Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Mihin menoihin haen toimeentulotukea Kelasta ja mihin kunnasta? Voiko Kela välittää puolestani tietoja kuntaan? Kysy ja keskustele Kelan ja kunnan hoitamasta toimeentulotuesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
PulassaJaNälkäinen

Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja PulassaJaNälkäinen » 07 Joulu 2017, 15:02

Eli siis.. Tein joulukuuksi toimeentulotukihakemuksen täysin normaalisti. Sain kuitenkin erittäin kummallisen päätöksen jossa väitettiin etten ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi (joka ei pidä paikkansa, uusittu viimeksi useita päiviä ennen hakemuksen lähettämistä) ja tämän lisäksi Kela keksinyt että saan mukamas jotakin veronpalautusta mutta ne menevät ulosottoon jokainen sentti.

Sain Kelalta päätöksen mukana rahasumman joka ei riittänyt edes vuokrani maksamiseen, jouduin ottamaan lainaa perheeltä ja ystäviltä jotta saan välttämättömät menot (vuokra, vesi, sähkö) maksettua. Nyt minulla ei ole rahaa ruokaan, en voi mennä minnekään sillä ei ole rahaa kulkea julkisilla, en voi soittaa sillä ei ole varaa ostaa puheaikaa.

Tein luonnollisesti tästä moitittavan huonosta päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Ongelmaksi koituu tämä:
Oikaisuvaatimusten keskimääräinen käsittelyaika: 95,2 kalenteripäivää
Ratkaistujen oikaisuvaatimusten määrä: 279.

Eli nyt minun pitää odottaa yli 3kk ajan oikaisuvaatimusta, olla syömättä ja maksamatta laskuja siihen asti että saan 1.1.2018 seuraavan kerran toimeentulotuen.

Nyt tästä päästään varsinaiseen kysymykseeni.

Mitä ihmettä teen nyt, Kela? Odotanko siihen asti että menen syömättömyyden johdosta niin huonoon kuntoon että pääsen sairaalaan vai rupeanko ryöstelemään ihmisiä yöllä jotta saan ruokarahaa?

Avatar
Lawetorder

Re: Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja Lawetorder » 07 Joulu 2017, 15:25

Kela ei vastaa, joten teidän Lawetorder vastaa.

Ensiksi työnhaunvoimassa oleminen, niin hallintolain 6lku 31§ perusteella kyseisen asian selvittäminen on kelan tehtävä, mutta se, että veronpalautus on ulosmitattu, niin olet saanut ulosottovirastosta ulosmittausilmoituksen josta yksinkertaisesti otat valokuvan tai skannaat kuvaksi. Teet kelaan päätöksenoikaisuvaatimuksen vedoten hallintolain 31§ (pykälän perusteella on kelalla velvollisuus selvittää työnhakusi voimassa oleminen, koska se ei liity toimeentulotuen saamisen perusteisiin, vaan ainoastaan alentamisperusteeseen) ja liität vaatimukseesi tuon todisteen veronpalautuksen ulosmittauksesta.

Vaadit oikaisun tekemistä kiireellisenä perusteena juurikin toimeentulonvaaraantumisuhka ja perustelet vaatimustasi hallintolain 8lku 50 - 53§.

Voit vaatimuksestasi huolimatta hakea harkinnanvaraista tukea kunnallisesta edellä mainittuihin seikkoihin vedoten ja kiireellisenä koska kela on tehnyt virheellisen päätöksen ja täten toimeentulosi on oleellisesti vaarantunut.

Jollei kela suostu oikaisuvaatimukseesi vaan vetoaa valitustiehen eli normaaliin valtuskäytäntöön, nosta siviilikanne perustuslain 118§ perusteella.

Teidän Lawetorder

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:11304
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 07 Joulu 2017, 15:25

Hei PulassaJaNälkäinen!

Ohjaisin sinua tilanteessasi ottamaan yhteyttä Kelan asiakaspalveluun 020 692 207 tai lähettämään viestin asiointipalvelun kautta, jotta voitaisiin selvittää olisiko päätöstäsi mahdollista tarkistaa.

Ystävällisin terveisin
Marika | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 12 Joulu 2017, 18:27

Jos mitenkään onnistut soittamaan, niin itselläni oli syksyllä tilanne, kun käsittelijä oli päättänyt, että YTHS-laskut ei kuulu Kelan toimmeentulotuen menoiksi ("koska vain julkisen terveydenhuollon"). Soitin, ja laittoivat samantien uudelleenkäsittelyyn (laitoin myös viestin viestipalvelun kautta, hätähousu kun olen). Tällä perusteella voisin epäillä, että saattaisi riittää tuo soitto, että ottavat uudestaan käsittelyyn. Koska kyseessä on arpapeli, muista olla äärimmäisen ystävällinen ja rauhallinen - ärinä ärsyttää, ja saattaa motivoida toimimaan pilkulleen kuten ohjekirjassa sanotaan.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:11304
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 13 Joulu 2017, 09:55

Hei!

Kuten Marika ohjeisti, niin toimeentulotuen päätökseen voi pyytää tarkistusta viestillä asiointipalvelun kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 020 692 207, ma-pe, klo 8-17.

Terveisin
Kaisu | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Etta
Viestit:295
Liittynyt: 20 Maalis 2017, 17:29

Re: Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja Etta » 13 Joulu 2017, 11:57

Edelleen jankutan samaa asiaa, mutta soittaminen kelaan on kallista, ei kuulu puhepakettiin ja asiointipalvelun viesteihin ei saa vastauksia akuutisti, jos ollenkaan. Kiirettä pukkaa teillä siellä toimeentulotuen puolellla kuulemma.

Itse sain sairasetuuksien puolelta soiton heti seuraavana päivänä, kun olin laittanut sinne viestin asiointipalvelun kautta. Tämä asiakaspalvelija ystävällisesti katsoi samalla toimeentulotuen puolelle laittamani kysymykset ja sanoi vievänsä viestiä sinne, että vastaisivat akuuttiin kysymykseeni pian... Ja vastaus tulikin pian sen puhelun jälkeen :)

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:11304
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Kun kela on mokannut... Mitä nyt?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 13 Joulu 2017, 15:08

Hei Etta,

hyvä että olet saanut vastauksen asiaasi. Kelaan on myös mahdollista jättää soittopyyntö: www.kela.fi/ajanvaraus.

Terveisin
Hanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi