen elatukseen riittämätön, koska myös matkakuluni tulevat tällöin olemaan 28 euroa/vrk.

Myös tällä hetkellä siis jo huhtikuussa saamani pieni kuntoutusraha (800e netto) + (toukokuun alkupuolella saamani) muutaman satasen toimeentulotuki ovat loppuneet, koska laskuja on yhden ihmisen maksettavaksi ollut paljon. Osa vieläpä kasautunut pakollisten siirtojen takia. Maksan kuitenkin samalla myös puolisolle kuuluvat. Mukana sellaisia, joita ei huomioida toimeentulotuessa.
Ruokarahojen loppuessa ja kaiken julkisen avun ulkopuolelle pudotessani sain nyt sitten kuitenkin yllättäen rahaa (yli 100e) tililleni, lahjoituksena yksityishenkilöltä. Näistäkin osa meni pakollisiin, jo ulosottoon menossa olleisiin, laskuihin ja loput ruokaan, joten selviämme nyt sitten tämän turvin seuraavaan kuntoutusrahani maksupäivään saakka.

Miten tämä lahjaraha nyt sitten katsotaan, jos joudun hakemaan toimeentulotukea vielä kesäkuulle? Rahahan on saatu siis nyt vasta toukokuun päätöksen jälkeen, eikä siitä ole ollut aiemmin mitään tietoa.
Kesäkuulle en nyt ilmeisesti kuitenkaan vielä voi edes tukea hakea, koska kuukauden tulot ja mistä ne tulevat on vielä täysin avoinna. Jos nyt maksettaisiin kuitenkin taas joku ennakko, niin sehän aiheuttaa haittaa myöhemmin taas käytännön tasolla, jos summa sitten vähennetään taas loppukuun mahdollisista tuista. Alkukuussa saatua, koko kuukaudeksi tarkoitettua, muutaman sadan euron summaa nyt ei käytännön syistä kuitenkaan enää loppukuussa ole käytettävissä.
Ja jos kuntoutus jatkuu ja saan jossain vaiheessa kuukautta matkakorvauksia (matkakatto täynnä), niin vaikuttaako kuukauden alussa ennakkona maksettu toimeentulotuki mahdollisesti niihinkin?
Ja jos tuo lahjarahakin vielä vähennetään kokonaisena.

Avatar
hakemustasisaan

Re: Kuntoutusraha, toimeentulotuki, ylimääräinen tulo

Lukematon viesti Kirjoittaja hakemustasisaan » 19 Touko 2020, 20:53

laitapa vaikka se kesäkuun hakemus jo vetämään, pieniä lahjoituksia saa olla yksinasuvalla huomioidaan 50 euron ylimenevät tulona ja olikohan perheellisellä 100 euron yli menevät tuloa, eikös ne kuntoutusrahan toukokuun lopun 5 päivää makseta kesäkuun kuntoutusrahassa, jos kesäkuussa ei tuota kuntoutusrahaa makseta, niin eikö ne viisi päivää makseta kesäkuussa jos kuntoutusrahapäätös on voimassa toukokuun loppuun, (kannattaa katsoa ne päätökset ja sen voimassaoloaika) ja kyllä jos ne viisi päivää menee maksuun niin ovat kesäkuun tuloa, samoin tuo vähäisen määrän ylittävä osa lahjoituksesta on kesäkuun tuloa

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12788
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Kuntoutusraha, toimeentulotuki, ylimääräinen tulo

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 22 Touko 2020, 10:43

Hei laskematoikeinko!

Sinulla oli paljon kysymyksiä ja monet niistä liittyivät henkilökohtaiseen päätökseen. Palstalla en pysty vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi ja suosittelen olemaan yhteydessä asiakaspalveluun, jotta tilannettasi voidaan selvittää.

Ensimmäisenä mietit viimeisen kuntoutusrahan maksua. Olisiko niin, että sen maksupäivä on 29.5., joka on toukokuun viimeinen pankkipäivä. Kuun viimeisenä pankkipäivänä maksettava tuki lasketaan seuraavan kuun tuloksi, koska raha katsotaan olevan tuolloin käytettävissä. Jos siis haette tukea kesäkuulle, tuki lasketaan kesäkuun tuloksi.

Näkemättä päätöstäsi, on mahdotonta sanoa miksi laskemalla huomioitu kuntoutusrahan määrä on muuttunut aiemmasta päätöksestä. Jotta asia voidaan tarkistaa ja perustella, sinun tulisi olla yhteydessä asiakaspalveluun.

On mahdollista, että avustukset huomioidaan tulona toimeentulotuessa, jolloin se vaikuttaisi tulevan tuen määrään. Vähäiset avustukset eivät vaikuta ja vähäisen avustuksen raja on perheellä 100 euroa kuukaudessa. Rajan ylittävä osa avustuksesta voidaan huomioida tulona.

Jos toimeentulotuki myönnetään ennakkomaksuna tulossa olevaa tuloa vastaan, se kerrotaan toimeentulotuen päätöksellä. Tällöin päätökseen on myös kirjattu, mitä etuutta vastaan toimeentulotuki myönnetään. Kannattaa siis aina tarkistaa sieltä, minkä tuen maksuun toimeentulotuella saattaa olla vaikutusta.

Koska tulojen jatkosta ei ole varmuutta, neuvoisin myös laittamaan hakemuksen kesäkuun toimeentulotuesta.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi