Karkoitus ja toimeentulotuki

Mihin menoihin haen toimeentulotukea Kelasta ja mihin kunnasta? Voiko Kela välittää puolestani tietoja kuntaan? Kysy ja keskustele Kelan ja kunnan hoitamasta toimeentulotuesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Marisku
Viestit:1
Liittynyt: 10 Maalis 2018, 15:14

Karkoitus ja toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Marisku » 10 Maalis 2018, 15:31

Hei! Mieheni (kotoisin Irakista) on saanut karkoituspäätöksen, mutta päätöksestä on tehty valitus hallinto-oikeuteen, eikä karkoitus ole siten lainvoimainen.

Aiemmin kielteisen- tai karkoituspäätöksen saaneet ovat saaneet toimeentulotukea sosiaalitoimelta, kun toimeentulotuki kuului kunnille. Miten tämä nykyään menee, kun toimeentulotuki on siirtynyt kelalle?

Saammeko vielä normaalisti toimeentulotuen? Laki toimeentulotuesta sanoo, että jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on toimeentulotuen tarpeessa. Mutta sitten karkoituspäätöksen saanut ei kuulu kelan etuuksien piiriin? Vai kuuluuko vielä, mutta sitten ei enää kuulu jos karkoitus tulisi lainvoimaiseksi (=valitus ei mene läpi hallinto-oikeudessa)?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:11135
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Karkoitus ja toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 12 Maalis 2018, 10:27

Hei Marisku!

Henkilöt, joilla kielteinen turvapaikkahakemus on saanut lainvoiman tai on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös maasta poistamiseksi, oleskelevat laittomasti maassa. Sosiaali- ja terveysministeriö on 31.1.2017 antanut kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien kiireellisestä sosiaali- ja terveydenhuollosta. Ensisijaisesti laittomasti maassa oleskelevien kiireelliseen avuntarpeeseen vastataan kunnissa. Kiireellisen sosiaalihuollon tarpeessa olevat asiakkaat Kela ohjaa kuntaan, jossa tehdään kokonaisarvio henkilön avuntarpeesta. Kelan ohjaa laittomasti maassa oleskelevat vapaaehtoisen paluun järjestelmään. Asiakas voi hakea vielä toimeentulotukea Kelasta sen jälkeen, kun on edellä kuvatusti asioinut kunnan sosiaalihuollossa.

Jos asiakas kuitenkin on saanut jo toimeentulotukea vakinaisen oleskelun perusteella, toimeentulotuen maksamista jatketaan perustoimeentulotukena, kunnes hän on poistunut maasta.

Tarvittaessa lisätietoa asiasta saa maasta ja maahanmuutto -numerosta: 020 634 0200 ma–pe klo 9–16.

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi