Arbetslös?

Hur ansöker jag om utkomststöd? Vilka bilagor behövs? Hur inverkar inkomster på beloppet? När ska jag lämna in ansökan? Fråga och diskutera om hur man ansöker om utkomststöd.

Valvoja: FPA | utkomststöd

Avatar
millaklo

Arbetslös?

Lukematon viesti Kirjoittaja millaklo » 04 Joulu 2018, 09:58

Hej,

Jag undrar om man bör vara arbetssökande i TE-byrån för att ha rätt till utkomststöd?
Om man inte är det?

Avatar
FPA | utkomststöd
Viestit:96
Liittynyt: 30 Marras 2016, 12:02

Re: Arbetslös?

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | utkomststöd » 05 Joulu 2018, 14:29

Hej Millaklo!

Tack för din fråga. Utkomststödet är ett ekonomiskt stöd för enskilda personer och familjer.
Det beviljas som ett stöd i sista hand för att täcka de grundutgifter som man har i livet. Vilket betyder att du enligt bästa förmåga måste dra försorg om din egen och din familjs uppehälle och att du först ska ansöka om alla andra förmåner som du kan ha rätt att få. Sådan primär förmån från FPA är till exempel arbetslöshetsförmån.

Det är ändå möjligt för dig att ansöka om grundläggande utkomststöd i sådan situation där du ännu inte har hunnit få något beslut på din ansökan om en primär förmån, eller om du inte har hunnit lämna in någon ansökan om en primär förmån. Grundläggande utkomststöd kan beviljas i förskott mot en förmån som man vet att du kommer att få senare. I så fall dras det grundläggande utkomststödet av från den primära förmånen.

En person eller en familj som bor eller vistas i Finland kan ansöka om utkomststöd om inkomsterna och tillgångarna inte räcker till för de nödvändiga utgifter som man har. Behovet av utkomststöd bedöms utgående från kundens situation.

Vänliga hälsningar
Linda FPA | utkomststöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!

Avatar
Millaklo

Re: Arbetslös?

Lukematon viesti Kirjoittaja Millaklo » 05 Joulu 2018, 14:38

Tack för ditt svar, så arbetslöshetsunderstöd dras av från utkomststödet oavsett om man är arbetssökande i TE byrån eller inte?

Avatar
FPA | utkomststöd
Viestit:96
Liittynyt: 30 Marras 2016, 12:02

Re: Arbetslös?

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | utkomststöd » 07 Joulu 2018, 10:16

Hej Millaklo!

Tack för din fråga. Behovet av utkomststöd bedöms utgående från kundens situation.
Grundläggande utkomststöd kan beviljas en person eller en familj vars inkomster och tillgångar inte räcker till för de nödvändiga dagliga utgifterna. Under samma länk finns det ett bra exempel på en beräkning av grundläggande utkomststöd längst ner på sidan.

Rätten till grundläggande utkomststöd avgörs genom att man gör en bedömning av den sökandes behov av stöd enligt lagen om utkomststöd och genom en beräkning av den sökandes inkomster och utgifter.

Det betyder att beroende på arbetslöshetsunderstödets belopp samt om man har exempelvis övriga inkomster, bidrag eller tillgångar så räknas dessa inkomster ihop och sedan räknar man utgifternas totala belopp som kan beaktas i grundläggande utkomststöd.
Inkomster totalt - utgifter totalt = grundläggande utkomststöd.

Du kan gärna kolla med hjälp av räknaren om du har möjlighet att få utkomststöd.

Vänliga hälsningar
Linda FPA | utkomststöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!