Alivuokralainen Vanhempien Talossa

Mihin menoihin haen toimeentulotukea Kelasta ja mihin kunnasta? Voiko Kela välittää puolestani tietoja kuntaan? Kysy ja keskustele Kelan ja kunnan hoitamasta toimeentulotuesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Vieras

Alivuokralainen Vanhempien Talossa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Elo 2019, 08:10

Kun haen toimeentuloa olen aina listannut että asun vanhempien luona, mutta olen aikuinen. Onko parempi laittaa että asun alivuokralaisena kuin että listaan itseni "vanhempien luona" asuvana? Kun haen toimeentulotukea niin asumistuki näkyy Kelan sivuilla, vaikka sitä en ole itse henkilökohtaisesti hakenut. Oletan että se näkyy koska kuulun samaan ruokaryhmään, mutta siis en tiedä silti pitäisikö vain ilmoittaa itsensä alivuokralaisena?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13631
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Alivuokralainen Vanhempien Talossa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 14 Elo 2019, 10:12

Hei!

Täysi-ikäistä lasta ei toimeentulotuessa lasketa samaksi perheeksi vanhempiensa kanssa, vaikka he asuisivat samassa asunnossa. Perusosan määrä huomioidaan kuitenkin joka tapauksessa yhteistaloudessa asuvan perusosan suuruisena. Sillä, merkitsetkö itsesi alivuokralaiseksi vai et, ei ole vaikutusta näiden osalta.

Jos sinulla ja vanhemmillasi on yhteinen vuokrasopimus, vuokra ja muut asumismenot jaetaan saman suuruisiin osiin asunnossa asuvien henkilöiden kesken. Ruokakunnalle myönnetty yleinen asumistuki jaetaan asunnossa asuvien henkilöiden (aikuiset ja lapset) mukaan.
Jos asumismenot jakaantuvat eri tavalla, pitää asiasta toimittaa Kelaan selvitys. Selvityksen perusteella asumismenot voidaan huomioida myös todellisten kustannusten mukaisesti.

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
asumatonaatu

Re: Alivuokralainen Vanhempien Talossa

Lukematon viesti Kirjoittaja asumatonaatu » 26 Elo 2019, 09:57

eikös tuolla täysi-ikäisellä vanhempiensa luona asuvalla lapsella ole ihan toinen perusosa kuin yhteistalouydessa asuvan perusosa? Yhteistalous-asumismuotona on ihan eri asia kuin täysi-ikäinen kotona asuva
suora lainaus kela omista ohjeista:
Jos 18 vuotta täyttänyt henkilö asuu vanhempiensa luona, hän tekee oman
toimeentulotukihakemuksen ja hänelle tehdään oma päätös sekä toimeentulotukilaskelma,
jossa otetaan huomioon hänen toimeentulotukilain mukaan huomioon otettavat tulot ja menot.
Yläikärajaa ei ole säädetty. Vanhempiensa tai vanhempansa luona asuvan yli 18-vuotiaan
perusosa on 73 % yksin asuvan henkilön perusosan määrästä.

yhteistalous perusosa 422,70 eur / kk ja täysi-ikäinen vanhempiensa luona asuva 363,02 eur / kk, näissä summissa ihan vissi ero, olisi ihan kiva jos edes tällä palstalla neuvovat kelan tätit tietäisi mistä puhuvat.....

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13631
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Alivuokralainen Vanhempien Talossa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 27 Elo 2019, 10:36

Hei asumatonaatu!

Olet oikeassa, perusosan määrä on yhteistaloudessa asuvalla yli 18-vuotiaalla ja vanhempansa luona asuvalla yli 18-vuotiaalla eri suuruinen.

Vastaus on siltä osin ollut oikein, että ei ole väliä merkitseekö olevansa alivuokralainen vai vanhempien luona asuva, koska kuitenkin asuu yhdessä vanhempien kanssa. Perus osan määrä on sama, kummallakin tavalla merkittynä. Mutta perusosa on vanhemman luona asuvan yli 18-vuotiaan mukainen eikä yhteistaloudessa asuvan 18-vuotiaan perusosa.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi