Tulojen määrittäminen alle 6kk:n pohjalta

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Innokasisa

Tulojen määrittäminen alle 6kk:n pohjalta

Lukematon viesti Kirjoittaja Innokasisa » 20 Helmi 2019, 22:43

Hei!
Olen jäämässä vuoden 2019 aikana pitkälle vanhempainvapaalle hoitamaan perheeseemme syntyvää uutta lasta. Olen ollut pitkään (reilut kaksi vuotta) hoitovapaalla virkatyöstäni (eli kotihoidon tuella kuopuksemme kanssa). Palaan noin kolmea kuukautta ennen uudesta lapsesta saamani vanhempainvapaan alkamista hoitamaan vakituista virkaani, josta jään vanhempainvapaalle heti kun lapsen äidin äitiysrahakausi päättyy ja jaettavissa oleva kausi alkaa. Tuloni vuonna 2017 ovat olleet hoitovapaasta johtuen epätavanomaisen pienet ja koska lasten lasketuilla ajoilla on eroa muutaman päivän yli kolme vuotta, ei pv-raha voi perustua samaan työtuloon kuin aiemman lapsen kohdalla. Voidaanko vanhempainrahakautta edeltävät tulot laskea puolta vuotta lyhyemmältä ajalta (eli kolmelta kuukaudelta) tilanteessa, jossa voin luotettavasti osoittaa että (vakituinen) työ olisi jatkunut samanlaisena pidempään ellen olisi jäänyt uudesta lapsesta vanhempainvapaalle? Ainakin naisten kohdalla tämä on palkanlaskijamme mukaan ollut lain puolesta mahdollista, mutta hän ei osannut sanoa, päteekö sama miehiin.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30954
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Tulojen määrittäminen alle 6kk:n pohjalta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Helmi 2019, 15:04

Hei Innokasisa!

Vanhempainrahan perusteena voidaan käyttää 6 kk lyhemmältä ajalta saatua palkkatuloa, jos tosiaan työ olisi jatkunut vähintään 6 kk ilman päivärahakautta. Tämä ei ole sukupuolisidonnainen vaan koskee vanhempainpäivärahoja (äitiys-, vanhempain- ja isyysrahaa). Hakemuksen liitteeksi tulisi pyytää työnantajalta Y17-lomake tai sähköinen ilmoitus palkoista siltä ajalta kun niitä on ollut. Selvityksien perusteella katsotaan sitten mitä tuloa päivärahan perusteena käytetään.

Hyvä on myös muistaa, että saman lapsen perusteella maksettavat päivärahat lasketaan myös samojen tulojen mukaan siirtyessäsi päivärahalta toiselle, esim. isyysrahalta vanhempainrahakaudelle. Jos siis esim. haet ensin isyysrahaa kun lapsi syntyy ja sitten myöhemmin haet samasta lapsesta vanhempainrahaa, katsotaan käytettävä tulo isyysrahajakson mukaan ja samaa tuloa käytetään myös muissa vanhempainpäivärahajaksoissa. Silloin ei voi enää esittää uusia tuloja kun haet vanhempainrahaa.

Terkuin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi