Får jag boendestöd

Hur ska man ansöka om stöd för boendet? Hur inverkar tjänstgöringen om man redan får allmänt bostadsbidrag? Ställ frågor som gäller stöd för boende under tjänstgöringstiden.

Valvoja: FPA | militärunderstöd

Avatar
Mulli119

Får jag boendestöd

Lukematon viesti Kirjoittaja Mulli119 » 16 Marras 2018, 13:19

Hej,

jag bor för tillfället hemma hos mina föräldrar i Esbo och började studera på ett universitet i Helsingfors förra september. Jag ska rycka in i armen i januari och fortsätter studera genast efter tjänstgöringen.

Igår fick jag äntligen veta att jag kan få flytta in i en lägenhet i Helsingfors börjandes från årsskiftet, dvs. ca en vecka före min tjänstgöring börjar.

På FPA:s sidor står det att man ska flytta in ca 3 månader före tjänstgöringen börjar, för att bli beviljad stöd för boende under tjänstgöringstiden. Men det står också att man i särskilda fall, som då när flytten är på grund av studier, kan man bli beviljad stödet också även om flytten inte sker 3 månader före tjänstgöringen börjar.

Så min fråga lyder, om jag tar emot bostaden 1.1.2019, kommer jag att beviljas stöd för boendet under min tjänstgöringstid?

Tack!

Avatar
FPA | militärunderstöd
Viestit:16
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:58

Re: Får jag boendestöd

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | militärunderstöd » 19 Marras 2018, 10:58

Hej Mulli119!

Tack för en bra fråga.

Det är alldeles riktigt att om du som värnpliktig skulle ha hyrt din bostad åtminstone ca. 3 månader innan tjänstgöringen börjar, skulle du anses som stadigvarande boende i bostaden. Då skulle du också kunna beviljas bostadsunderstöd under tjänstgöringstiden.

I särskilda fall kan bostadsunderstöd beviljas även om bostaden skaffats senare än så. En sådan orsak kan vara just det du nämner, d.v.s. att du börjar studera på annan ort än hemorten genast efter tjänstgöringen.

Tyvärr kan jag ändå inte i den här spalten lova att du säkert får bostadsunderstöd om du hyr bostaden från början av januari 2019. Jag råder dig därför att kontakta FPA:s telefonservice, så att vi kan reda ut saken närmare.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA militärunderstöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!