hautajaiskulut

Mihin menoihin haen toimeentulotukea Kelasta ja mihin kunnasta? Voiko Kela välittää puolestani tietoja kuntaan? Kysy ja keskustele Kelan ja kunnan hoitamasta toimeentulotuesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
paperisotku

hautajaiskulut

Lukematon viesti Kirjoittaja paperisotku » 02 Elo 2018, 23:13

hei,

isäni kuoli toukokuussa. Osa hautajaiskuluista on maksettu hänen tilillään olevista varoista mutta varat eivät riittäneet kaikkiin laskuihin joten olen maksanut laskuja omasta pussista. Miten haen kuluihin korvausta ja saako sitä jos olen maksanut omalta tililtäni?
Lisäksi kun isäni asui eri paikkakunnalla kun minä niin haetaanko hautajaiskulu korvausta siitä kunnassa jossa vainaja oli kirjoilla vai minun omasta kunnastani?

kiitos!

Avatar
Vieras

Re: hautajaiskulut

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Elo 2018, 23:23

Kaikki laskut olisi tullut ottaa perikunnan nimiin, jolloin ne, joita ei pystytä maksamaan jäävät pesän veloiksi. Jos vainaja on varaton, voi vainajan kotikunnan sosiaalitoimesta hakea hautausavustusta, joka kattaa vain välttämättömiä kuluja. Esimerkiksi muistotilaisuutta, lehti-ilmoitusta tai hautakiveä ei huomioida toimeentulotuessa. Vain välttämättömät hautaukseen liittyvät kulut ja arkullekin on enimmäishinta.

Sinun kannattaa soittaa vainajan entiseen kotikuntaan ja tiedustella, voitko saada jälkikäteen mitään. Yleensä edellytetään, että perunkirjoitus on tehty.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12643
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: hautajaiskulut

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 03 Elo 2018, 14:02

Hei paperisotku!

Otan osaa suruusi.

Kela ei enää maksa hautausavustusta, mutta avustusta hautauskuluihin voi tiedustella esimerkiksi työnantajalta, työeläkelaitokselta, vakuutusyhtiöiltä, ammattiliitolta tai sosiaalitoimistosta.

Hautausavustusta voi hakea vainajan kotikunnan sosiaalitoimesta. Yleensä kunta kuitenkin vaatii, että perustoimeentulotuesta tehdään päätös ennen kuin hautausavustus käsitellään kunnassa. Siksi perustoimeentulotukea tulisi hakea Kelasta vainajan puolesta tämän kuolinkuukauden ajalta, jos hän ei ole saanut päätöstä jo aiemmin. Sen jälkeen hautausavustusta voi hakea kunnan puolelta.

Ystävällisin terveisin
Katariina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
AikuinenMies
Viestit:8
Liittynyt: 03 Tammi 2019, 02:25

Re: hautajaiskulut

Lukematon viesti Kirjoittaja AikuinenMies » 31 Tammi 2019, 22:16

Entä hautauksen jälkeinen vuosittainen haudanhoitomaksu (l. ns. nurmimaksu)? Ymmärtääkseni pitää hakea täydentävänä toimeentulotukena kunnalta? Onko muilla palstan lukijoilla tietoa onko myönnetty tukea? Kyseessä kumminkin pakkollinen vuosittainen maksu.

Avatar
Vieras

Re: hautajaiskulut

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 31 Tammi 2019, 22:56

Ei huomioida menona ainakaan päijät-hämeessä. Ei ole välttämätön meno.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12643
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: hautajaiskulut

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 01 Helmi 2019, 13:16

Hei AikuinenMies!

Haudanhoitomaksu ei ole perustoimeentulotuessa huomioitava meno. Voit tiedustella kunnasta onko siihen mahdollista saada heiltä tukea.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi