Vad räknas som fast bosättning?

Hur ansöker jag om utkomststöd? Vilka bilagor behövs? Hur inverkar inkomster på beloppet? När ska jag lämna in ansökan? Fråga och diskutera om hur man ansöker om utkomststöd.

Moderator: FPA | utkomststöd

Användarvisningsbild
Teaa

Vad räknas som fast bosättning?

Oläst inlägg av Teaa » 13 sep 2018, 13:58

Hej! Jag pluggar på ett svenskt distansgymnasium och bor i Finland från augusti till maj. Jag bor tillsammans med en finsk student i en hyreslägenhet.
Jag undrar om jag kan omfattas av den finska sociala tryggheten och om jag i sådana fall kan få bostadsbidrag. På hemsidan står det "Fast bosättning i Finland är i regel ett villkor för att man ska omfattas av den sociala trygghet som handhas av FPA. En person som flyttar till Finland anses vara bosatt i Finland från ankomsten hit om personen har för avsikt att bosätta sig här stadigvarande."

Min fråga är, räknas min boendesituation som stadigvarande?

Användarvisningsbild
FPA | utkomststöd
Inlägg:90
Blev medlem: 30 nov 2016, 12:02

Re: Vad räknas som fast bosättning?

Oläst inlägg av FPA | utkomststöd » 14 sep 2018, 14:52

Hej Teaa!

Tack för din fråga.

För att kunna svara på om din boendesituation kan anses som stadigvarande och om du kan omfattas av den finska sociala tryggheten, behövs ytterligare uppgifter.

Jag uppmanar dig därför att kontakta FPA:s Center för internationella ärenden, som handhar ärenden gällande bosättningsbaserad social trygghet och kan ge dig mera information.

Beslut om bosättningsbaserd trygghet görs på basen av ansökan. Du kan lämna in ansökan via e-tjänsten, alternativt med blankett Y 77r.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA utkomststöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!