UKK: Muutokset työttömyysaikana

Mitä jos sairastun? Muutan avoliittoon? Muutan pois vanhempien luota? Kysy ja keskustele muutosten vaikutuksesta työttömyysturvaan.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16261
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

UKK: Muutokset työttömyysaikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 23 Huhti 2015, 09:43

Ansiopäivärahani enimmäisaika on täynnä, miten toimin?

Ilmoita enimmäisajan täyttymisestä TE-toimistoon, jotta he antavat Kelalle lausunnon oikeudestasi työmarkkinatukeen. Täytä sen jälkeen työttömyysturvahakemus Kelan asiointipalvelussa. Liitteitä sinun tarvitsee toimittaa hakemuksen lisäksi vain jos sinulla on pääomatuloa. Omavastuuaikaa ei tule, kun siirryt välittömästi ansiopäivärahalta työmarkkinatuelle. Ensimmäinen maksu on kahdelta viikolta ja sen jälkeen neljän viikon jaksoissa.

Jos olet saanut jo aiemmin yleistä asumistukea, voi olla aiheellista tarkistuttaa asumistuki tässä tilanteessa. Jos et ole aiemmin saanut yleistä asumistukea, sinun kannattaa laskea arvio Kela.fi-sivujen laskurilla http://www.kela.fi/laskurit
Jos laskurin mukaan asumistukeen voisi olla oikeus, sinun kannattaa jättää asumistuen hakemus Kelan asiointipalvelun kautta http://www.kela.fi/asiointi


Miten toimin, kun aloitan osa-aikatyön?

Ilmoita osa-aikatyön aloittamisesta työttömyysajan ilmoituksessa. Merkitse ilmoitukseen työpäivät ja tehdyt työtunnit.

Ilmoituksen liitteeksi sinun pitää aina toimittaa työnantajalta saatu tieto (esim. palkkakuitti) saamastasi palkasta. Saamasi palkka voi vaikuttaa työttömyysturvasi määrään. Palkkasi sovitellaan palkanmaksurytmistä riippuen joko kuukauden tai 4 viikon jakson mukaisesti työttömyysturvasi kanssa.

Työttömyysturvassa on käytössä ansiotulojen osalta suojaosa. Suojaosa on 300 euroa kuukauden sovittelujakson aikana ja 279 euroa 4 viikon sovittelujakson aikana. Sovittelussa bruttopalkastasi huomioidaan vain suojaosan ylittävästä määrästä puolet. Esimerkki: Palkkasi on 500e/kk, suojaosan jälkeen huomioitavaksi jää 200e ja siitä otetaan huomioon vain puolet, eli 100e vähennetään tuon kuukauden työttömyysturvasi määrästä.

Jos osa-aikatyösi alkaa kesken kuukauden, ensimmäinen sovittelujaksosi on lyhyempi kuin 4 viikkoa. Tälle sovittelujaksolle käytetään laskennallista palkkaa.

Sovitellusta työttömyysturvasta saat aina erillisen päätöksen jokaisesta sovittelujaksosta kerrallaan (4 viikkoa tai kuukausi).

Lisää tietoa sovittelusta, suojaosasta ja laskennallisesta palkasta löydät täältä: http://www.kela.fi/soviteltu-tyottomyysetuus


Miten toimin, kun aloitan kokoaikatyön?

Kun aloitat yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön, voit ilmoittaa siitä kätevästi työttömyysajan ilmoituksessa Kelan asiointipalvelussa. Työttömyysturvaoikeutesi päättyy yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön alkaessa. Työttömyysajan ilmoituksen voit jättää työsuhteen alkamista edeltävään päivään asti ja saat näin ollen maksun normaalista maksurytmistä (20pv) poiketen jo aikaisemmin.

Muista ilmoittaa kokoaikatyön alkamisesta myös TE-toimistoon. Mikäli työsuhteesi on määräaikainen, niin muista hakea tarvittaessa työttömyysturvaa uudelleen työsuhteen päätyttyä. Muista myös ilmoittautua uudelleen TE-toimistoon työnhakijaksi mikäli olet työnhakusi työsuhteen alkaessa päättänyt.

Jos olet saanut myös asumistukea, siihen on hyvä tehdä tarkistus tässä tilanteessa, kun tuloihin tulee muutos.

Lisää tietoa asumistuen tarkistamisesta löydät täältä: http://www.kela.fi/asumistuen-tarkistaminen


Miten toimin, jos sairastun työttömyysaikana?

Mikäli sairastut työttömänä ollessasi pidemmäksi aikaa, sinun kannattaa hakea sairauspäivärahaa. Jos sairauslomasi kestää yli 10 arkipäivää (=sairauspäivärahan omavastuuaika, joka on sairastumispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää), voit saada sairauspäivärahaa.

Työttömyysturvaa voidaan maksaa sinulle sairauspäivärahan omavastuuajalta, ja jos työnhakusi on voimassa, niin myös mahdollisesti ajalta, kun odotat päätöstä sairauspäivärahasta.

Jos olet jo ehtinyt saada päätöksen sairauspäivärahasta, työttömyysturva voidaan maksaa sinulle sairauspäivärahan omavastuuajalta ilman, että toimitat siltä ajalta ilmoitusta työttömyysajasta. Mikäli odottelet vielä sairauspäivärahasta päätöstä, sinun pitää toimittaa ilmoitus työttömyysajasta, jotta Kela voi maksaa sinulle työttömyysturvaa sairauspäivärahan omavastuuajalta.

Sairauspäivärahan hakemisesta voit lukea tarkemmin täältä: http://www.kela.fi/sairauspaivaraha_tyottomalle

Tutustu myös Kysy sairausajan etuuksista -palstaan:


Voinko saada työttömyysturvaa ulkomaille?

Voit oleskella ulkomailla menettämättä oikeuttasi työttömyysetuuksiin.
  • Jos saat peruspäivärahaa, voit rekisteröityä työnhakijaksi toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja hakea sieltä töitä kolmen kuukauden ajan.
  • Voit myös saada peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea hetkellisesti ulkomaille. Etsit silloin edelleen töitä Suomesta ja pysyt Suomessa rekisteröitynä työnhakijana.
Lue lisää ulkomailla oleskelusta verkkosivuiltamme.
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi