Isyysloma

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
teemuknuutti
Viestit:1
Liittynyt: 01 Maalis 2019, 15:01

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja teemuknuutti » 01 Maalis 2019, 15:09

Varmistan vain, että isyysloman voi aloittaa lapsen synnyttyä koska vain?
Isyyslomalle ei siis tarvitse jäädä heti lapsen synnyttyä?
Luin myös että viikonloppuisin voisi isyysloman aikana käydä töissä. Miten isyysloma silloin haetaan Kelasta? Suora kolmen viikon pätkä, vai pätkittäin ma-pe?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31024
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Maalis 2019, 15:12

Hei teemuknuutti!

Isyysvapaalle voi jäädä lapsen syntymäpäivästä alkaen ja isyysvapaat on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2 vuotta. Eli ei ole pakko jäädä isyysvapaalle heti lapsen synnyttyä vaan isyysvapaata voi pitää myöhemminkin.

Isyysrahan saaminen edellyttää, ettet työskentele isyysvapaan aikana. Työskentely sunnuntaisin ja arkipyhinä on kuitenkin sallittua, sillä isyysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä.

Voit hakea isyysrahaa max. neljässä eri jaksossa. Jos haet isyysrahaa maanantaista perjantaihin, kuluu siinä yksi jakso ja 5 isyysrahapäivää.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
JiiVeee

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja JiiVeee » 04 Maalis 2019, 17:40

Hei!

Isyysvapaan voi jakaa neljään osaan, eli onko siis esim. seuraava jako mahdollinen:
Viikko 1: ma-pe (5 päivää)
Viikko 2: ti-pe (4 päivää)
Viikko 3: ti-pe (4 päivää)
Viikko 4: ti-pe (4 päivää)

Yhteensä 17 päivää, joten yksi päivä jäisi pidettäväksi sen 36 lopun päivän yhteydessä.

Ymmärsinkö oikein, että ko. toimintamallilla vältän sen, ettei lauantaista veloiteta isyysvapaapäiviä?

Onko käytännön suhteen vaikutusta, että hakeeko korvauksia Kelalta vai saako palkkaa työnajantajalta? Jos siis työnantajalle sopii tällainen jaksotus.

Avatar
Matsi

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Matsi » 05 Maalis 2019, 12:40

Hei

Pidin lapsen syntymän jälkeen äitiysloman aikana isyyslomaa 1 erän ja vanhempainvapaan aikana 1 erän. Voinko nyt hoitovapaan/kodinhoidontuki aikana pitää lomia vielä kahdessa erässä vai nollautuuko nuo erät eli vielä olisi tosiaan käytettävissä 2 erää? Alla lainaus Kelan sivuilta mistä näin tulkitsin.

"Voit pitää isyysvapaan kerralla tai jakaa sen jaksoihin. Isyysvapaasta äidin kanssa yhtäaikaisesti pidettävät 1–18 arkipäivää voit jakaa enintään 4 jaksoon. Vanhempainrahakauden jälkeisen isyysvapaan voit jakaa enintään 2 jaksoon."

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31024
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Maalis 2019, 14:14

Hei JiiVeee!
Isä voi pitää äidin vanhempainpäivärahakaudella isyysvapaata enintään 18 arkipäivää ja enintään neljässä jaksossa. Lauantait kuluttaa isyysvapaa päiviä. Halutessasi voit jakaa isyysvapaa jaksot kuvaamallasi tavalla, jolloin lauantai päiville ei isyysvapaata kohdistu. Mikäli pidät äidin vanhempainpäivärahakaudella isyysvapaata 17 arkipäivää niin myöhemmälle ajalle jää pidettäväksi 37 arkipäivää, jonka voi jakaa enintään kahteen jaksoon.

Palkka on yleensä isompi kuin päiväraha, joten sinun kannattaa selvittää oikeus palkalliseen isyysvapaaseen. Sinun täytyy hakea isyysraha myös palkallisilta isyysvapaa päiviltä, koska palkalliselta isyysvapaan ajalta päiväraha maksetaan työnantajalle.


Hei Matsi!
Vanhempainpäivärahakauden jälkeen jäljellä olevat isyysvapaat on jaettavissa enintään kahteen jaksoon. Mikäli lapsesta maksetaan kotihoidon tukea niin tulee huomioida ettei kotihoidon tukea voi saada vastaavalta ajalta samasta lapsesta, josta maksetaan isyysrahaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
P2019

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja P2019 » 09 Huhti 2019, 12:51

Hei! Voiko isä pitää isyysvapaata samaan aikaan kun äiti on hoitovapaalla? Isyysvapaata on pidetty lapsen syntymän aikaan 18 päivää, ja haluttaisiin pitää loput 36 päivää. Äiti on kuitenkin hoitovapaalla sinne asti kun lapsi on 2-vuotias. Haluaisimme siis pitää isyysvapaata samaan aikaan kuin äidin hoitovapaata, onko se mahdollista?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31024
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Huhti 2019, 09:49

Hei P2019!

Isyysvapaata voi pitää samaan aikaan, kun äiti on hoitovapaalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotihoidon tukea ei makseta samalta ajalta, kun isälle maksetaan isyysrahaa.

Kerttu suosittelee hakemaan isyysrahaa n. kuukautta etukäteen, jolloin Kela voi tarkistaa automaattisesti äidin kotihoidon tuen, eikä tule liikamaksuja. Isyysrahaa voi hakea myös jälkikäteen, mutta silloin äidin kannattaa ilmoittaa Kelalle isyysrahan ajankohta, että kotihoidon tuki keretään tarkistuttaa ajoissa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Ennakolta

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Ennakolta » 01 Syys 2019, 00:34

Miten etäisän isyys loma suhtautuu ennakolliseen isyyden tunnustamiseen? Sehän vahvistetaan vasta kuukauden päästä syntymästä. Mitä jos tunnustus perutaankin ennen kuin kuukausi on kulunut, mutta tunnustuksen tehnyt isä on jo pitänyt isyyslomaa? Mitä jos etäisä ei osallistukaan lapsen hoitamiseen isyysloman aikana, joko lainkaan tai riittävästi (ja missä raja menee)? Jos ennakollinen isyyden tunnustus on tehty, mutta isyysloman pitäminen ei ole mahdollista (esimerkiksi hyvin riitaisassa tilanteessa), voiko äiti tällöin pitää pidennetyn vanhempainvapaan (kuin tilanteessa jossa isää ei olisi lainkaan tiedossa)?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31024
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Syys 2019, 08:23

Hei Ennakolta!

Jos isyysrahaa hakeva isä ei ole avio-tai avoliitossa lapsen äidin kanssa, annetaan päätös isyysrahasta vasta kun isyys on vahvistettu. Mutta, jos isyysrahaa hakeva henkilö on aiemmin ollut lapsen äidin kanssa avio- tai avoliitossa, on hänellä oikeus isyysrahaan tällä perusteella, eikä isyyden vahvistamista silloin edellytetä.

Joka tapauksessa etäisän pitää isyysrahaa saadakseen vastata lapsen hoidosta. Isän ei tarvitse asua lapsen kanssa, mutta edellytyksenä on, että isä hoitaa lasta esim. päivisin. Merkitystä ei ole sillä, missä lapsen hoito tapahtuu (isän vai lapsen kodissa). Isän ei myöskään edellytetä hoitavan lasta yksinään, vaan esim. lapsen äiti tai isän puoliso voivat myös osallistua hoitoon.

Mikäli käy ilmi, että isyysraha on myönnetty virheellisin tiedoin, esim. isä ei ole hoitanut lasta koko hakemaansa aikaa, niin vanhempainpäivärahapäätös tarkistetaan. Jos taas annettu päätös myöhemmin osoittautuu alun perin virheelliseksi, esim. isä ei lainkaan ole hoitanut lasta, niin päätös on siinä tilanteessa oikaistava.

Äidillä ei ole oikeutta vanhempainrahakauden pidentämiseen, jos lapsella on vahvistettu isä tai äidillä on avio- tai avopuoliso. Oikeutta pidentämiseen ei myöskään ole, jos lapsella on etävanhempi, joka on oikeutettu isyysrahaan.

Toivottavasti näistä tiedoista oli sinulle apua.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Emmmy

Isyysloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Emmmy » 16 Loka 2019, 20:36

Hei! Onko "isyysvapaan loppuja" eli 54pv - 18pv = 36pv mahdollista pitää heti äitiysvapaakauden jälkeen? Ja äidin aloittaa vanhempainvapaa vasta sen jälkeen?