Elatustuen hakemisesta ja takaisinperimisestä

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Lumineito
Viestit:1
Liittynyt: 13 Helmi 2019, 10:17

Elatustuen hakemisesta ja takaisinperimisestä

Lukematon viesti Kirjoittaja Lumineito » 13 Helmi 2019, 10:44

Erosin avopuolisostani reilu vuosi sitten. Meillä on yhteishuoltajuus ja kaksi alakouluikäistä lasta. Olin jo varannut ajan vuosi sitten lastenvalvojalle, että menemme sopimaan elatustuesta, mutta exäni kieltäytyi lähtemästä. Hän sanoi että ilman muuta maksaa lasten kuluja, mutta siihen ei virallisia tahoja tarvitse sekoittaa. Ero otti hänelle koville, lisäksi jäi samoihin aikoihin työttömäksi.
Välimme ovat olleet hyvät ja hän on maksanut n. 200eur kuussa lapsista tukea minulle. Lapset asuvat pääsääntöisesti minun luona, koska exällä ei ole varaa tällä hetkellä yksiötä isompaan asuntoon. Lapset vierailevat ja yöpyvät siellä säännöllisen epäsäännöllisesti ja ex kuskaa lapsia harrastuksiin. Eli sinänsä asiat ovat kaikin puolin hyvin. Käräjille en näe mitään syytä asiaa viedä ja se rikkoisi meidän hyvät välitkin..

Mutta kysynkin, jos laittaisin vireille sen, että haluankin elatustukea ja hänellä ei siihen ole nyt työttömänä varaa, niin kelahan siinä avustaa. Mutta entä kun/jos hän pääsee töihin, peritäänkö häneltä takautuvasti kaikki kelan maksamat elatustuet? En nimittäin halua, että kun hän saa töitä, niin sitten tulee hänelle velkataakka elatusmaksuista. Miten nämä oikein menee?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29572
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatustuen hakemisesta ja takaisinperimisestä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 13 Helmi 2019, 15:38

Hei Lumineito!

Kelan maksamaa elatustukea varten teidän tulee tehdä virallinen sopimus elatusavusta lastenvalvojan tai käräjäoikeuden kautta.

Elatussopimus tehdään tämänhetkisten tietojen perusteella. Jos kyseessä on työttömyys, niin usein lastenvalvojat tekevät sopimuksen määräaikaiseksi (n. vuodeksi). Voitte siis esimerkiksi tehdä elatussopimuksen ja isän päästessä takaisin töihin peruuttaa sopimuksen lastenvalvojan kanssa.

Usein elatusavun määräksi tulee työttömyysetuuden lapsikorotuksen määrä, koska elatusvelvollinen saa työttömyysetuutta korotettuna lapsien mukaan, vaikka lapset eivät asuisikaan hänen luonaan.

Esimerkki: Elatusvelvollinen on työttömänä ja lastenvalvojan kanssa tehdään sopimus, jossa elatusavun määräksi määritellään 80€/kk. Sopimukseen tulee myös maininta siitä, että elatusapu on sovittu elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen puutteellisen maksukyvyn vuoksi.

Tällöin elatusvelvollinen maksaisi sinulle tuon 80€ ja Kela maksaisi sinulle loput 158,74€ asti (erotustukea siis maksettaisiin 78,74€/kk). Tätä osuutta ei peritä elatusvelvolliselta, jos hän myöhemmin työllistyy.

Jos elatusvelvollinen jättäisi maksamatta tuon sovitun 80€, niin silloin myös sitä osuutta olisi mahdollista hakea Kelasta. Tätä 80€ perittäisiin elatusvelvolliselta, jos sinä haet osuutta Kelasta laiminlyönnin perusteella. Yleensä se kuitataan suoraan työttömyysetuuden lapsikorotuksesta, jos elatusvelvollinen ei ole sitä sovitusta maksanut Kelalle.

Jos elatussopimuksessa on sovittu summaksi 0€ kuukaudessa elatusvelvollisen puutteellisen maksukyvyn vuoksi, niin silloin Kela maksaa kokonaisuudessaan elatustuen eli 158,74€/kk.

Kelan maksama elatustuki riippuu siis tehdystä elatussopimuksesta, eikä sinulle maksettavia summia peritä myöhemmin takaisin.

Elatustuesta on kerrottu tarkemmin:
www.kela.fi/ero-perheessa

Toivottavasti tämä selkeytti tilannetta ja kysy toki tarkennusta, jos jokin asia jäi vielä mietittyttämään :)

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
aartzi8
Viestit:11
Liittynyt: 14 Heinä 2017, 11:15

Re: Elatustuen hakemisesta ja takaisinperimisestä

Lukematon viesti Kirjoittaja aartzi8 » 14 Helmi 2019, 08:32

Vaikuttaako elatusmaksu saajan toimeentulotukeen

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29572
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatustuen hakemisesta ja takaisinperimisestä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Helmi 2019, 15:01

Hei aartzi8!

Elatusapu ja elatustuki ovat perustoimeentulotuessa huomioitavaa tuloa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi